Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Cartier Privé Tank Asymétrique

Cartier Privé Tank Asymétrique

Jørgen Erdahl

1930-tallets skjeve Tank er tilbake i et sterkt begrenset antall.

Når det kommer til å skape fascinerende krysninger mellom form og fasong er Cartier kanskje bransjens aller beste. Gjennom hundre år har de gang på gang bevist sin kompetanse på klokker og smykker, alene eller i kombinasjon, senest med nylanseringen av Pasha de Cartier.

Også tidligere har Cartier skapt modellserier som utfordrer persepsjonen av klokkers form, og de siste årene spesielt gjennom Privé-familien. Eksempler som Tonneau, Tank Cintrée og Crash presser seg frem – hvor sistnevnte for alvor lever opp til eget navn.

Spol tilbake til de harde trettiårene, kanskje er mest kjent for sin verdensomspennende økonomiske nedgangstid, men som samtidig symboliserer høydepunktet for art deco-stilens innflytelse. Paris regnes av mange som selve midtpunktet for stilretningen, med nettopp Cartier som et av de mest trendsettende selskapene. Det kom blant annet til utspring med den skjeve utgaven av Cartier Tank – også kjent som Parallélogramme / Losange – og det er lanseringen fra 1936 som nå gjenoppdages i Privé-kolleksjonen.

Tre vanlige og tre skjeletterte

Fra en mer vanlig rektangulær form har Cartier vridd alt 30 grader. Det skaper en urkasse som skifter form, til å minne om en diamant eller drage, med en urskive som også følger med. Også de helt karakteristiske tre remfestene er tilstede på hver siden av kassen. De romerske numeralene er borte, til fordel for arabiske tall på partallstimene og slanke timemarkører på de øvrige.

Cartier velger å lansere tre «vanlige» og tre skjeletterte varianter av Tank Asymétrique. De deler en urkasse som oppgis til 47,15 x 26,2 mm, hvor jeg mistenker at formen gjør at den bærer mindre enn tallene kanskje antyder.

Normalvariantene kommer med enten urkasse i roségull med grå skive, i gult gull med champanefarget skive eller i platina med sølvfarget skive. Som vanlig er kronen pyntet med en safir cabochon. Alle tre leveres med urverket 1917 MC som trekkes for hånd og leverer 38 timer gangreserve.

De tre skjeletterte variantene leveres med urkasse i platina – med eller uten diamanter – eller i roségull. Skiven har fått et tilpasset design, hvor det kun er tall igjen på tolv og seks. Resten av timene er markert med slanke armer som fester den indre «diamanten» som utgjør en bærende del av det skjeletterte urverket. 9623 MC gjør forresten at høyden vokser litt – fra 6,38 til 7,82 mm.

Alle seks utgavene kommer i kun 100 eksemplarer hver, og prisene er enda ikke bekreftet.

Førsteinntrykk

Cartiers nye tolkning av 30-tallets skjeve Tank er det perfekte eksempelet på en klokke jeg ikke føler jeg kunne gått med selv, men som jeg likevel liker skikkelig godt. Det er virkelig en fascinerende lek med «form og farge» som funker, bare ikke til min stil.

Med kun hundre eksemplarer tilgjengelig blir nok disse vanskelig å få tak i uansett. En personlig favoritt er nok utgaven i roségull med grå skive, som ser ut som en godbit. Håper bare de som skaffer seg den (og de andre) har en stil som kan bære denne med den finessen den fortjener.

I forbindelse med årets digitale Watches & Wonders har Cartier lansert sin egen nettportal med fokus årets nyheter, og nettopp «uventede møter mellom former og ideer». Mer informasjon på cartierwatchmakingencounters.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!