Leses nå
Breitling lanserer Premier Heritage Collection

Breitling lanserer Premier Heritage Collection

Premier-kolleksjonen søker mot røttene og 1940-tallets eleganse.

Siden Georges Kern overtok roret på Breitling-skuta har selskapet vært gjennom en tilnærmet full overhaling av både markedsstrategi og produktsortiment. Ved å dykke ned i egen historie har den kanskje klareste røde tråden vært å (re)introdusere mer historisk eleganse i flere av familiene, og dermed fjerne merkets kanskje i overkant bøse profil fra perioden før og etter millenniumskiftet.

Hvorvidt strategien har vært en suksess eller ikke er enda åpent for diskusjon, for Kerns grep har resultert i både vellykkede og langt mindre vellykkede lanseringer.

Premier B25 Datora 42. Bilde: Breitling

Nå introduseres tre helt nye klokkemodeller (i to ulike varianter hver) som alle tar plass i den nye Premier Heritage Collection. Det gir Premier-grunnkolleksjonen, som kom i nåværende form i 2018, en rekke nye valgmuligheter med historisk sus. Felles for de alle er nemlig et ytre som fanger midten av forrige århundre, paret med moderne tekniske egenskaper.

Premier B09 Chronograph 40

Først i trekløveret kommer også den teknisk enkleste av klokkene, i form av en håndtrukket kronograf i en 40 millimeter stor urkasse. Det er to millimeter ned fra eksisterende varianter i Premier-familien, samtidig som arabiske numeraler, sprøyteformede visere, manglende datovindu og en klassisk tachymeterskala er blant ingrediensene som gir klokken en helt annen fasade enn sine moderne søsken.


ANNONSE


Premier B09 Chronograph 40. Bilde: Breitling

To underskiver viser henholdsvis små sekunder, samt en minutteller for kronografen opp til 30 minutter. Avlange trykknapper følger kassens rolige linjer og for anledningen har Breitling valgt brune lær-remmer som leveres med foldespenne.

Premier B09 Chronograph 40 kommer i første omgang i enten stål med pistasjfarget skive eller i roségull med det som oppgis å være en sølvtonet skive (men som ser ut til å trekke mot beige toner på bildene). Som navnet avslører er det Breitlings B09-urverk som sitter på innsiden. Det er selskapets håndtrukne variant av B01 og betyr omtrentlig 70 timer gangreserve, kolonnehjulskonstruksjon på kronografen og COSC-sertifisering.

Fjerning av rotoren, og dermed den selvtrekkende funksjonen, gir et passende historisk sus over det hele, samtidig som det som en bonus gir langt bedre innsyn til urverket. Den relativt åpne konstruksjonen gir også litt ekstra fornøyelse, rent visuelt.

Oppgitte priser er 80.250 kroner for stålvarianten, mens med kasse i edelt metall ser man på en veiledende pris på 176.500,-.

Premier B15 Duograph 42

I form av horologisk styrke høyner Premier Duograph 42 innsatsen mot familiemedlemmet ovenfor. De visuelle linjene og designet følger nøyaktig samme oppskrift, men størrelsen økes og kronograffunksjonen utvides med rattrapante, eller dobbelkronograf om du vil.

Premier B15 Duograph 42 lanseres også i to ulike varianter. Bilde: Breitling

Det gir mulighet for å splitte tidtakingen ved hjelp av en ekstra sekundviser – og gir samtidig det distinkte utseendet med en ekstra trykknapp integrert i kronen.

En elegant blå skive innrammet i stål eller en sort skive i kasse av roségull lanseres samtidig. Begge utstyrt med Breitling Manufacture Caliber B15 på innsiden, som er en håndtrukket variant av mer velkjente B03, kjent fra en rekke ulike Navitimere. Også dette urverket byr på 70 timer gangreserve, og i likhet med sine søsken er oppgitt vanntetthet på klokkene 100 meter.

Premier B15 Duograph 42. Bilde: Breitling

I likhet med B09 gir fraværet av rotor et uhindret innsyn til mekanikken, som også her kombinerer Geneva-striper og sandblåste overflater på samme måte.

Om man ønsker dobbelkronograf øker prisen litt (men ikke så mye som forventet) og veiledende pris på stålutgaven er 101.650,-, mens varianten i roségull havner på 208.550 norske kroner.

Premier B25 Datora 42

Sist i rekken av nyheter i Premier Heritage Collection er en utgave med komplett kalender og månefase. Klokken er smidd over samme lest som de to andre og henter henholdsvis kassestørrelsen fra Duograph, mens kronografen er tilbake i normal form uten rattrapante som i Chronograph.

En ekstra underskive er kommet til klokken seks og fungerer både som sirkulær datovisning og visning av månefase. Øverst gir to vinduer visning av dag og måned.

Premier B25 Datora 42 er ingen årskalender eller evighetskalender, men som allerede nevnt – en komplett kalender. Det vil si at man må korrigere dato og måned hver gang sistnevnte er under 31 dager, altså ved utgangen av februar, april, juni, september og november. Verken pressematerialet eller bildene gir svar på hvordan dette gjøres, men det er naturlig å mistenke at små trykknapper finnes integrert i kassesiden.

Premier B25 Datora 42 i stål med kobberfarget skive. Bilde: Breitling

Også Datora lanseres i to ulike varianter ved lansering. I stål med det Breitling omtaler som en kobberfarget skive, eller i roségull med tilsvarende sølvfarget skive som på Chronograph-utgaven. Førstnevnte har blitt en populær kombinasjon som vi har blitt vant til å se fra storheter som Patek Philippe, A. Lange & Söhne og som Breitling også selv brukte i den nye Chronomat-serien.

Med såpass mange komplikasjoner har man valgt et selvtrekkende alternativ i Datora og her sitter Breitling Manufacture Caliber B25 på innsiden (som tross navnet er basert på Concepto 2000-RAC-2822). Prisen er satt til 123.000,- for stål med bronseskive og 240.650,- for roségull-utgaven.

Founders Squad

Sammen med den nye kolleksjonen annonseres også det nyeste tilskuddet til merkets ulike squads, navngitt «Founders Squad». Den består av grunnleggeren Léon Breitling, samt hans sønn Gaston Breitling og sønnesønn Willy Breitling. Alle viktige bidragsytere til selskapets suksess fra stiftelsen i 1884 og utover 1900-tallet, herunder i utviklingen av tachymeterskalaen, samt kronografen og dens to separate trykknapper slik vi kjenner den i dag.

Léon, Gaston og Willy Breitling. Bilde: Breitling

Willy var også den som forstod at mange ønsket et touch av eleganse og glamour i klokkene, og dermed introduserte den originale Premier-familien på 1940-tallet. Det markerte samtidig første gang Breitling fokuserte sterkt på klokkenes utseende og ikke bare ren funksjon.

At de tre modellene som nå lanseres alle kombinerer nettopp kronograf-funksjonen og et gjensyn med Premier-kolleksjonens historiske eleganse er derfor ikke uten grunn. Det gjør det også naturlig å tenke at nye tilskudd til Breitlings kolleksjon (trolig også utover Premier) vil se bakover i egen katalog og ha sine «founding fathers» som tildelt squad.

Førsteinntrykk

Ingen skal beskylde Georges Kern for å ha tatt det piano gjennom sine første år som sjef hos Breitling. De karismatiske lederen har gjort store grep og radert bort det litt ensidige fokuset på luftfart og de helgule (knæsje og usjenerte) markedsføringsfargene. Også den bevingede logoen har måttet vike i mange av klokkene – byttet ut med en enklere og mer elegant «B». Helt uten vingling og reversering av endringer har det imidlertid ikke vært. Tilbake står man uansett med det som er en langt mer klassisk og dus fremtoning, både i visuell profil, men også på brorparten av klokkene.

Premier B15 Duograph 42 i stål. Bilde: Breitling

Strategien har også vektlagt å se bakover i egen portefølje. Det har gitt oss noen strålende klokker, som Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition og AVI Ref. 765 1953 Re-Edition (begge moderniserte relanseringer i begrenset opplag), men også kolleksjoner som Navitimer 8 (senere skilt ut fra hele Navitimer-familien og omdøpt Aviator 8) som ikke virker å ha blitt noen suksess overhodet. Et annet eksempel er den nye Chronomat-kolleksjonen, som tok store steg bort fra 2000-tallets litt vulgære stil, og ble en langt mer tiltalende variant av seg selv.

Førsteinntrykket av Premier Heritage Collection er også av det positive slaget. Flotte elegante linjer og spenstige valg (les: pistasjskive på Chronograph) kan jeg godt like, og også de mer kompliserte utgavene virker å ha masse sjarm med seg. En sjarm som kanskje manglet litt i de moderne søsknene i Premier-kolleksjonen.

Hele modellfamilien. Breitling

Pyntede kronografer er dog ikke det enkleste å selge i store kvanta. Derfor blir nok Premier Heritage Collection kanskje klokke nummer to, tre eller fire for de fleste, og fortsatt er Kern avhengig av å lykkes med sine mer robuste kolleksjoner. Om hjertet banker for Breitling har de likevel her kommet med et tilsynelatende meget solid alternativ når man ønsker en horologisk mer spennende klokke enn den vante dykkeren – og som også kan brukes til pendressen helt uten å virke malplassert.

Mer info på breitling.com.


ANNONSE