Leses nå
Breguet lanserer ny Type XX

Breguet lanserer ny Type XX

Breguet bringer den legendariske pilotkronografen tilbake.

Til tross for at kolleksjonen domineres av dressklokker, anser mange Type XX ref. 3800 som en av Breguets mest attraktive modeller. Pilotkronografen var tilgjengelig fra 1995 til 2018, og siden produksjonen opphørte har mange ventet tålmodig på en oppfølger.

Nå er imidlertid stunden kommet. Like før midnatt trakk Breguet sløret av den nye Type XX-kolleksjonen, fordelt på to ulike referanser.

Historisk arv

For å forstå nylanseringen må vi forstå bakgrunnen. På begynnelsen av 1950-tallet la det franske forsvarsdepartementet ut en anbudskonkurranse på en kronograf til bruk av piloter i det franske flyvåpenet. Klokken fikk navnet «Type XX» (hvor x-ene skal forstås som romertall for 20), og ble i tillegg til Breguet levert av franske og sveitsiske produsenter som Vixa, Auricoste, Dodane og Mathey-Tissot.

Tidligere nevnte Type XX ref. 3800 regnes som tredje generasjon av Type XX, og kan sies å være den første versjonen som for alvor tok steget fra verktøyklokke til luksusklokke.


ANNONSE


Slik er i alle fall kortversjonen. Skulle man ønske å gå mer i dybden av Type XX er den sjarmerende nettsiden Don Indiano’s Corner et utmerket sted å starte.

Returnerer i to varianter

Anbudskontrakten fra 50-tallet gav Breguet mulighet til å tilby sivile versjoner av Type XX. Momentet er særskilt interessant sett i lys av nylanseringene, som henter inspirasjon fra henholdvis militære og sivile utgaver.

Breguet Type 20 Chronographe 2057.

Type 20 Chronographe 2057 er inspirert av den originale militære modellen, som ble bestilt av det franske luftvåpenet i 1.100 eksemplarer i 1954. Med fare for å skape forvirring bar disse klokkene navnet «Type 20» på kassen, som Breguet nå bruker som en markør for å skille mellom den militære og de sivile versjonene av Type XX.

Som forgjengeren har nye Type 20 en bicompax-layout med 30-minutters teller for kronografen. Denne er utført som såkalt «big eye», som også er et kjent trekk på tidlige Type XX fra 50-tallet.

Breguet Type XX 2067.

Type XX Chronographe 2067 henter på sin side inspirasjon fra sivil utgaver, og særskilt en modell fra 1957, som bærer den unike nummereringen 2988. Her er layouten tricompax, og minutt-telleren til kronografen er redusert til 15 minutter. Mens den nye «militære» Type 20 har en såkalt pæreformet kronet, har kronen på Type XX en mindre spiss form.

Flere likheter enn forskjeller

Begge referansene deler samme 42 mm kasse av rustfritt stål, som har en tykkelse på 14,1 millimeter. Kassen mangler nå de karakteristiske rillene, som av mange anses som en av Breguets signaturtrekk.

Tross fraværet av skrukrone er vannresistensen oppgitt til 100 meter. Begge referansene leveres på lærrem, men kommer med en ekstra tekstilrem i boksen. Lærremmen er utstyrt med en enkelt knapp-basert system for verktøyfritt bytte av rem.

Likhetene strekker seg også til tallskivene, som begge har svart finish, arabiske tall og datovindu klemt inn mellom kl. 4 og kl. 5. Et noe underlig valg, som blir enda mer påfallende med plasseringen «Swiss Made» sentrert i underkant.

Nytt urverk

Begge de to variantene drives også av det splitter nye kaliber 728. Eller for å være helt presis – kaliber 728 for den sivile varianten, mens det marginalt enklere 7281 driver den militære bicompax-varianten. Urverket er helt nytt av dato, og debuterer i den nye duoen.

Breguet kaliber 7281.

Kaliber 728/7281 har et moderne design med kolonnehjul, vertikal clutch og en frekvens på 36.000 halvsvingninger per time. Balansefjæren og deler av gangen er laget av silisium, men gangreserven er oppgitt til 60 timer.

Som de historiske forgjengerne byr Type XX på kronograf med flyback, som muliggjør stopp, nullstilling og start med ett eneste knappetrykk.

Det selvtrekkende urverket har en attraktiv finish, som kombinerer maskinelle og mer manuelle håndverksmessige teknikker. Den enkle stilen er konsistent med modellseriens historie, men undertegnede skulle ønske at Breguet heller hadde gått i motsatt retning.

Kommet for å bli

De nye Type XX-modellene går inn i Breguets permanente lineup, og er ikke begrenset i antall. Sannsynligvis markerer det også starten på en kolleksjon som med tiden vil vokse, og som retter seg inn mot et noe yngre klientell enn det Breguet vanligvis er kjent for.

Etter det Tidssonen kjenner til har leveringen av Type 20 og Type XX allerede startet, og veiledende pris er satt til 19.900 euro inkl. avgifter. Med dagens valutakurs tilsvarer dette rundt 230.000 kroner, men nøyaktig norsk listepris er ikke bekreftet.


ANNONSE