Leses nå
Bell & Ross BR 03-92 HUD

Bell & Ross BR 03-92 HUD

Et elektronisk jagerflyinstrument i mekanisk utgave.

Antallet klokkemerker som henter inspirasjon fra luftfart er mange, med Bell & Ross som et av de aller ivrigste og mest gjennomførte. Det fransk-sveitsiske selskapet har nærmest blitt synonymt med klokker inspirert av flyinstrumenter, selv om de også frekventerer tilstøtende segmenter på klokkehimmelen (pun intended). Likevel, som Jon Henrik skrev i artikkelen om BR 03-92 Full Lum: det er instrument-aktige klokker som er Bell & Ross. Ironisk nok er deres nyeste lansering et moderne elektronisk instrument, gjenskapt i en mekanisk klokke – og resultatet trigger trolig alle som har en jagerpilot i magen.

Bell & Ross BR 03-92 HUD (Foto: Bell & Ross)

Klokken er i all hovedsak en standard BR 03-92, hvor forskjellen ligger i skive, visere og glass – alt laget for å reprodusere uttrykket til et «HUD». Bokstavene er en forkortelse for «Head-Up Display» som i praksis er ulike varianter av en gjennomsiktig informasjonsskjerm, opprinnelig utviklet for jagerpiloter. Senere har teknologien blitt både forbedret og mer tilgjengelig, slik at de fleste nå kanskje kjenner det mer fra familiebilen enn F-16-maskinen.

HUD-effekten på nylanseringen oppnås ved å benytte et safirglass med grønnskjær, sammen med utstrakt bruk av grønn Super-LumiNova på både markører i glasset, på viserne og på skiven. Legge merke til bruken av matt sort farge på viserne, som skaper en illusjon om at de flyter fritt og dermed fremstår «digitale». Også konstruksjonen av timemarkøren, på en egen indre roterende skive er med å gi det hele en visuell profil som ligner veldig på moderne jagerflyinstrumenter, både i dagslys og i mørke.

Kassen måler 42 mm og er produsert i matt sort keramikk. På innsiden benyttes Sellita SW300-1 som kanskje ikke er voldsomt spennende, men også med å gjøre disse klokkene fornuftig priset.


ANNONSE


Førsteinntrykk

BR 01 og BR 03-kolleksjonene vinner kanskje ikke noen skjønnhetskonkurranse i nærmeste fremtid, men det er likevel klokker jeg med årene virkelig har begynt å like. Det har nok sammenheng med egen fascinasjon for både militær og sivil luftfart, og personer helt uten interessen vil jeg tro kommer godt nedpå listen over potensielle kjøpere. Tidligere har også den spesielle «Red Radar»-utgaven vekket nostalgiske følelser hos undertegnede i en herlig miks av romjul, pepperkaker og dataspill.

HUD (Foto: Bell & Ross)

Også denne HUD-varianten av BR 03-92 liker jeg svært godt. Jeg syns rett og slett den er råtøff. At den kommer som BR 03 er også gledelig ettersom jeg personlig finner BR 01 for store for mitt håndledd. Dersom du (som meg) hadde en guttedrøm om å bli jagerpilot, men finner deg selv bak et skrivebord stort sett hver dag, kan dette kanskje være det nærmeste vi kommer å bryte lydmuren?

Fakta og pris

Modell: Bell & Ross BR 03-92 HUD
Diameter: 42 mm
Materiale: Sort keramikk
Vannresistens: 100 meter

Urverk: BR-CAL.302 (Sellita SW300-1)
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 42 timer

Rem: Sort gummirem og tøyrem

Veiledende pris: 39.990 norske kroner
Tilgjengelighet: 999 eksemplarer. I butikkene fra juni.

Mer informasjon er tilgjengelig på bellross.com.


ANNONSE