Leses nå
Bell & Ross BR 01-92 «Red Radar»

Bell & Ross BR 01-92 «Red Radar»

Dersom Chronosphere, Tesla Coil og Tanya vekker gode minner, er dette klokken for deg.

Kalenderen viser desember en gang på slutten av 90-tallet. Romjul for å være mer eksakt. Folk flest prioriterer nok julebukk, Sissel Kyrkjebø, fenalår og sirupssnipper, men for meg og min gode kompis Lars var det noe helt annet som stod i fokus – Command & Conquer: Red Alert. Kanskje tidenes beste strategispill. Eller nei, det var Age of Empires, men jaggu var Red Alert også bra!

Med styrker som Tanya, Longbow og Tesla Coil var det rett og slett et episk dataspill. Timevis med taktikkeri, planlegging og virtuell krigføring på familie-PC-en til Lars gjorde det til den kanskje mest minnerike romjula noensinne. At vi fikk lov å sitte pal i stua, time etter time, er ikke godt å forstå.

Spol frem til 2011. Red Alert har kommet i både to og tre ulike versjoner, men om det var dette dataspillet Bell & Ross hadde i tankene da de skulle lansere en ny klokke er langt mer usikkert. Selv viser de til inspirasjon fra cockpiter i fly – som så mange av deres øvrige klokker. Noe offisielt samarbeid har det aldri vært, så vidt meg bekjent. Det har imidlertid ikke hindret deres BR 01-92 «Red Radar» fra og bli omtalt som nettopp «Red Alert»-klokken av mange i entusiastmiljøet, kanskje enda mer nå enn ved lansering. Egentlig en enkel knytning, både på grunn av det røde designet og «&»-tegnet som man finner i begge logoene.

En radar som viser tiden

BR 01-92 «Red Radar» kom i et begrenset opplag på 999 eksemplarer. Den bygger over samme lest som BR 01-forøvrig, altså med en voksen firkantet urkasse på 46 millimeter i PVD-belagt stål som holder vannet ute til 100 meter. På innsiden tikker ETAs velkjente 2892, men for å vise tiden har Bell & Ross gjort noe ganske annet enn å bruke de vanlige tre viserne.


ANNONSE


Foran den sorte bakskiven har man montert tre konsentriske skiver/disker. Disse er påført et rødt mønster som avtar i styrke og som dermed minner om de man finner på en konvensjonell radar. Disse sirkulerer uavhengig av hverandre for å vise deg klokkeslettet. Den innerste for sekunder, den midterste for minutter og den ytterste for timer. Ultrakult, og enda tøffere når du bruker krona for å stille herligheten eller ser det hele i timelapse.

Å produsere de tre diskene som var lette nok til at dette lar seg gjøre (uten å ta fullstendig livet av både urverk og gangreserve) må ha vært en utfordring. Det betyr skiver som må veie veldig lite. En utfordring Bell & Ross tydeligvis klarte og resultatet er oppsiktsvekkende og annerledes enn det meste annet – både da og nå.

Bell & Ross BR 01-92 «Red Radar». (Foto: @handwound)

Jeg har ingen kjennskap til hvor populær klokken var tilbake i 2011, men med sine rett i underkant av tusen eksemplarer er den for lengst borte fra alle butikkhyller. I dagens bruktmarked virker den å ha holdt seg godt i pris og eksemplarer jeg har funnet for salg ligger gjerne i området 40.000 norske kroner.

Klokken vinner kanskje ikke priser for den mest lettleste, men i kampen om barskeste armbåndsur ligger den langt bedre an? Å konkludere med at den er en glemt helt er kanskje også å ta i, men jeg gjør det likevel. Når den i tillegg vekker frem dataspill-nostalgi og romjulsminner i særklasse, kan jeg ikke annet enn å skikkelig ønske meg en!

Acknowledged! Affirmative!


ANNONSE