Leses nå
Baume & Mercier lanserer Riviera Baumatic

Baume & Mercier lanserer Riviera Baumatic

Et gjensyn med Baume & Merciers luksuriøse sportsklokke.

Vårt redaksjonelle innhold produseres uavhengig av Tidssonens kommersielle aktiviteter. Likevel mener vi det er riktig å opplyse om at merket som omtales i denne saken føres i Tidssonen nettbutikk.

Under fjorårets Watches & Wonders var Baume & Mercier blant merkene vi syns leverte sterkest. Med det egenutviklede Baumatic-urverket i spissen, har den sveitsiske produsenten begynt å finne formen – i alle fall innen dressklokker.

De seneste årene har nemlig mer sporty alternativer glimret med sitt fravær (den nokså uinspirerte Clifton Club-kolleksjonen teller ikke). Nå børster Baume & Mercier støvet av gamle kunster, og introduserer en ny versjon av den elegante sportsklokker basert på 70-tallsmodellen Riviera.

Femte generasjon

Første Riviera (1973). Bilde: Baume & Mercier

Første utgave av Riviera ble lansert av Baume & Mercier så tidlig som 1973 – året etter at Audemars Piguet lanserte den ikoniske Royal Oak. Baume & Mercier omtaler selv Riviera som et ikon, men i kontekst av den øvrige klokkeverdenen må dette kunne kalles typisk markedsføringsprat.


ANNONSE


Samtidig er det ingen hemmelighet at Riviera har fulgt Baume & Mercier over mange år, og er et kjent navn for de fleste klokkeinteresserte med noen år på baken. Riviera ble oppdatert i flere runder på 80-, 90- og 2000-tallet, før kolleksjonen gikk ut av katalogen i 2008.

Nye Riviera med Sellita verk (2021). Bilde: Baume & Mercier

Gjennom de fire første generasjonene ble det opprettholdt en tydelig designmessig kontinuitet, ispedd en liten dose periodetypisk særpreg. Årets Riviera-kolleksjon gjenopptar denne tradisjonen, hvor slektskapet til de foregående modellene er åpenbar – samtidig som klokkene byr på flere moderne trekk.

Riviera Baumatic

Riviera Baumatic. Bilde: Baume & Mercier

Den nye kolleksjonens flaggskipmodell er spesielt verdt å merke seg, da dette trolig er den mest aktuelle varianten for entusiastmarkedet. Mens de øvrige herremodellene drives av standardvare fra Sellita, er Riviera Baumatic utstyrt med Baume & Merciers eget Baumatic BM13-1975A.

Dette øker naturligvis også prisen, men betyr samtidig 5 dagers gangreserve, gode antimagnetiske egenskaper og utvidet serviceintervall. Rent estetisk er dekorasjonen maskinell men pent utført, med perlage på klobene og Côtes de Genève på den skjeletterte rotoren.

Riveria Baumatic ADLC. Bilde: Baume & Mercier

Riviera Baumatic blir tilgjengelig i to ulike varianter. Den ene er utført i børstet stål med blå urskive, mens den andre byr på svart ADLC-behandlet eksteriør kombinert med grå skive. Begge urskivene er laget av semi-transparent safirglass, med påførte indekser og dekorert med bølgemønster. Urverkets skiveside kan dermed skimtes i bakgrunnen, men uten at det blir helt «nakent». Små pirrende hint, snarere enn å møte opp i blanke messingen.

Baumatic BM13-1975A. Bilde: Baume & Mercier

Skiven rammes inn av Riviera-modellenes karakteristiske dodekagonale (tolvkantete) bezel med fire skruer. Varianten i børstet stål leveres med integrert lenke, mens den svarte versjonen kommer på matchende svart gummirem. Verdt å merke seg er at begge kommer med Baume & Merciers verktøyfrie hurtigskift-system, hvor lenken og alle remmene på de 42 mm store modellene (også de med Sellita-verk) kan byttes om hverandre.

Førsteinntrykk

Riviera Baumatic fremstår som en gjennomført satsing på en elegang sportsklokke, skjønt direkte grensesprengende er det ikke. Til tross for å ankomme festen sent, bygger klokken på en reell og fyldig historikk for sportsklokker med integrert lenke.

Følelser rundt lanseringens timing og likhet (eller ulikheter) med andre populære modeller vil det nok være mange ulike meninger om. I mine øyne er designet en naturlig evolusjon av de foregående Riviera-modellene, mens trekk som urskivene av glass er et uventede og spennende.

Men er Riviera Baumatic «too little, too late»? Etter min mening er svarene «nei» og «kanskje».

Med en pris på rundt 40.000 kroner, retter Riviera Baumatic seg mot en del av markedet hvor alternativene fortsatt er få. Nærmeste konkurrent er Bell & Ross BR05 – som både er noe dyrere og trolig langt mer omdiskutert enn hva Baume & Merciers kandidat vil bli. Urverket taler også i Riviera Baumatics favør, hvor Baumatic-verket gjør spesifikasjonsmessig rent bord mot Sellita eller ETA.

«Too late» er imidlertid en kritikk Baume & Mercier fortjener å høre. Merket ville definitivt gjort seg selv en tjeneste ved å innløse opsjonen til å børste støv av Riviera tidligere. Hadde Riviere blitt lansert for noen år siden kunne den vært med på å skape trendene, fremfor å følge dem – slik som den originale Riviera fra 1973.

Fakta og pris

Baume & Mercier Riviera Baumatic

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 10,7 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål / ADLC-behandlet rustfritt stål
Urskive: Blått safirglass / grått safirglass
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 m
Lenke / rem: Stållenke (stål) / svart gummirem (ADLC)

Urverk: Baumatic BM13-1975A
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 120 timer (5 dager)

Tilgjengelighet: Juni/juli 2021
Veiledende pris: 37.820 (stål) / 40.560 (ADLC)

Mer informasjon er tilgjengelig på baumatic.no og baumeetmercier.com.


ANNONSE