Leses nå
Audemars Piguet Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak

En nærmere kikk på et ikon.

Audemars Piguets Royal Oak ble lansert på Baselmessen i 1972. Bak designet stod den nå levende legenden Gérald Genta.

Det karakteristiske åttekantede designet var inspirert av en gammel dykkerhjelm som tiltrakk seg Gentas oppmerksomhet under en gåtur langs Lake Geneva. Navnet Royal Oak er derimot knyttet til en serie engelske krigsskip. Etter sigende skal porthullene på ett av disse skipene hatt det kjente oktagonale designet. Skipsnavnene var igjen en referanse til et eiketre som medvirket til å redde den engelske Kong Charles IIs liv under slaget i Worchester i 1651.

Uret Royal Oak representerer derimot brudd fremfor kontinuasjon av gamle tradisjoner. I en tid hvor japanske quartz-ur var trendsettende, var Royal Oak ment som et radikalt virkemiddel mot stadig synkende markedsandeler som preget hele den tradisjonelle sveitsiske klokkeindustrien. Mens en Rolex Oyster Perpetual Date kunne bli din for 750 CHF og en Patek Philippe Calatrava i gull kostet 2,500 CHF, ble Royal Oak priset til oppsiktsvekkende 3,300 CHF. Aggressiv prising kombinert med et oppsiktsvekkende og utradisjonelt design, viste seg i første omgang som oppskriften på en kjølig mottakelse. Interessen økte imidlertid gradvis og fra å være alene i et segment for luksuriøse mekaniske klokker frie for edle metaller, deler den i dag plass med Vacheron Constantins Overseas, Patek Philippes Nautilus og til en viss grad også IWCs Ingenieur. De to sistnevnte er begge designet av Genta og lansert i 1976. Genta står også bak designet av Vacheron Constantin 222, en jubileumsmodell som anses som forløperen til dagens Overseas-modeller.

Royal Oak 15300 representerer den siste inkarnasjonen av Audemars Piguets moderne klassiker. På papiret har uret en diameter på 39 mm. For enkelte kan dette kanskje virke lite, men på armen oppleves klokken som vesentlig større. Oppfattelsen av størrelse skapes i høy grad av design fremfor de reelle fysiske mål. Kombinasjonen av blankpolering og satin skaper tydelig lysspill i ulike lysforhold, og gir kassen et påkostet utseende. Det karakteristiske oktagonale bezelet er festet med 8 heksagonale skruer i hvitt gull. I tillegg til den obligatoriske safirkrystallen i front har uret også en exhibition back som gir fritt innsyn til manufaktururverket Calibre 3120.


ANNONSE


Calibre 3120 ble lansert i 2003 og er Audemars Piguets første automatiske in-house urverk. Funksjonene omfatter timer, minutter, sekunder, dato, samt sekundstopp ved uttrekning av den solide og lettbetjente kronen. Nivået på finishen er meget høy, og preget av Côtes de Genève dekor. Rotoren i 22kt gull er dekorert med historiske symboler. Størrelsesmessig er 3120 mindre enn 2120 som har blitt brukt tidligere RO-modeller. Presisjonen på urverket er upåklagelig og har blitt målt til et gjennomsnittlig avvik på +2,7 sekunder over 24 timer i seks posisjoner. Inngående informasjon om urverket finnes her: http://www.p178host.com/apgallery/3120/index.html

I front finner vi en urskive med god lesbarhet. Riktignok matcher den ikke typiske «tool watches» men er bra for å være et ur i segment hvor lesbarhet ikke nødvendigvis er høyeste prioritet. Markører og visere er i 18kt hvitt gull og er påført grønt illuminerende stoff. De kantede endene er nytt for 15300-modellen og kler klokken bedre en de avrundede viserne på tidligere modeller. Skiven er dekorert med Grande Tapessierie, et mønster som etter hvert har blitt et av kjennetegnene til Royal Oak og Royal Oak Offshore.

Lenken er en meget interessant konstruksjon og medvirker til en svært god brukerkomfort. Fold-over spennen er solid og det totale finishnivået er høyt. Lenkens lengde har av enkelte blitt kritisert for å være for kort, mens andre mener at brukerkomforten er lavere for de med tynne håndledd. På undertegnedes middels/tynne håndledd er imidlertid ingen av disse problemene fremtredende.

Audemars Piguet nevnes ofte som en av ”de tre store” – hvor Vacheron Constantin og Patek Philippe utgjør resten av det gode selskap. Til tross for å være et entry-leve ur i Royal Oak kolleksjonen, svekker ikke 15300 denne posisjonen. Fra å være et sært utskudd fra et tidligere konservativt sveitsisk manufaktur er Royal Oak selve flaggskipet hos dagens Audemars Piguet. Et klassisk design, en milepæl i moderne klokkehistorie og inspirasjonkilde for fremtiden. Riktignok kommer dette til en relativt høy pris, men allikevel en pris mange klokkeinteresserte er villig til å betale. Gjør man det, har man en klokke som kan holde livet ut – både teknisk og designmessig.

Spesifikasjoner:
Audemars Piguet Royal Oak
Produsent: SA de la Manufacture d’Horlogerie Audemars Piguet & Cie, CH 1348 Le Brassus, Sveits
Modell: Royal Oak
Referansenummer: 15300ST.00.1220ST.01
Funksjoner: Timer, minutter, dato, sekundstopp.
Urverk: Selvopptrekkende Caliber 3120; diameter 26,6mm; høyde 4,25mm; 21,600 vph; 278 komponenter; ca. 60 timers gangreserve.
Urkasse: Rustfritt stål; åtte skruer i front og bakside; safirkrystall foran og bak; Water Resistant 50 m.
Lenke og spenne: Lenke og ”fold-over” spenne i rustfritt stål.
Dimensjoner: Diameter = 39 mm; høyde = 10 mm; vekt = 118 gram


ANNONSE