Leses nå
Audemars Piguet lanserer spesialmodell i samarbeid med Travis Scott og Cactus Jack

Audemars Piguet lanserer spesialmodell i samarbeid med Travis Scott og Cactus Jack

En siste dans med populærkulturen før François-Henry Bennahmias forlater skuta.

Etter at den kjente amerikanske rapperen Travis Scott inkluderte henvisninger til en «Chocolate AP» i en av sine sanger, har spekulasjonene rast om en ny spesialmodell kunne være på trappene.

Klokken har flere tydelige nikk til Scotts selskap «Cactus Jack».

Under en nylig lanseringsfest i Audemars Piguets butikk i New York, som minnet mer om en rapkonsert enn en klokkeavduking, kom omsider svaret. For under det kledelige navnet Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked «Cactus Jack» 41 mm finner man nettopp en brun sjokoladefarget spesialmodell av merkets skjeletterte evighetskalender i Royal Oak-familien. Den lanseres i samarbeid med Scotts street wear-selskap og platelabel Cactus Jack, og markerer samtidig første gang Audemars Piguet bruker brun keramikk som materiale.

En siste dans

Få sjefer av sveitsiske klokkemerker har gjort seg like bemerket som den eksentriske François-Henry Bennahmias. Gjennom nesten tre tiår har han akselerert Audemars Piguets knytninger mot populærkulturen, med påfunn og samarbeidsprosjekter som har høstet massive reaksjoner, men som udiskutabelt også har satt merket på kartet som aldri før.

Audemars Piguet x Travis Scott.

Med eksempler som Royal Oak Matthew Williams-modeller og Royal Oak Concept Spider-Man, har Bennahmias utfordret hva et merke tilhørende «De tre store» kan være. Det har utvilsomt skjøvet bort flere i den konservative grenen av entusiaster, uten at det virker å ha bremset sjefens lyst etter å være den hippeste i klassen, med flest mulig kjendiser og superhelter fra Marvel-universet i både egen og merkets omgangskrets.


ANNONSE


Travis Scott er således en perfekt match for Bennahmias, med sin enorme følgerskare og popularitet. Av tidligere samarbeider kan han vise til store merkevarer som Nike, McDonalds, Fortnite og PlayStation. At han er tett knyttet mot en av de velkjente Kardashian-søstrene er nok heller ingen ulempe når man ønsker mest mulig blest.

Travis Scott.

Under lanseringsfesten benyttet også Bennahmias anledningen til å si at dette var hans siste påfunn, før han forlater selskapet rett over årsskiftet. Det gjorde han sågar med en aldri så liten «mic drop», som man vel må strekke seg til å finne passende både i sakens anledning og etter tre tiår bak roret.

Mange av oss er likevel spente på hvilken retning den nye sjefen, Ilaria Resta, vil føre merket inn på – og personlig må jeg innrømme at en liten kursendring står høyt på ønskelisten. En retning hvor Hollywood-amerikanske, vulgære og stereotypisk nyrike ikke får alt fokus, som Jon Henrik så fint skrev det.

Brun keramikk

Om vi vender oppmerksomheten tilbake til selve klokken, byr den på mye velkjent i kombinasjon med mye nytt. Den ytre delen av kassen er denne gang produsert i brun keramikk, som brukes for første gang av Audemars Piguet. Fargen brer seg også videre til remmen, som matcher med sitt teksturerte uttrykk i både mørke og lyse bruntoner.

Fonten på tallskiven henter inspirasjon fra Scotts håndskrift.

Med en nesten fullstendig skjelettert skive ville man kanskje tro at det ville være vanskelig å knytte referanser mot Cactus Jack på fremsiden, men her har AP truffet blink. Først og fremst er fonten på tallskiven tydelig inspirert av Travis Scotts håndskrift (og selskapets bruk av tekst) – og det samme gjelder viseren i underskiven for ukedag, som er formet som selskapets logo. Denne går også igjen om man snur klokken rundt, for samme logo utgjør en sentral del av rotoren på urverket.

Mest oppsiktsvekkende er nok likevel dekorasjonen på månefasen, som med sin helt spesielle smiley vil kjennes igjen av Travis Scott og Cactus Jack-entusiaster. Legg også merke til de rikelige mengdene med selvlysende materiale i grønt og blått, som gjør at elementene på fremsiden lyser opp i mørke omgivelser. Resultatet blir en litt useriøs og leken vri på det som i utgangspunktet er en høyst seriøs klokke.

Audemars Piguet x Travis Scott.

Utover de estetiske endringene måler fortsatt klokken 41 millimeter i diameter og 9,9 meter i tykkelse. En vannresistens på beskjedne 20 meter er det tydelige tegnet på at dette definitivt ikke er en klokke for varme dager ved bassenget.

På innsiden av kassen finner vi, som forventet, også det samme urverket som i standardutgaven, med unntak av nevnte rotor. Urverket er Audemars Piguets egenproduserte og svært slanke caliber 5135. Det tar utgangspunkt i mer kjente caliber 2120/2121 som base og har en egen evighetskalendermodul, hvor man har skjelettert alt så langt som mulig. En gangreserve på 40 timer er litt beskjedent, men ikke uventet i et såpass tynt urverk.

Logoen til Cactus Jack finner man som en del av rotoren.

Sett fra baksiden vil man også se rotoren i 18 karat gull, samt teksten «Utopia is a state of mind», som er tittelen på Scotts siste album.

Pysjamasbukse

Som seg hør og bør, i det minste når man heter Bennahmias, inkluderer samarbeidet også mye mer enn bare 200 eksemplarer av klokken. En kleskolleksjon bestående av capser, hettegensere og t-skjorter skal nemlig ha funnet sin vei til Cactus Jack-butikker, eller er like om hjørnet.

Plaggene kommer trolig til å bli både kostbare og ettertraktede, men likevel langt mer tilgjengelige enn klokken i seg selv. For med en pris på 178.000 CHF er den uoppnåelige for de fleste – og selv om pengene skulle brenne i lommen vil det trolig være ekstremt vanskelig å sikre seg et eksemplar.

Selvlysende detaljer.

Studerer man bilder fra den nevnte lanseringsfesten vil man også se Travis Scott selv iført en relativt gyselig pysjamasbukse tapetsert med AP-logoer. Hvorvidt den kommer for salg er dog usagt, men jeg blir ikke overrasket.

Mer nyhetsverdig er kanskje Travis Scotts egen klokke, som er en piece unique av akkurat denne modellen, men med en edelstenbesatt åttekantet bezel i regnbuefarger. Det er både kult og ganske tacky på en og samme gang.


ANNONSE