Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Advarsel: Ikke kjøp klokke her!

Advarsel: Ikke kjøp klokke her!

Jon Henrik Haraldsen

Nye svindelsider lokker med billige luksusklokker.

Den siste tiden har flere lesere rapportert om tilsynelatende norske nettsteder som lokker med sterkt rabatterte luksusklokker. Spesielt Facebook har blitt benyttet aktivt som markedsføringskanal, under relativt generiske navn som «Klokke Norge» og «Watch Norge». Med sakserier fra offisielle presse- og produktbilder, reklameres det tilsynelatende for kjente merkevarer fra Omega, Rolex, TAG Heuer og IWC.

screenshot-klokkenorge-facebook

Det dreier seg altså om sveitsiske luksusklokker, som typisk har en veilledende innstegspris fra omkring 20.000 kroner og oppover, og som ordinært tilbys gjennom et nøye utvalgt nettverk av autoriserte forhandlere. Derfor er det kanskje ikke så rart at de annonserte prisene, som oppgis å være fra fantastiske minus 90 prosent i rabatt, har fått en del oppmerksomhet fra optimistiske og prisbevisste kjøpere.

Det er imidlertid et stort problem: Dette er ren svindel av verste sort.

UTSPEKULERT SVINDEL

Dessverre har trolig flere nordmenn allerede latt seg lure. En norsk autorisert urforhandler Tidssonen har vært i kontakt med, kunne fortelle om en kunde som nylig var innom butikken med sin nye klokke , kjøpt via «Klokke Norge» sin nettbutikk. Klokken, som skulle være en Omega, viste seg ved enkel inspeksjon å være 100% falsk.

Klokkene er imidlertid ikke det eneste som er kopiert. Også nettsidens informasjonssider, inneholder norsk tekst som er klippet og limt fra andre legitime aktører sine nettsteder. Med ord svært utspekulerte metoder for å skape tillit hos potensielle kjøpere.

screenshot-klokkenorge-com

Et raskt WHOIS-søk på klokkenorge.com, avdekker at adressen er registrert på en tysk privatperson, mens watchnorge.com peker til en virksomhet i Hong Kong. Nettstedene er imidlertid nært identiske, og det er liten grunn til å tro at det ikke dreier seg om samme bakmenn. Et lignende nettsted eksisterer også på den greske webadressen wristwatch.gr. Det ser dermed ut til å være snakk om et relativt omfattende svindelforsøk rettet mot Europeiske land.

I Norge er det ikke ulovlig for privatpersoner å kjøpe piratkopierte produkter til privat bruk, men i følge undersøkelser foretatt av UNODC («United Nations Office on Drugs and Crime»), er salg av piratkopierte varer linket til annen ulovlig orgranisert kriminalitet som narkotika, menneskehandel og ulovlig våpenhandel.

For seriøse klokkeentusiaster er falske ur et ikke-tema, men selv for mer avslappede forbrukere bør derfor piratkopierte klokker gi en særdeles dårlig bismak.

SLIK UNNGÅR DU Å BLI LURT

iwc-aquatimer-chronograph-darwin
Ekte vare: IWC Aquatimer Chronograph Edition «Expedition Charles Darwin».

Er man en nyfrelst klokkeentusiast, eller ganske enkelt skal kjøpe en «skikkelig» klokke som vil holde mange år fremover, finnes det heldigvis noen enkle tips som for å sikre en trygg og behagelig handel av splitter ny klokke:

  1. Autorisert forhandler: Dersom en trygg handel er førsteprioritet, bør merkenes autoriserte forhandlere være første stopp. Dette er forhandlere med en offisiell tilknytning til det aktuelle klokkemerket, utvalgt og godkjent av produsenten. Disse har god kompetanse på urmerkene de forhandler, og kan også assistere med service og reparasjoner dersom uhellet er ute. Gullstandard for en sikker handel.
  2. Få autoriserte nettbutikker: Kun et fåtall urmerker tillater salg via internett, og som regel kun fra eksisterende autoriserte forhandlere med et fysisk utsalgssted.
  3. «Gråmarkedet»: Hvis pris er viktigere enn å skape en relasjon til en autorisert forhandler, er det mulig å kjøpe nye ekte klokker fra aktører uten formell tilknytning til de aktuelle urmerkene. Men pass på at klokken har serienummer inntakt og stemplet dokumentasjon, slik at man ikke får seg en ubehagelig overraskelse senere. Her bør man være varsom.
  4. «There’s no such thing as a free lunch»: Ingenting er gratis, og absolutt ikke i luksusklokkenes verden. Luksusmerkene ønsker heller ikke å vanne ut sitt gode navn og status, og følgelig er store rabatter på kjente klokkemerker noe som forekommer ytterst sjelden. Er prisen alt for god til å være sann, bør varsellampene lyse.
  5. «Kjøp selgeren»: Dette gjelder uavhengig av om man kjøper nytt ur eller brukt, for det viktigste av alt er å føle seg 100 prosent trygg på selgeren. Er det noe som skurrer litt? Dropp handelen, for det kommer alltid en ny mulighet.

 

Mer informasjon, tips og lovgivning rundt piratkopiering og varemerkeforfalskning finnes på velgekte.no.

UNODC: «Focus on the illicit trafficking of Counterfeit Goods and Transnational Organized Crime»(PDF).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.