Leses nå
A. Lange & Söhne lanserer Odysseus Chronograph

A. Lange & Söhne lanserer Odysseus Chronograph

  • Første store endring på sportsmodellen Odysseus.
  • Urverket er selskapets første selvtrekkende kronograf.
  • Kun 100 eksemplarer, med pris «on request».

I oktober 2019 dro A. Lange & Söhne sløret av deres tolkning av en sportsmodell i stål med integrert lenke – Odysseus. En modell som splittet entusiastene, men som likefremt har blitt en både viktig og ettertraktet pilar i kolleksjonen til våre tyske venner.

På knappe tre år har Odysseus-familien også sett nye medlemmer komme til, hvor utgaven i hvitt gull har tatt plass som en del av grunnkolleksjonen, mens fjorårets spesialutgave i titan kom i skarve 250 eksemplarer. Nå utvides familien på nytt – og introduksjonen av Odysseus Chronograph bringer mye nytt til bordet.

Selvtrekkende kronograf

Odysseus Chronograph blir første utvidelse av familien som virkelig skiller seg fra den originale oppskriften. Det betyr først og fremst et helt nytt urverk med kronograf, samt endrede fysiske attributter. For å starte med sistnevnte så vokser nyheten relativt betydelig, fra standardutgavens 40,5 x 11,1 millimeter til 42,5 x 14,2 millimeter.

Odysseus Chronograph. Bilde: A. Lange & Söhne

Likt førsteutgaven leveres Odysseus Chronograph med kasse og lenke i rustfritt stål og (for å adressere det kanskje største problemet tidlig) vil kun bli produsert i 100 eksemplarer. Det betyr i praksis at den kun vil være mulig å skaffe via merkets egne butikker og ikke gjennom normale forhandlere.


ANNONSE


Ser man bort fra den økte størrelsen og den sorte fargen på tallskiven, er det i mekanikken man finner de virkelig store forskjellene. Dette ses allerede fra fronten, med henholdsvis én rød og én sølvfarget viser med rombeformet (lozenge) tupp, som sammen utgjør kronografens sekund- og minuttviser. Det betyr en kronograf som kan vise medgått tid opp til 60 minutter.

Endringen blir enda tydeligere om klokken snus, for gjennom safirglasset på baksiden finner man det helt nye caliber L156.1 Datomatic. Det er helt nytt og A. Lange & Söhnes første selvtrekkende kronograf, uansett modellfamilie.

Sporty, med et hint av show off

I urverket er det tydelig at man har valgt å beholde det sportslige og robuste fokuset, for selv om man ser deler av magien er urverket langt mer tildekket av trekvartsplaten enn vi kjenner fra selskapets øvrige kronografurverk. Det er synd i et rent visuelt perspektiv, men desto mer forståelig når det er Odysseus som er arenaen.

Nye L156.1. Bilde: A. Lange & Söhne

Også valget om å benytte en full balansebro med to festepunkter og frekvensen på 4Hz bryter med brorparten av selskapets urverk, men er i tråd med L155.1 som sitter i de øvrige Odysseus-variantene. Det samme gjelder reguleringen som foretas ved hjelp av ørsmå vekter på balansehjulet, fremfor justering av en rykkerlås (freesprung balance).

Trykknappene som er integrert på høyre side av kassen har tidligere vært benyttet til å justere dag og dato, som fortsatt er på velkjent plass i egne vinduer klokken tre og ni. Det kan de fortsatt benyttes til, men kun om kronen er dratt ut, for med kronen skrudd inn vil trykknappene nå styre kronografen på normal måte.

Ved nullstilling av kronografen har A. Lange & Söhne valgt å inkludere en heller uvanlig egenskap, som de selv forklarer som «a short but impressive spectacle» – og som først og fremst fremstår som teknisk show off.

Detaljer fra Odysseus Chronograph. Bilde: A. Lange & Söhne

Når trykknappen klokken fire trykkes inn, legger nemlig sekundviseren ut på en aldri så liten reise. Den vil gjøre én full og lynrask rotasjon for hvert minutt som er passert fra klokken tolv i den aktuelle tidsmålingen. Samtidig vil minuttviseren nullstilles på «vanlig» måte, men da med en hastighet tilsvarende ett minutt på skalaen for hver lynraske rotasjon fra sekundviseren.

For å ytterlig komplisere det hele vil antallet runder – og retningen på viserne – avhenge av om tidtakingen har nådd mer eller mindre enn 30 minutter. Om kronografen har mindre enn 30 minutter på telleren, vil viserne spinne mot klokken, mens de vil spinne motsatt vei (med klokken) om tiden har passert 30 minutter. Det betyr at om man har tatt tiden på noe i 20 minutter, vil sekundviseren spinne 20 lynraske runder mot klokken, samtidig som minuttviseren beveger seg mot tolv på samme tid. Har det gått 45 minutter vil sekundviseren spinne lynrask 15 runder med klokken.

Et nytt kapittel

Da A. Lange & Söhne introduserte sin Datograph i 1999, markerte det starten på et imponerende eventyr innen egenproduserte urverk med kronograf. Nye Odysseus Chronograph og L156.1 vil, som første selvtrekkende utgave, markere starten på et nytt kapittel innen både Odysseus-familien og høyhorologisk kronografmekanikk fra våre tyske venner. I første omgang riktignok i et ekstremt lite opplag, og i en klokke som trolig vil bli nær umulig å skaffe seg, men som like fullt befester selskapets muskler innen urverksproduksjon.

Skal vi tro rapportene vi har fått i forkant av messen, vil dette også være eneste virkelige nylansering fra det tyske manufakturet. Det er i så fall oppsiktsvekkende, selv fra A. Lange & Söhne.

Lekre detaljer og vante høye finish.

Kritikerne vil peke på likheten med Mosers Streamliner, men ser man bort fra fargepaletten som er valgt, kan man vanskelig si at Odysseus Chronograph bryter med tidligere familimedlemmer. Lanseringen vil derfor trolig applauderes fra entusiastene, som et spennende tilskudd i en stadig voksende familie sportsklokker. Med en pris som kun oppgis «on request» (vi gjetter opp mot en million) og med et ekstremt begrenset opplag på 100 klokker, vil dette uansett ikke bli noen hyllevarmer. Det er helt garantert.


ANNONSE