Leses nå
Nyheter fra A. Lange & Söhne

Nyheter fra A. Lange & Söhne

To spesialutgaver av antonym karakter – og en raffinering av storebror i Lange 1-familien.

Med fjorårets heldigitale utgave av Watches & Wonders og med en covid-pandemi som raste over verden, var det mange produsenter som sakket litt på gasspedalen med sine lanseringer. Tyske A. Lange & Söhne var definitivt blant de, med en ny Lange 1 Perpetual Calendar uten tourbillon og en (bokstavelig talt) glitrende variant av Little Lange 1 Moon Phase om de eneste egentlige nyhetene.

To av hovedrolleinnehaverne for en av årets lanseringer. Bilde: A. Lange & Söhne

Også i år tar det tyske manufakturet det uvanlig rolig hva angår lanseringer. For når dørene i dag endelig åpnes for den fysiske utgaven av Watches & Wonders i Genève er det kun fire nyheter å finne i lokalene til Lange. Det inkluderer to spesialmodeller av høyst ulik karakter og som begge kommer i sterkt begrenset opplag, samt en redesignet Grand Lange 1.

Richard Lange Minute Repeater

Første spesialutgave er en herlig klokke som oser av klasse og samtidig byr på subtil luksus for kjennere. Her kombinerer man nemlig den estetisk enkle Richard Lange-modellen med horologiens mest rojale komplikasjon – minute repeater.

Her ligger djevelen virkelig i detaljene, med en skive (som består av tre separate deler) i emalje og en meget elegant – og kun 39 x 9,7 millimeter stor – urkasse i platina. Resultatet er en vaskeekte drømmeklokke for de med kjærlighet for det tyske manufakturet.

Klokken er en klassisk minute repeater, hvor urverket først slår timene med en lav tone, deretter en dobbeltone for hvert kvarter etter siste hele time, før det hele avsluttes med antallet minutter siden forrige hele kvarter med høy tone. Det skiller seg fra Zeitwerk Minute Repeater, som hadde en løsning hvor de ulike tonene representerte nummerne på det «digitale» displayet. Verdt å merke seg er en ny patent som eliminerer den vante pausen som oppstår dersom ingen kvarter skal signaleres (fra 1 til 14 minutter etter hel time).


ANNONSE


Urverket er fantastisk flott, både teknisk og i sin rike beholdning av finish. Her trekkes også arbeidet med hammerne og den sirkulære lydfjæren frem. For å skape den klare lyden kreves det nøye justering fra en spesialtrent urmaker og Lange selv hevder at «mye av produksjonstiden går med til å perfeksjonere lyden».

Jeg lar meg kanskje først og fremst imponere over totalpakken Lange her leverer. Det inkluderer den nevnte emaljeskiven, hvor de sorte markeringene er brent inn i emaljen og ikke malt på, samt den beskjedne størrelsen på urkassen. Det tyske selskapet er ikke kjent for å lage de slankeste klokkene, så det er både gledelig og litt imponerende, selv med et håndtrukket urverk.

Richard Lange Minute Repeater er kanskje grailmateriale for mange av oss, men blir en klokke for de få. Kun 50 eksemplarer vil bli produsert og veiledende utsalgspris er satt til 409.000 euro. Regn uansett med en «tett på»-artikkel når vi har fått fiklet mer med denne.

Odysseus Titanium

Mens forrige lansering viser Lange på sitt mest klassiske og elegante, er den nye spesialutgave av sportsklokken Odysseus på andre enden av skalaen. Nå er ikke klokken spesielt vulgær eller høylytt sammenlignet med mange andre produsenter, men for det tyske selskapet representerer det et foreløpig ytterpunkt av muskuløs sportslighet.

Her bringes det ikke veldig mye nytt til bordet ift. standardmodellen, utover bruken av grad 5 titan i både kasse og lenke og en skivefarge som beskrives som «ice blue». Det gir først og fremst en reduksjon i vekt, samt en mørkere og dusere farge på både metallet og skiven. Nøyaktig farge på skiven, sammenlignet med stålmodellens blå, er dog litt vanskelig å se godt på pressebildene. Det samme gjelder det litt endrede og nå ørlite avrundede mønsteret på ytterste ring.

Nå skal det nevnes at Odysseus Titanium er første gang vi ser bruk av titan fra A. Lange & Söhne. Sånn sett representerer den noe helt nytt, fra selskapet som frem til 2019 kun hadde klokker av edelt metall i kolleksjonen.

Odysseus som modell har skapt litt splid siden den kom i 2019, men det har ikke hindret sportsmodellen fra å bli noe av det aller mest etterspurte fra A. Lange & Söhne. Det betyr lange ventelister og tilgjengelighet (nesten utelukkende) via merkets egne butikker.

Med kun 250 eksemplarer av titan-utgaven er det derfor lite som tyder på at den blir noe enklere å få tak i enn sine to søsken. Snarere tvert i mot. Veiledende pris er oppgitt til 55.000 euro.

Les også...

Grand Lange 1

Sist blant nylanseringene fra Lange er en redesignet Grand Lange 1 – storebror i det som diskutabelt er selskapets mest ikoniske familie. Det betyr små raffinerte endringer, med en reduksjon fra 8,8 til 8,2 millimeter og den nye rue tallskive-strukturen som punktene verdt å merke seg.

Urkassen er i rødt eller hvitt gull og beholder den 41 millimeter store diameteren fra sin forgjenger. Det samme gjelder urverket på innsiden, som fortsatt er selskapets eget L095.1. Det leverer 72 timer gangreserve, som vises med auf/ab-viseren på høyre side av tallskiven.

Bortsett fra nevnte endringer er alt helt som vi forventer av en stor Lange 1, med sin desentraliserte tidsvisning, egen underskive for sekunder og store datovisning. Alt plassert i henhold til det gylne snitt, for å bringe system inn i det som ved første øyekast kan virke litt kaotisk. Også her ligger mye av klokkens klasse i detaljene, og kontrasten mellom de ulike elementene fortjener studering under lupe for å verdsettes fullt ut.

Herlige detaljer skaper kontrast. Bilder: A. Lange & Söhne

Begge utgavene går inn som en del av standardkolleksjonen og får en veiledende utsalgspris på 45.900 euro.


ANNONSE


Mer informasjon på alange-soehne.com.


ANNONSE