Leses nå
A. Lange & Söhne lanserer «Homage to F. A. Lange»

A. Lange & Söhne lanserer «Homage to F. A. Lange»

Tre jubileumsmodeller i gull – dedikert til manufakturets grunnlegger.

I desember er det 175 år siden Ferdinand Adolph Lange startet egen produksjon av lommeur. Dette markerer ikke bare starten for A. Lange & Söhne, men også begynnelsen på regionens klokkeindustri. Sammen med de eminente herrene Moritz Grossmann, Adolf Schneider og Julius Assmann, hadde Lange en svært sentral rolle i etableringen av Glashütte som Tysklands klokkehovedstad.

Som en feiring av Ferdinand Adolph Langes bedrifter – men også 30-årsjubileet for relanseringen av merket i 1990 – presenterer A. Lange & Söhne nå tre nye spesialmodeller. De nye klokkene ble avduket under nattens åpning av klokkeutstillingen Watches & Wonders i Shanghai, men Tidssonen har allerede fått en full gjennomgang av nyhetene via Zoom tidligere denne uken.

1815 Thin Honeygold «Homage to F. A. Lange»

Trioens enkleste modell har en diameter på elegante 38 mm, matchet med en tykkelse på kun 6,3 mm. Kassen er utført i den Lange-eksklusive 18 karats gull-legeringen «Honeygold», som i følge merket er hardere og mer ripebestandig enn konvensjonelt gull. Fargemessig er det snakk om et sted mellom typisk rødt og gult gull.

Den emaljerte hvite urskiven består av to deler, og med arabiske tall og «jernbanespor» minuttskala er uttrykket i tråd med 1815-familien. Urverket er Langes egenproduserte L093.1 (som vi kjenner fra Saxonia Thin), med en frekvens på 21.600 halvsvingninger per time og 72 timers gangreserve.


ANNONSE


For anledningen har urverket imidlertid fått en alternativ finisj, som i høyere grad skal reflektere stilen til Langes historiske lommeur. Den store 3/4-kloben har nå en granulert tekstur, mens kronhjul og sperrehjul er dekorert med en sirkulær kornet finisj. Balansekloben er som vanlig håndgravert, men blomstermønsteret er denne gangen gitt svart rhodium for mer kontrast.

1815 Thin Honeygold «Homage to F. A. Lange» er tilgjengelig i 175 eksemplarer, og tysk veiledende pris er satt til 33.000 euro.

1815 Rattrapante Honeygold «Homage to F. A. Lange»

Kronografer er noe av det Lange kan best, og nye 1815 Rattrapante Honeygold «Homage to F. A. Lange» understreker nettopp det. Huset i en kasse av Honeygold på 41,2 mm, tikker det nye kaliber L101.2 – en komplisert dobbelkronograf med manuelt opptrekk. Gangreserven er på 58 timer, og urverket jobber på 21.600 halvsvingninger per time.

Også her er finisjen gjort i samme stil som «lillebror» 1815 Thin. Flatene domineres av en granulert tekstur, mens både balansekloben og kronograf-broen er håndgravert og svart-rhodinert. Øvrige komponenter er finisjert til Langes sedvanlige høye standard, med blankpolerte fasetter og børstete flater og perlage.

I følge Lange er dette første gangen en svart urskive kombineres med gyldent Honeygold. 1815 Rattrapante Honeygold «Homage to F. A. Lange» er tilgjengelig i 100 eksemplarer, den tyske listeprisen er satt til 130.000 euro.

Tourbograph Perpetual Honeygold «Homage to F. A. Lange»

Siste modell i trekløveret er utvilsomt også den heftigste. Modellen er basert på Tourbograph Perpetual «Pour le Mérite» fra 2017, men har nå en 43 mm kasse av Honeygold og en svart-rhodinert urskive. Også sistnevnte er produsert av 18 karats gull, hvor logo, skalaer og numeraler er utført i relieff som bygger 0,15 mm over bakgrunnen.

Kaliber L133.1 har et lignende uttrykk som tidligere nevnte L101.2, men innehar øvrige detaljer som en håndgravert månefase-disk og svartpolert kurvet tourbillon-bro. Teknisk er urverket også mer komplisert, med en sjelden kombinasjon av tourbillon, dobbelkronograf, evighetskalender og fusée-and-chain. Det manuelt opptrekkbare urverket har en gangreserve på 36 timer, og frekvensen er på 21.600 halvsvingninger per time.

Tourbograph Perpetual Honeygold «Homage to F. A. Lange» er tilgjengelig i kun 50 eksemplarer, og og den veiledende prisen er på heftige 500.000 euro.

Førsteinntrykk

Limited editions rundt egne jubileer har blitt en tradisjon for A. Lange & Söhne. Denne gangen er anledningen merkets 175-årsjubileum, og valget med å ta utgangspunkt i 1815-familien virker logisk. Kolleksjonen er ikke bare oppkalt etter fødeåret til grunnleggeren Ferdinand Adolph Lange, men er også stilistisk nærmest merkets historiske lommeur og marinekronometere.

«Homage to F. A. Lange» er nok først og fremst rettet mot bemidlede samlere med flere klokker fra merket i boksen fra før. Undertegnede er definitivt ikke en del av denne målgruppen, men kan likevel forstå appellen ved disse spesialmodellene. For sammenlignet med den øvrige kolleksjonen, er det liten tvil om at klokkene skiller seg ut – og hvorvidt det er på godt eller vondt blir opp til hver enkelt å vurdere.

Mest interessant er det kanskje å observere konturene av to potensielt nye grunnmodeller: 1815 Thin og 1815 Rattrapante. Lanseringen bærer noe preg av at dette er klokker som allerede skulle vært lansert, men disse har trolig blitt utsatt grunnet koronakrisen (Lange ønsket ikke å kommentere dette).

Magefølelsen min sier likevel at man ikke skal bli overrasket om det i nær fremtid vil dukke opp to nye medlemmer av 1815-familien i en litt mer ordinær konfigurasjon – og sannsynligvis også til en mer tilgjengelig pris.

Mer informasjonen om de tre nyhetene er tilgjengelig på alange-soehne.com.


ANNONSE