Leses nå
TAG Heuer lanserer tre nye Autavia-modeller

TAG Heuer lanserer tre nye Autavia-modeller

Flyback-kronografer og GMT står på menyen når Autavia feirer 60 år.

Selv om de fleste – på spørsmål om hva som er TAG Heuers mest kjente kolleksjon – nok ville pekt i retning av Carrera eller Monaco, er det faktisk Autavia som innehar tittelen som selskapets eldste produktfamilie i fortsatt eksistens.

Navnet «Autavia» dukket først opp for ulike dashbord-kronografer skapt for biler og flyvning (automobile og aviation). Armbåndsuret kom først i 1962, mens Jack Heuer satt i sjefsstolen for det tradisjonsrike merket.

Siden unnfangelsen har imidlertid Autavia vært inn og ut av katalogen, og opplevd litt varierende interesse og suksess. TAG Heuer virker også selv å ha vinglet litt om retningen for den moderne Autavia-kolleksjonen, som gjorde sin gjeninntreden med en litt bøllete kronografmodell i 2017 (med et retro-design valgt frem av fansen gjennom en avstemming på nett).

To år senere var det duket for en enda en lansering hvor vintage-vibber ble paret med moderne egenskaper i Autavia Isograph. Det var selve hovedlanseringen for merket under Baselworld samme år, med et rikt utvalg varianter i ulike farger og materialer.


ANNONSE


Etter noen korte år på markedet (som inkluderte en hvit spesialmodell i anledning Jack Heuers 85-årsdag) var det imidlertid slutt for 2017-varianten av Autavia – til undertegnedes store overraskelse. Også Autavia Isograph støtte på startproblemer, spesifikt rundt produksjonen av balansefjæren. Den helt nye patenten og materialet, navngitt nettopp Isograph, ble skrotet til fordel for mer konvensjonelle alternativer. Klokkene fikk deretter en forsinket relansering i markedet. Nær identisk hva angår design, men helt uten teknologien og det fancy etternavnet.

Jubileumsfeiring med trio

Rask hoderegning viser at det siden 1962 har gått 60 år, og 2022 er dermed et år for feiring av Autavia-familien. Det hele sparkes i gang av TAG Heuer med to helt nye modeller – Autavia 60th Anniversary Flyback Chronograph og 60th Anniversary GMT 3 Hands – hvor førstnevntes to varianter utvider jubileumskolleksjonens totalantall til tre. For øvrig kommer ingen av modellene i et definert begrenset opplag, men på nettsidene står de noe kryptisk oppført som «limited quantity».

Autavia 60th Anniversary Flyback Chronograph i to varianter. Bilde: TAG Heuer

Mest spennende av de to modellene finner nok mange Autavia 60th Anniversary Flyback Chronograph, som gir oss første møte med det nyutviklede urverket Heuer 02 COSC Flyback. Det betyr en utvidelse av selskapets eget Heuer 02 med stoppeklokkefunksjon som kan nullstilles og startes igjen med kun ett trykk, fremfor den sedvanlige stopp-nullstill-start-sekvensen man vanligvis finner på kronografer.

TAG Heuer selv kaller det en flørt med sin egen historie, og trekker frem samarbeidet med det tyske Bundeswehr og nevner spesifikt referanse 1550 SG som en modell hvor flyback-funksjonen ble levert til piloter. Vi her i Norge husker modellen vel så godt som Heuer Luftforsvaret, som er behørig dekket i en egen artikkel.

Også visuelt beholdes noen likhetstrekk med 1550 SG, selv om nyheten på ingen måte er noe relansering av klassikeren. I samme åndedrag nevnes nemlig klassiske flyinstrumenter og referansen 73663 som inspirasjonskilde for både trykknappene, kronen og den lettleste skiven med store arabiske numeraler. Det gjør det endelige resultatet til en klokke som følger prinsippet om en fusjon av historiske og moderne trekk, som føles som en velkjent ingrediens på den moderne Autavia-kolleksjonen.

De to variantene deler en 42 millimeter stor urkasse av stål, men varianten med sort skive leveres med DLC-belagt eksteriør. Den sølvfargede varianten er ment å sende tankene til de sjeldne «panda»-variantene fra 60-tallet, mens TAG Heuer selv oppgir de militære urene som naturlige forfedre til den helsorte utgaven.

De klassiske linjene får heldigvis selskap av en del moderne egenskaper som keramisk bezel, safirglass foran og bak, samt en velkommen vannresistens til 100 meter. Prismessig legger den sølvfargede utgaven seg på 71.100 kroner på lærrem (med mulighet for lenke mot ekstrakostnad), mens DLC-varianten legger seg litt over, men en veiledende pris på 78.650 kroner (kun tilgjengelig på rem).

Sporty GMT

Selv om kronografutgaven kanskje er den mest teknisk spennende av lanseringene, kan nok Autavia 60th Anniversary GMT 3 Hands fort vise seg å bli den med bredest appell. Modellen er en nokså forventet videreutvikling som følger i basemodellens fotspor – hvor en ekstra viser og ny bezel er de synlige bevisene på at nyheten støtter visning av flere tidssoner.

For feiringen er det, i det minste foreløpig, kun én modell i stålkasse med blå solstråle-mønstret skive og en todelt blå og sort bezelring. Både tallskiven og den indre bezelen skiller seg litt fra grunnutgaven, som på sin side byr på en ru gradert variant og en indre bezel med egne påførte timemarkører. Det dytter nyheten ørlite mer mot det moderne.

På innsiden av det graverte baklokket har Calibre 5 COSC måtte vike plass for Calibre 7 GMT COSC. Begge Sellita-baserte og i praksis betyr det ganske like egenskaper, men henholdsvis uten eller med GMT, samt med en liten økning i gangreserve fra 38 til 46 timer. Levert på lenke havner veiledende pris for Autavia 60th Anniversary GMT 3 Hands på 47.400 kroner.

Førsteinntrykk

Etter litt vingling virker TAG Heuer å ha funnet en plass for Autavia også i dagens kolleksjon, hvor klokkefamilien både teknisk og prismessig legger seg et sted i mellom innstegsmodellene og de mer anerkjente slektningene i Carrera- og Monaco-familiene. Selv om de ikke treffer helt på min egen smak har basemodellene bydd på en ganske velgjort blanding av gammelt og nytt, til en relativt overkommelig penge.

Super-LumiNova gir god lesbarhet på tallskivene. Bilde: TAG Heuer

Også jubileumsutgavene fremstår velgjorte og visuelt i tråd med det man kunne forvente. Personlig føler jeg likevel at Autavia 60th Anniversary Flyback Chronograph blir litt udefinert – i mangelen på et bedre ord. En klokke som havner et sted mellom de skikkelig kule klassiske pilotkronografene og sine racing-ekvivalenter i Carrera-familien (som TAG Heuer virkelig har vist de kan beherske).

Rent teknisk er det likevel moro å se at de har bygget på flyback-funksjonen på sitt eget Heuer 02. Det bør bety et meget kompetent urverk – og kanskje flere spennende lanseringer i årene fremover.

Et annet moment, på tross av at dette er spesielle utgaver i form av 60-årsmarkeringen, er prisene som virker litt høye. Spesielt prishoppet på 10.000 kroner på GMT-varianten (fra tilsvarende modell uten GMT) fremstår i overkant aggressivt, og gjør at modellen beveger den bort fra å være en kandidat til dyrere alternativer i TAG Heuers (og andre merkers) kolleksjon. Hvorvidt det inntrykket deles av andre gjenstår å se – og kanskje vil disse spesialutgavene bane veien for nye standardmodeller i Autavia-familien gjennom årene som kommer.


ANNONSE