Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Zenith 50 Years of El Primero Anniversary Set

Zenith 50 Years of El Primero Anniversary Set

Jon Henrik Haraldsen

Legendariske El Primero feires med nytt urverk og et gjensyn med A386.

Da Zenith presenterte El Primero («den første» på spansk) i januar 1969, skrev merket klokkehistorie med verdens første selvopptrekkende kronograf. Urverkets grunndesign er fortsatt i bruk den dag i dag, og har dessuten gjort flere gjesteopptredener hos merker som Rolex, Panerai, Ulysse Nardin, Bulgari, og TAG Heuer.

Under LVMHs «Geneva Days» forrige uke (som foregikk samtidig med SIHH), presenterte Zenith en unik samlerboks dedikert 50-årsjubilanten. Settet består av tre ulike spesialmodeller av El Primero, hvor særskilt to av dem skiller seg ut. Kun 50 eksemplarer av settet blir tilgjengelig, og prisen er satt til 50.000 sveitsiske franc.

Zenith 50 Years of El Primero Anniversary Set. Foto: Zenith

For de fleste er nok settets stjerne El Primero A386 Revival. Klokken er nærmest en perfekt replika av den ikoniske og svært ettertraktede «originalen» fra 1969. I følge Zenith ble en original ref. A386 skannet ved hjelp av laser, for høyest mulig nøyaktighet i dataene som ble brukt for å gjenskape ikonet. Klokken måler 38 mm i diameter, og drives av et El Primero kaliber 400.

Zenith El Primero A386 Revival.

Chronomaster 2 El Primero er en slags moderne motpart til Revival-modellen, og er teknisk sett den mest interessante i trioen. Klokken benytter nemlig det nye urverket «El Primero 3600», som er en redesignet og oppgradert utgave av den gamle traveren. Fortsatt jobber den på 36.000 vph, men kan i tillegg by på den særegne 1/10-mekanismen vi kjenner fra Striking 10th.

Zenith Chronomaster 2 El Primero.

Den mest moderne klokken i settet er utvilsomt Defy El Primero 21, som er variant av den sporty El Primero Defy-serien vi stiftet bekjentskap med i fjor. Bak den skjeletterte skiven skimtes et El Primero 9004, hvor kronografen og tidsvisningen har hvert sitt gangsystem og balanse. Førstnevnte jobber på elleville 360.000 vph, mens sistnevnte «kun» er en vanlig hi-beat på 36.000 vph.

Zenith Defy El Primero 21.

Klokkene leveres i en flott treboks inspirert av en urmakerbenk, og skuffen har plass til totalt fire klokker. Den siste plassen er forbeholdt en lansering som vil komme senere i år, hvor kjøpere av jubileumssettet vil ha forkjøpsrett. For min egen del hadde det gledet meg stort å se A386 Revival som en del av standardkolleksjonen, men det er nok heller tvilsomt om dette vil skje med aller første.