Leses nå
Vacheron Constantin lanserer Traditionnelle Complete Calendar Openface

Vacheron Constantin lanserer Traditionnelle Complete Calendar Openface

En moderne trippelkalender fra en av verdens eldste klokkemerker.

Har du litt peiling, men ikke full kontroll på Vacheron Constantin, forbinder du trolig merket med tre typer klokker. Luksuriøse sportsklokker i den 70-talls-inspirerte Overseas-familien, retroinspirerte klokker i Historiques- eller Fiftysix-kolleksjonen, eller konservative dressklokker.

«Moderne design» er likevel ikke et helt fremmed konsept for det Genève-baserte merket. Spesielt avdelingen for haute horlogerie – Les Cabinotiers – har disket opp flere modeller hvor eksteriøret er forfriskende frigjort fra fortiden. Frigjort er nok også kjøperne fra bekymringer som boliglån, bufferkonto og strømpriser, da dette utelukkende er luksusklokker i millionklassen.

Nye tradisjoner

Nå har imidlertid Vacheron Constantin klinket til med moderne estetikk i standardutvalget. Paradoksalt nok i kolleksjonen Traditionnelle, som i utgangspunktet skulle tilsi et mer klassisk design.

Vacheron Constantin Traditionnelle Complete Calendar Openface leveres i 18 karat hvitt eller rødt gull, men den velgjorte kassen er kanskje modellens minste interessante trekk. Hovedattraksjonen er derimot urskiven – om vi i det hele tatt kan kalle den det.

Grovt sett består fronten av tre ulike deler: Den antrasittgrå galvaniserte skivesiden av urverket med vertikal børstet finish, et «halvmånen» med guilloche-mønster, og den skifergrå dato- og minuttskalaen.

Bilde: Vacheron Constantin

På detaljnivå pirres øynene med dag- og måned-disker av safirglass, en fotorealistisk månefase-indikator delvis dekket av frostet safirglass, eksponert viserverk og en stor antrasittgrå bro (er man av typen som ser ansikter i urskiver, er broen utvilsomt klokkens bart).

Baksiden av klokken fremstår som langt mer konvensjonell, og er kanskje også et syn som enkelte vil dra kjensel på. Urverket, som går under navnet 2460 QCL/2, er en variasjon på det velbrukte kaliber 2460 SC, som ble introdusert for rundt 15 år siden.

Funksjonsmessig er det snakk om en «komplett kalender» med visning av dato, dag, måned og månefase. Men i motsetning til en årskalender og evighetskalender, må man belage seg på å justere klokken ved overgangen fra måneder med færre enn 31 dager.

Utgangspunktet er altså et selvtrekkende urverk som med årene har funnet veien til flere av Vacherons dyrere modeller – noe som også reflekteres i den høye finishen. Det er ulike meninger om betydningen av Poinçon de Genève, men det lille stemplede seglet gjør en god jobb i å indikere et høyt minstenivå av finish og kvalitet.

Bilde: Vacheron Constantin

Verkplaten byr på klassisk perlage, mens broene er forfinet med Genève-striper og anglage. Begge er galvanisert til en antrasittgrå finish, som gir en fin kontrast mot de gullfargede delene. Skruer og hjul er polert eller børstet, mens rotoren er skjelettert med det velkjente malteserkorset.

Med urverket og den spesielle fronten gjør kassen akkurat det den skal. Rammer inn mekanikken i en enkel og raffinert innpakning, som er passende til formålet. Diameteren på 41 mm skremmer nok de færreste, og det samme kan sies om tykkelsen på 10,7 mm.

Bilde: Vacheron Constantin

Førsteinntrykk

Traditionnelle Complete Calendar Openface er en overraskende moderne klokke, som logisk sett ikke passer helt inn i kolleksjonen den er plassert i. Klokker med «openface», «openwork» eller «skjelettert» front kan ofte være polariserende. Noe det er lett å elske eller hate, og ofte svært avhengig av modell.

Bilde: Vacheron Constantin

Personlig opplever jeg nykommeren til Vacheron Constantin som en klokke det er enkelt å like. Graden av raffinement er gjennomgående høy, og designet er akkurat passe. Ikke for rotete, ikke for overdrevet, ikke for glorete. En klokke jeg gjerne skulle hatt på lanken her og nå.

Samtidig er det ikke til å feie under teppet at det er mye annet snacks å få i prisklassen rundt en halv million kroner. Holder vi oss til nye klokker, de tre store og lansert i år, er det ikke så mange kronene opp til Patek Philippe 5905/1A. Riktignok i stål – men med både kronograf og årskalender.

Fakta og pris

Vacheron Constantin Traditionnelle Complete Calendar Openface
4020T/000G-B655 (hvitt gull)
4020T/000R-B654 (rødt gull)

Diameter: 41 mm
Tykkelse: 10,7 mm
Kassemateriale: 18k hvitt gull / 18k 5N rødt gull
Urskive: Skifergrå, åpen
Glass: Safirglass
Vannresistens: ~30 m
Rem: Grå alligator

Urverk: 2460 QCL/2
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, kalender (dag, dato, måned), månefase
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: ~40 timer

Veiledende pris: 48.800 euro

Mer informasjon er tilgjengelig på vacheron-constantin.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!