Leses nå
Patek Philippe lanserer tre nye kronografer

Patek Philippe lanserer tre nye kronografer

Nye varianter av tre avanserte kronografer – inkludert en i rustfritt stål.

De siste årene har ærverdige Patek Philippe utvilsomt høstet mer oppmerksomhet for sine «ukompliserte» luksussportsklokker i stål, enn for deres tradisjonelt sterkere kort innen komplikasjoner og edelt metall. En kunst hvor selskapet virkelig har vist sine muskler gjennom tiår, også lenge før Gentas kreasjoner i Nautilus-familien gjorde sitt inntog.

De tre helt nye lanseringene, som alle er nye varianter av eksisterende klokker, er på mange måter selskapets bevis på at gamle kunster ikke skal forgå, men være viktige bærebjelker i kolleksjonen også fremover. For å fange kundenes oppmerksomhet gjøres det bruk både årets mest populære farge, men også med ekstradetaljer som en kasse i stål på kalenderkronografen 5905.

Ref. 5930P

Visning av verdenstid har blitt en aldri så liten signatur hos Patek Philippe, som har inkludert den rotete (men samtidig praktiske) komplikasjonen på en rekke av sine klokker. Blant de mer avanserte finner man 5930, som kombinerer det hele med en flyback-kronograf.

Nye Patek Philippe 5930P. Bilde: Patek Philippe

Modellen har tidligere vært (og er fortsatt) tilgjengelig med en urkasse av hvitt gull med en slående blå skive, mens nyheten som nå avdukes benytter platina i kombinasjon med grønt. Utover de to endringene er modellen identisk med eksisterende, som betyr en sentralt plassert kronograf-sekundviser med 30-minuttersvisning klokken seks.

På innsiden finner vi Patek Philippes egenprodusert CH 28-520. Det var selskapets andre selvutviklede og selvproduserte kronografurverk, da det ble avduket tilbake i 2006. Urverket har det selskapet selv omtaler som en «moderne disk-basert vertikal clutch», som gjør at sekundviseren også kan benyttes som vanlig sekundviser, uten å slite unødig på delene eller redusere gangreserven eller nøyaktigheten.


ANNONSE


Ny farge på guilloché-skiven og platina i urkassen plasserer trolig denne rett rundt én million kroner i veiledende utsalgspris her hjemme.

Ref. 5204R-011

Med en prislapp i området rett i underkant av tre millioner kroner er 5204 (i likhet med mange av sine våpenbrødre i «Grand Complications») en potensiell og ofte uoppnåelig drømmeklokke for de fleste av oss. Den nye 5204R-011 er intet unntak – og med en flott grå skive finner jeg den også hakket mer attraktiv enn de eksisterende sort- eller hvitskivede utgavene.

Nye 5204R-011 kommer med en skive i «slate grey». Bilde: Patek Philippe

Her kombineres en dobbelkronograf («rattrapante») med en annen av horologiens ypperste komplikasjoner, nemlig evighetskalenderen. Denne vises ved hjelp av dag og månedsvisning kl. 12, og datovisning med integrert månefase på underskiven kl. 6. En dag/natt-indikator og skuddårsvisning vises i små vinduer klokken halv fem og halv åtte.

Klokken leveres visstnok med valgfritt baklokk, som gjør at eieren kan velge å ha innsyn gjennom safirglass eller en heldekkende variant. Helt sikkert er det at jeg hadde valgt muligheten for å se CHR 29-535 PS Q i aksjon om jeg hadde denne i samlingen, men valgmuligheter er alltid fint.

Det manuelle urverket byr på akkurat så mye visuell harmoni som man forventer fra et kronografurverk, med en finish som er i tråd med det Patek Philippe har levert de senere årene.

Ref. 5905/1A

Også nyeste utgave av 5905 byr på en flyback-kronograf, men da i kombinasjon med en årskalender. Det betyr at klokken tar høyde for måneder med 30 eller 31 dager, men behøver litt hjelp ved utgangen av februar/starten av mars hvert år.

Nye 5905/1A byr på grønn skive og innpakning i stål. Bilde: Patek Philippe

Utover den tydelige nyheten i form av grønn skive, er det verdt å nevne at nye 5905/1A byr på kasse og lenke i uedelt metall. Det er en første for modellen, hvor tidligere utgaver kun har kommet i enten gull eller platina. Bruken av rustfritt stål sender dermed denne varianten langt mer mot en sporty hverdagsklokke enn de mer pyntede søsknene på lærrem.

Les også...

På innsiden tikker en annen variant av tidligere nevnte 28-520, i form av CH 28-520 QA 24H, hvor de tilføyde bokstavene peker på årskalenderen og dag/natt-visningen i nedre underskive. Det gir også samme mulighet for å benytte sekundviseren både som «running» og når kronografen er aktivert.

Selv med publikumsfavorittene grønn farge og uedelt metall har klokken et design som er egnet for å dele menigheten i to bolker, elsk eller hat. Uansett er det nok liten fare for at denne blir hylle- eller utstillingsvindusvarmer hos autoriserte forhandlere. Oppgitt pris virker å havne noe i overkant av 500.000 kroner.

Førsteinntrykk

Høstslippet fra Patek Philippe byr ikke på veldige overraskelser i noen retning. Alt i alt er det tre nye varianter av eksisterende modeller som trolig vil finne sitt publikum uten vanskeligheter. Personlig finner jeg imidlertid ingen ny «grail» fra den sveitsiske storheten blant nyhetene, selv om 5204R-011 virkelig kler den nye skivefargen. Til det finnes det for mye flott, både hos Patek Philippe selv og hos de naturlige konkurrentene i øvre prisklasser.

Stål og grønt fra Patek Philippe: Bilde: Patek Philippe

«Viktigst» med høstslippet er kanskje det faktum at man utvider valgmulighetene, herunder med stålkasse på andre modeller enn Nautilus og Aquanaut. Det er riktignok langt fra første gang det skjer, men fortsatt er det sjelden kost fra Patek Philippe. Kanskje er det et lite ledd i forsøket fra Thierry Stern på å vri oppmerksomhet bort fra stålkongen Nautilus og over på merkets mange andre godbiter. Det har nemlig vist seg vanskelig de siste årene, med Audemars Piguet som selve symbolet på hvor langt det kan gå om man ikke forvalter hele kolleksjonen på en god måte.


ANNONSE