Leses nå
Urwerk går «back to black» med nye UR-112 Aggregat.

Urwerk går «back to black» med nye UR-112 Aggregat.

  • En helsort utgave av klokken som er inspirert av Bugatti Atlantique.
  • Totalt 25 eksemplarer med en veiledende stykkpris på 280.000 CHF.

Helt siden oppstarten av Urwerk i 1997 har Felix Baumgartner og Martin Frei hatt en visjon om å kombinere tradisjonell urverkskunst med futuristisk design og visjon. Det har de for alvor lyktes med, og gjennom årene har de gjentatte ganger utfordret grensene for hva og hvordan et armbåndsur kan være.

Nye UR-112 Aggregat «Back to Black»

I oktober 2021 avduket Urwerk sin ekstremt spesielle UR-112 Aggregat, som en del av sin «Special Projects»-portefølje. En kompleks, rå og teknisk imponerende sak, hvor digital visning av tid kombineres med et design rett ut fra en Batman-film – eller som en armbåndsutgave av den mytiske Bugatti Atlantique som selskapet selv sa det. Det var nemlig denne bilen som var den direkte inspirasjonen til Martin Freis første skisser av UR-112.

Senere har grunnmodellen sett ulike utvidelser, som UR-112 Aggregat Odyssey og UR-112 Aggregat Bicolor. Nå kommer enda en variant av klokken på markedet, og med tittelen «Back to Black» er det den mørkeste – og trolig barskeste – utgaven noensinne.

Et romskip på håndleddet

Urwerks visjon om futurisme lever definitivt i beste velgående med UR-112, og sammenligningen med Padme Amidalas J-Type 327 fra Star Wars ble blant annet trukket frem da selskapet lanserte Odyssey-utgaven. Prosjektet skiller seg likevel litt fra de vandrende satelitt-timene vi har lært oss å kjenne fra brorparten av selskapets modeller.

UR-112 Aggregat Back to Black bygger over samme tekniske lest som sine forgjengere, selv om man gjør små endringer på det ytre. Det betyr timevisning (hoppende timer) på venstre side og kontinuerlig roterende minutter på høyre side. Trykknappene på siden åpner «panseret», som nå har fått gjennomgående riller, og under finner man digital visning av sekunder, samt en gangreserveindikator som indikerer gjenværende energi i urverket.


ANNONSE


Urkassen, som måler 42 x 51 x 16 mm, er laget av stål og titan, med det som med rette kan omtales som en kompleks konstruksjon. De mange ulike delene – som ved første øyekast kan se monokrome og nesten kjedelig uniforme ut – kombinerer også ulike typer finish, som må studeres i detalj for å verdsettes fullt ut. Kanskje spesielt på denne helsorte varianten.

Visning av timer og minutter huses i sirkulære tuber av safirglass, synlig fra fremsiden. Begge disse er koblet til urverket gjennom en flere centimeter lang aksling, som er produsert i titan for å oppnå nødvendig styrke og robusthet.

Les også...

Once again we’ve let our guts speak for us in making a spaceship, a UFO that is a technical challenge. This UR-112 is pure madness in terms of the mechanics and the finishes. The energy generated by the UR-112’s central engine is being distributed in four directions along no less than 12 axes. It’s actual mechanical lace.

Felix Baumgartner

De små platene med timer og minutter er produsert i aluminium, hvor tallene er utstyrt med Super-LumiNova for lesbarhet også i mørke omgivelser.

UR-112 Aggregat Back to Black leveres med det selvtrekkende UR-13.01 som motor og kan skilte med 48 timer gangreserve. Kun 25 eksemplarer vil bli produsert og selv med en pris på 280.000 CHF vil denne trolig bli revet vekk fra hyllene.