Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Tre snakkiser fra årets Baselworld

Tre snakkiser fra årets Baselworld

Jon Henrik Haraldsen

Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

I dag er ur- og smykkemessen Baselworld 2015 over. Den årlige messen samler produsenter, forhandlere, bransjefolk, presse og entusiaster fra hele verden, og kan med rette kalles årets viktigste begivenhet i klokkeverdenen – riktignok med noe konkurranse fra den lukkede urmessen SIHH i januar.

Tidssonen var tilstede under store deler av messen, og det mangler mildt sagt ikke på inntrykk. I tiden fremover vil vi ta en kikk på årets spennende nyheter og høydepunkter, men la oss starte med messens store og selvsagte snakkiser. Ikke overraskende var det gigantene Rolex, Patek Philippe og Omega som umiddelbart stjal mye av oppmerksomheten.

[separator type=»thick»]

ROLEX YACHT-MASTER

Årets Baselworld markerer første året med eks-Zenith CEO Jean-Frederic Dufour i sjefsstolen. Fjorårets ryktebørs traff nokså godt med forventningene om en ny Rolex GMT-Master “Pepsi”, men den samlede klokkepressens spådommer om en ny Daytona-modell viste seg å være langt i fra like treffsikkert.

Overraskende nok var det introduksjonen av en ny utgave av Yacht-Master-modellen som ble den store nyheten for entusiaster i årets utgave av Baselworld. Rolex Yacht-Master ble introdusert i 1992, og ble senest oppdatert med en lekker blå urskive i 2012.

Årets utgave av Rolex Yacht-Master, leveres i den attraktive legeringen «Everose» – dvs. Rolex sitt røde gull. Modellen har i tillegg blitt utstyrt med et matt svart keramisk «Cerachrom» roterende bezel, og en ny svart gummirem. Denne Rolex-utviklede og patenterte «Oysterflex»-remmen, er faktisk den første gummiremmen i Rolex sin historie. Med integrerte metallblader i en titan og nikkel-legering, er den i følge produsenten har remmen en robusthet som overgår tradisjonelle rene gummiremmer, og er i tillegg utstyrt med en Oysterlock-spenne i Everose for trygghet og komfort.

Oyster-urkassen er kjent fra tidligere, og modellen er tilgjengelig i både 37 (ref. 268655) og 40 millimeters diameter (ref. 116655). Med Rolex sitt Triplock-system har uret en oppgitt vannresistanse på 100 meter. På innsiden sitter et COSC-sertifisert selvtrekkende Rolex manufakturkaliber 3135 med antimagnetisk Parachrom-hårfjær.

Prisene er oppgitt til CHF 21.000 for utgaven på 37 mm (ref. 268655), og CHF 23.800 for utgaven med 40 mm urkasse (ref. 116655).

[separator type=»thick»]

PATEK PHILIPPE CALATRAVA PILOT TRAVEL TIME

Ærverdige Patek Philippe gav mange hakeslepp med introduksjonen av årets Patek Philippe Calatrava Travel Time. Merket er kjent for å kultivere sine eksisterende kolleksjoner, men til tross for at den nye modellen tilhører Calatrava-kolleksjonen, bærer den få likhetstrekk med ur vi vanligvis forbinder med Patek Philippe.

Den oppsiktsvekkende Patek Philippe Calatrava Pilot Travel Time, er som navnet tilsier et pilot-ur. Ligner den på pilot-modeller fra Zenith og IWC? Ikke umulig, men idéen er faktisk ikke tatt ut fra løse luften. I motsetning til hva mange tror, er det slettes ikke første gangen merket produserer et ur av denne typen, men pilotur er for de fleste en ukjent del av Pateks historie. Et par eksemplarer er imidlertid å finne i Patek Philippe-museet i Genéve.

Patek Philippe Calatrava Pilot Travel Time Ref. 5524 har fått en 42 millimeter stor urkasse i hvitt gull, som huser den selvtrekkende manufakturkaliberet CH 324 S C FUS. Urverket har Gyromax-balanse med flat Spiromax-fjær i Silinvar (en form for silisium), og en nøyaktighet på -3/+2 sekunder per dag. Gangreserven er oppgitt til å være mellom 35-45 timer.

Funksjonsmessig byr modellen på lokaltid via den blånerte viseren, hjemmetid via den skjeletterte viseren, dato på underskiven kl. 6, og dag/natt-indikator for både lokalttid og hjemmetid. Knappene på venstre side gjør at man raskt kan endre lokaltiden frem eller tilbake i 1-timesintervaller. Hjemmetid justeres via den tradisjonelle kronen på høyre side, mens dato settes via en senket mikroknapp.

Prisen er oppgitt til CHF 42.000.

[separator type=»thick»]

OMEGA GLOBEMASTER

Kjennere har i mange år drømt om en ny utgave av klassikeren Omega Constellation «pie pan», men hittil har det kun forblitt en drøm. Den nye Omega Globemaster vil kanskje ikke appellere til puristene, men for mange er den et velkomment gjensyn med designelementer fra de gamle Constellation-modellene. Selve Globemaster-navnet ble for øvrig benyttet for Constellation-modeller distribuert i USA på 1950-tallet.

Omega Globemaster byr både på en nytolkningen av «pie pan»-urskiven og den kjente observatorie-graveringen som nå er å finne på urverkets rotor. Urets øvrige ytre spesifikasjoner omfatter en urkasse på 39 millimeter som er vannresistant til 100 meter.

Mye av fokus bør imidlertid vies urets indre. I 2014 annonserte Omega et samarbeid med METAS – det sveitsiske føderale institutt for metrologi (må IKKE forveksles med meteorologi). Samarbeidet innebærer utviklingen av en ny sertifikasjon for ur, som omfatter en langt mer rigorøs testing enn den velkjente COSC-standarden. METAS-testen omfatter blant annet flere tester av urets antimagnetiske egenskaper, avvik i 6 posisjoner, avvik med ulik grad av gangreserve, og gange i ulike temperaturer. Urene som består denne testen, såkalte «Master Chronometer», blir utstyrt med unik dokumentasjon som viser kunden urets testresultateter.

Den nye Globemaster er utstyrt med Omega sitt in-house-kaliber 8900 (eller 8901 avhengig av variant), og leveres i rødt «Sedna»-gull, gult gull, stål/gull eller stål. En utgave i platina leveres også i 352 eksemplarer. Modellen er tilgjengelig med flere ulike urskiver, og på rem eller med lenke.

Prisene starter fra CHF 6.300 i stål, og opp til CHF 37.000 for utgaven i platina.

View Comments (4)
  • Den nye Rolex`en er lekker!! Hadde den vært 44 mm og med safirglass bak hadde en nådd helt til tops for meg.

    • 40 mm er for liten på en herreklokke, i mine øyne. Ingen feil her. Breitling er uaktuell!!

      • Da må det bli en YM2 da 🙂 Den er 44! Dårlig med glass da, men det er det ingen som ser uansett.