Leses nå
Tre favoritter fra Tissot

Tre favoritter fra Tissot

Sponset av Swatch Group Nordic – egne meninger.

Et solid rykte, «Swiss Made», og mye klokke for pengene – det er ikke så rart at Tissot er blant de mestselgende klokkemerkene i Norge. Med klassiske og sporty quartz-baserte modeller i stål, samt de smarte multifunksjonsklokkene T-Touch, har merket utvilsomt et bredt nedslagsfelt.

Tissots hovedkvarter i Chemin des Tourelles, Le Locle.

For klokkeinteresserte er det imidlertid andre sider av Tissot, som trigger nysgjerrigheten. Den sveitsiske urprodusenten er langt i fra noe «tomt merke», men kan vise til en lang og rik historie innen mekanisk urmakeri. Her er noen av merkets høydepunkter – og tre spesielt utvalgte godbiter.

Håndverk og innovasjon siden 1853

«Charles-Félicien Tissot & Fils» ble grunnlagt i Le Locle i 1853, av Charles Félicien Tissot, og sønnen Charles-Emile. Dermed er Tissot 20 år yngre enn Jaeger-LeCoultre, og 22 år eldre enn Audemars Piguet. Selskapet var en såkalt etablisseur, som spesialiserte seg på montering og salg av lommeur og smykkeklokker. Tissot gjorde det tidlig sterkt på eksportmarkedet, og solgte til både USA og det russiske keiserdømmet.

I 1907 åpnet Tissot en ny fabrikk i Chemin de Tourelles i Le Locle, hvor selskapet de dag i dag har sitt hovedkvarter. Det la forholdene til rette for en økt satsing på egenproduksjon, og i 1917 startet in-house-produksjon av urverk. Med det gikk merket over i rollen som et ekte manufaktur, med fokus på høy kvalitet til overkommelige priser.

Til tross for at dagens Tissot er en del av Swatch Group, og nå benytter gruppens selskaper som underleverandører, er filosofien fortsatt gyldig. Som en av den sveitsiske urbransjens mest kjente merkevarer, selger Tissot i dag over 4 millioner klokker årlig på verdensbasis.

«Particularly Robust and Sporty»

PRS 516 (PRS – «Particularly Robust and Sporty) har i flere år vært noen av mine personlige Tissot-favoritter. De første PRS 516-klokkene ble introdusert i 2004, som en moderne nytolkning av de velkjente PR 516-modellene fra 60-tallet. Bak det nye designet stod den sveitsiske klokkedesigneren Eric Giroud. Han er for øvrig ingen hvem som helst, og er kanskje best for sine spenstige design for MB&F.

Eric Girouds Tissot PRS 516 fra 2004.

Dagens PRS 516-familie deler tydelig DNA med forgjengerne, men har et noe mer raffinert og moderne uttrykk. Den enkleste modellen, «tre-hånderen» PRS 516 Powermatic 80, er i mine øyne kanskje den beste. I likhet med søsknene, har den en passende diameter på 42 mm. Estetikken er karakteristisk PRS 516, med en tydelig motorsport-smak. Klokken er maskulin, men ikke overveldende.

På innsiden av kassen tikker Tissots selvtrekkende Powermatic 80.121. I praksis er det snakk om et 2824-2-lignende kaliber fra søskenselskapet ETA, med hele 80 timer gangreserve. Definitivt mer interessant enn et standard 2824-2, og også mer interessant for øyet (se videoen nedenfor, så skjønner du hva jeg mener).

Veiledende pris er rett nord for 7.000 kroner, som må sies å være svært konkurransedyktig. Klokkens keramiske bezel er slettes ingen selvfølge i denne prisklassen, og generelt er den opplevde kvaliteten svært høy. Mer informasjon om hele Tissot PRS 516-familien er tilgjengelig her.

Inspirert av fortiden

Tissots produksjon av armbåndsur, strekker seg tilbake til første del av 1900-tallet. Det gir en omfattende historisk katalog, og nok av interessante muligheter for «reissues» og vintage-inspirerte klokker. Disse godbitene har Tissot samlet i kolleksjonen «Heritage».

Tissots inspirasjonskilde fra 1948.

Årets nye Tissot Heritage 1948, viser Tissot fra en av sine mest attraktive sider. Klokken er sterkt inspirert av en merkets flotte historiske kronografer fra 1948. Et godt utgangspunkt er likevel aldri en garanti for et godt resultat. Tissot har imidlertid truffet blink, med en rålekker vintage-inspirert kronograf som vekker oppsikt.

I likhet med «originalen», har Heritage 1948 en særegen urkasse i stål. Remfestenes spesielle myke former, gir uret en unik identitet som mange vintage-inspirerte klokker mangler. Kvalitetsfølelsen er påfallende høy – spesielt for en klokke som koster rett under 13.000 kroner. I en blindtest kunne jeg lett gjettet på at klokken kostet det dobbelte.

Urskivens symmetriske layout røper at vi ikke har med et typisk ETA 7750-verk å gjøre. Derimot har Tissot benyttet et ETA 2894-2, som er en modulær kronograf basert på det mer kjente ETA 2892-2. Det selvtrekkende verket har en gangreserve på rundt 42 timer. Mer informasjon om Tissot Heritage 1948, og de øvrige urene i Heritage-kolleksjonen, er tilgjengelig her.

Vakkert ytre – og indre

Ja – jeg vet jeg har skrevet om nye Tissot Ballade tidligere i år. Faktisk både her på Tidssonen, og i diverse printmagasiner. Klokken er likevel så bra, at den er verdt å trekke frem igjen.

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC er ganske enkelt et usedvanlig vellykket design. Det er stilsikkert, og Clous de Paris-detaljene gir klokken ekstra liv, som mange av konkurrentene mangler. Kort og godt – her er en dressklokke på 39 mm, som også vil gjøre seg meget godt i mer avslappede settinger.

Det ytre designet alene, er igrunn nok til å gjøre Ballade til en spennende klokke. Ser vi litt forbi det vakre ytre, får man likevel en svært positiv overraskelse. «Motoren» er Tissots Powermatic 80.111, med hele 80 timer gangreserve. Det dreier seg imidlertid om en helt spesiell utgave av Powermatic 80, som er utstyrt med balansefjær i anti-magnetisk silisium. Slike komponenter er som regel å finne i ur til både 5 og 10 ganger den veiledende prisen på 8.395 kroner.

Det COSC-sertifiserte urverket er på mange måter en liten kraftdemontrasjon, og viser at merket fortsatt er tro mot sin filosofi om å levere høy kvalitet til overkommelige priser. Mer informasjon om Tissot Ballade finner du her.

Finn din nærmeste autoriserte Tissot-forhandler på stores.tissotwatches.com.