Leses nå
«The Polerouter» – ny bok om Universal Genèves ikoniske klokke

«The Polerouter» – ny bok om Universal Genèves ikoniske klokke

Fire hundre sider om den Genta-designede modellen med skandinavisk link.

Universal Genève troner høyt på listen over interessante klokkemerker som har forsvunnet – eller ikke lengre lever opp til sin storhetstid. Den en gang så ærverdige produsenten har, på tross av en sterk posisjon blant samlere av vintageklokker og noen halvhjertede gjenopplivningsforsøk, aldri gjort et skikkelig comeback etter merkets fall på 1980-tallet.

Universal Genève Polarouter SAS. Bilde: Ørjan A. Johannessen / Tidssonen

Merkets desidert mest ikoniske modell – Polarouter (senere omdøpt Polerouter) – ble introdusert tidlig på 1950-tallet og var designet av ingen ringere enn legenden Gerald Genta. Modellen har i tillegg en sterk knytning mot oss her i Skandinavia på grunn av sitt samarbeid med flyselskapet Scandinavian Airlines System (SAS).

Produsenten, som var blant datidens mest kompetente produsenter av armbåndsur, ble nemlig valgt da SAS trengte en klokke som kunne takle de sterke magnetiske feltene når transpolare flyvninger skulle gjennomføres. Det resulterte i noen spennende spesialmodeller som jeg tidligere har skrevet om her på Tidssonen, samt flere ulike produksjonsmodeller i årene som fulgte.

En bok dedikert Polerouter

I mitt arbeid med artikkelen kom jeg i kontakt med den meget kunnskapsrike Andrew Willis. Han er en av forfatterne som i flere år har arbeidet med en bok som i sin helhet er dedikert til Universal Genèves Polerouter. Gjennom nitidig arbeid har han og medforfatter Mattia Mazzucchi samlet sammen informasjon, bilder, historier og tekniske spesifikasjoner som aldri før har vært tilgjengelig for samlermiljøet.

Ved hjelp av 396 sider presenteres det hele til leseren, i det som fremstår som et obligatorisk tilskudd til bokhyllen for alle med et hjerte for Universal Genève.


ANNONSE


I boken har forfatterne samlet bilder av 120 av de mest unike og sjeldne variantene, med god hjelp fra samlere verden rundt. I tillegg har nåværende eiere gitt Willis og Mazzucchi tilgang til selskapets historiske arkiver, som ytterligere dokumenterer modellseriens spennende og omfangsrike historie.

Utover produksjonstegninger, logovarianter, historiske annonser og mye mer, lover forfatterne enda mer informasjon om samarbeidet med SAS. Det er kanskje spesielt spennende for oss som har et hjerte som banker for både luftfart og mekaniske armbåndsur.

Boken er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling og har fått en utsalgspris på 225 GBP. Bestilling gjøres via thepolerouter.com.


ANNONSE