Leses nå
Tett på Nomos Metro neomatik 41 Update

Tett på Nomos Metro neomatik 41 Update

En Metro med selskapets nye signaturkomplikasjon.

Under vårens digitale Watches & Wonders var (for første gang) også Nomos Glashütte å finne blant merkene som presenterte sine nyheter på plattformen, som tidligere het SIHH. I juli så jeg nærmere på den fargespreke Club Campus i «Future Orange», men blant lanseringene var også en ny utgave av merkets Metro-modell. Den byr på flere oppdateringer, men viktigst er utvilsomt den spesielle datovisningen langs skivens ytterkant.

Moderne og ungdommelig

Med totalt 13 underfamilier er kolleksjonen til Nomos lett å gå seg litt vill i, gitt det faktum at klokkene ofte gjør bruk av mange av de samme visuelle ingrediensene. Det gjelder også Metro-familien, men klokkene søker å skille seg ut ved å være en mer ungdommelig, kosmopolitisk og moderne twist, på det velkjente Bauhaus-inspirerte designet vi har lært å kjenne.

Nye Metro neomatik 41 Update. Bilde: Jørgen Erdahl

Sammenlignet med Tangente (hvor denne datovisningen gjorde sin debut i 2018) er det kanskje først og fremst skivedesignet og viserne som skiller, men side om side blir også det buede safirglasset og de spesielle remfestene tydelige forskjeller mellom de to.

Metro neomatik 41 update kommer i en helpolert kasse som, på tross av navnet, måler 40,5 millimeter og slanke 9,1 millimeter i høyden. Den helt slanke bezelen gjør at den ru, sølvhvite skiven (som i enkelte lysforhold trekker ørlite mot beige) tar opp nærmest hele diameteren – og kombinert med de minimalistiske minuttmarkeringene gir det et moderne og åpent ansikt.


ANNONSE


Legg spesielt merke til at Nomos velger å markere minuttene med små sirkler langs kanten av datovisningen, og med en ytterligere markering for hvert femte minutt trukket inn på skiven (fremfor en normal visning av timer). Sammen med de nåleformede viserne er det ingredienser som er med å understreke det mer ungdommelige og moderne preget.

Designet på remfestene sender tankene tilbake mot tidlige påloddede varianter, men er i funksjon lik konvensjonelle varianter, hvor man kan benytte normale baretter. Direkte fra Nomos leveres klokken på en grå tøyrem (med integrert hurtigskifte) som har en enkel spenne i stål.

Et drypp av farge

I et eller ganske monokromatisk design, skiller datovisningen seg ut med et drypp av (oransje) farge. Den skiller seg samtidig fra nær sagt alle tradisjonelle måter å vise dato på, som først og fremst inkluderer bruk av et enkelt eller dobbelt datovindu, eller ved hjelp av ulike typer retrograde eller sirkulære visninger ved bruk av egen viser.

Nomos karakteristiske datovisning er for første gang å se i Metro-familien. Bilde: Jørgen Erdahl

I den oppdaterte Metro neomatik bruker man samme patent som på Tangente, hvor datorekken langs skivens ytterkant har fått avlange utskjæringer på hver side av tallene, som gir innsyn til den roterende platen som ligger under. Denne er igjen utstyrt med oransje markeringer som vil plassere seg på hver side av aktuelt tall, og på den måten angi dagens dato.

Det hele er raskt å venne seg til og fungerer meget god i gode lysforhold, men skaper ørlite mer utfordring når mørket faller på. Rent stilmessig er uansett datovisningen perfekt krydder på den store skiven. At den enkelt kan stilles både fremover og bakover er en ren teknisk bonus.

På armen

Diameteren på Metro neomatik 41 Update gjør den til en av de større referansene i kolleksjonen til Nomos. Likevel oppleves ikke klokken som upassende stor på håndleddet, noe som også skyldes den meget behagelige lave vekten. Med sin minimalistiske, men samtidig innholdsrike skive (gir det i det hele tatt mening) oppleves også størrelsen som nødvendig for at designet skal flyte så godt som det gjør.

Behagelig. Bilde: Jørgen Erdahl

Den grå tøyremmen som fulgte med er også behagelig og passende. Her ser jeg også for meg at ulike lærvarianter eller NATO-remmer enkelt kan dresse opp eller ned, avhengig av personlig smak. Det vil også kunne gjøre dette til en klokke for flere ulike anledninger, selv om dens motsetninger på papiret kanskje taler mot at den blir en fullgod allrounder.

Det indre

Nomos har i høyeste grad klart å skape seg en egen visuell profil, men samtidig har de også imponert med den tekniske innmaten. Det gjør de også på denne nyheten, som benytter det egenproduserte og slanke DUW 6101.

DUW 6101 sitter på innsiden. Bilde: Jørgen Erdahl

Urverket byr kanskje ikke (lengre) på helt spektakulære egenskaper, men fortsatt er det lett å la seg imponere over både teknisk kompetanse og finish, som slår godt fra seg i både denne vektklassen, og kanskje også hakket over.

Det selvtrekkende urverket byr på 42 timer gangreserve, som opprettholdes av en rotor med selskapsnavnet i positivt relieff. En stor trekvartsplate med «Glashütte striping», perlage på verksplaten og blånerte skruer er andre eksempler på fine detaljer som er synlige gjennom safirglasset i baklokket.

Avsluttende tanker

Nomos treffer utvilsomt bra med sin oppdaterte Metro. Designet sitter – og teknisk byr også klokken på en liten godbit i form av datovisningen som både er morsom, kul og praktisk. Det er kult og bør begeistre alle med sans for urmakeri.

Også klokkens ungdommelighet og moderne fjes fungerer, og utelukker ingen. Dette er en klokke som bør kunne appellere både til godt voksne som elsker minimalistisk design, like mye som til en hel generasjon unge som elsket Daniel Wellington og er klar for neste steg på klokkestigen. På mange måter en klokke som er seriøs, men helt uten å bli selvhøytidelig.

En vellykket oppdatering. Bilde: Jørgen Erdahl

For noen vil kanskje den sølvhvite skiven bli litt kjedelig, men det er naturlig å forvente at også denne modellen, i likhet med Tangente, vil få utvidede alternativer etter hvert. Personlig hadde jeg for eksempel elsket å se den grå skiven (ruthenium) på denne.

Også prisen på 38.600 norske kroner vil nok være en litt hard nøtt for mange. Ikke fordi klokken ikke kan forsvare prisen, men fordi det begynner å nærme seg en pris hvor mange sterke merker konkurrer om kundenes oppmerksomhet. De som velger å gå litt utenfor allfarvei vil uansett sitte igjen med noe av det kuleste Nomos har å tilby.

Fakta og pris

Nomos Glashütte Metro neomatik 41 Update
Ref. 1165

Diameter: 40,5 mm
Tykkelse: 9,1 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Sølvhvit
Glass: Safir
Vannresistens: 5 ATM (50 meter)
Rem: Grå tøyrem

Urverk: Nomos DUW 6101
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 42 timer

Veiledende pris: 38.600 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på nomos-glashuette.com.


ANNONSE