Leses nå
Tett på Nomos Glashütte Club Sport Neomatik 42 Date Blue

Tett på Nomos Glashütte Club Sport Neomatik 42 Date Blue

Med ny lenke og blå skive ønsker nykommeren å bli den foretrukne hverdagsklokken.

Etter å ha slått seg opp på minimalistisk Bauhaus-design og flotte egenproduserte urverk, har Nomos de senere årene funnet rom for å krydre kolleksjonen med både én og to doser sportslighet. Det har utvilsomt bidratt til økt nedslagsfelt for selskapets design, også godt utover de med en forkjærlighet for arkitektur, art nouveau eller bildende kunst.

Nye Club Sport Neomatik 42 Date Blue. Bilde: Jørgen Erdahl

Blant de siste i rekken av sportslige alibier er Club Sport Neomatik 42 Date med lenke. Med 300 meter vannresistens og en ganske voksen diameter, har den selvsikkert trådt inn som storebror i Club-familien – hvor summen av tekniske spesifikasjoner og et usjenert uttrykk, gir ambisjoner om å bli selskapets foretrukne allrounder. Det lykkes den ganske godt med.

Første «skikkelige sportsklokke»

Selv om enkelte vil være uenige med meg (og peke på både andre varianter i Club-kolleksjonen eller Tangente Sport Neomatik 42), finner jeg at Club Sport Neomatik 42 Date på lenke er den første klokken fra Nomos som oppfyller alle punktene vi forventer på en klassisk og elegant sportsmodell. Med det mener jeg den robuste urkassen (med tilsvarende solide rem- og lenkefester), høy vannresistens, sportslig lenke og et skivedesign hvor god lesbarhet åpenbart står i fokus.

Nå er imidlertid ikke modellen i seg selv helt ny, for den kom på markedet allerede i 2019 med sort fjes. Med blå skive og nevnte lenke blir likevel resultatet annerledes, men velkjent på samme tid.


ANNONSE


Den blå fargen på tallskiven lykkes Nomos godt med, og gjør nykomlingen litt mindre formell enn det sorte alternativet. Skiven har et tydelig solstråle-mønster som gjør at den varierer fra blå, via dyp blå, til sort – avhengig av lysforholdene. Blåfargen brukes også i datovinduet og i underskiven kl. 6, og er med det delaktig i å skape god harmoni.

Blå farge på tallskiven gjør nykommeren litt mindre formell. Bilde: Jørgen Erdahl

De blå tonene brytes opp av tydelige hvite markeringer på både timene og minuttskalaen langs ytterkanten, mens små hint av gullfarge blir som pynt å regne. Disse gulltonene går delvis igjen på underskiven, som (i det minste på mitt eksemplar) har en lett beigetonet ytterkant. Det er trolig et bevisst valg og ikke unøyaktig produksjon fra Nomos, uten at jeg helt finner det å være en ideell løsning rent visuelt.

På armen

Festet rundt håndleddet treffer klokkens design godt, og holder seg samtidig innenfor de naturlige rammene som vi har lært oss å forvente fra Nomos. Bærekomforten, på tross av sin voksne diameter, er samtidig upåklagelig, med både den relativt lave profilen og mikrojustering i spennen som et pluss. Komforten forsterkes av at selskapet har funnet en meget god balanse mellom størrelse og vekt. Med en smal bezel og store tallskive, oppleves klokken også svært lettlest, uansett situasjon.

Sett bort fra størrelsen, som noen kanskje vil finne å være en millimeter eller to for stor, finner jeg imidlertid to små ankepunkter. Det ene er lenkens passform mot kassen, som er ørlite slarkete og dermed skaper en liten, men like fullt unødvendig glippe. Jeg mistenker at dette henger sammen med systemet for raskt bytte av lenke eller rem uten verktøy («quick shift»), som ikke kan sies å være best i klassen. Her ville trolig litt kraftigere baretter, mindre toleransekrav og større gripepunkter gitt et visuelt bedre resultat – og samtidig økt brukeropplevelsen.

Nomos Club Sport Neomatik 42 Date Blue bærer behagelig. Bilde: Jørgen Erdahl

Det andre ankepunktet er den helpolerte kassen, nærmere bestemt sidene. Med en lenke som kombinerer børstede ytterkanter og polerte midtledd, syns jeg godt Nomos kunne stjålet ideen om en børstet mellomkasse fra sin nabo, A. Lange & Söhne.

Nå bør ingen av disse tingene være noen diskvalifiserende grunn om man liker klokken, men det hadde høynet kvalitetsfølelsen, skapt en bedre helhet og samtidig vært helt i tråd med klokkens sporty karakter.

Egen mekanikk

Helt siden de lanserte sitt første egenproduserte verk (Alpha) i 2005 har Nomos imponert med sin urverksmekanikk, som byr på estetikk og finish som er «second to none» i sin prisklasse. I Club Sport Neomatik 42 Date er det selskapets eget DUW 6101 som gjør jobben, og det flotte urverket med sine totalt 188 deler er synlig gjennom safirglasset i baklokket.

DUW 6101 er et selvtrekkende verk med 42 timer gangreserve. Bilde: Jørgen Erdahl

DUW 6101, som først ble lansert i 2018, byr på Nomos’ egenutviklede gangsystem, kalt «Nomos Swing System», som ble utviklet i samarbeid med Technical University i Dresden. Det betyr detaljer som en blå balansefjær og den store karakteristiske broen som fester balansehjulet. Urverket er bygd på prinsippene fra det første Neomatik-verket, DUW 3001, men har en betydelig større diameter som også gir plass til datohjulet langs ytterkanten.

Også teknisk byr 6101 på mange skjulte, men gode løsninger. Blant de mer imponerende er datoskiftet, som er utviklet for enkelt skifte både fremover og bakover. Skiftet skjer nærmest direkte når klokken blir tolv (fremfor en glidende overgang), samt har en egen sikring som hindrer at man kan ødelegge mekanismen om man stiller datoen nært midnatt.

Funksjonen ved bruk av kronen er også helt upåklagelig og svært skarp både for innstilling av tid eller dato. Og selv om dette er en selvtrekkende klokke, bør man av og til trekke hovedfjæren for hånd, om så bare for å kjenne nøyaktigheten i tannhjulene hvor Nomos virkelig briljerer.

Legg også merke til Nomos’ «quick shift»-system for bytte av lenke/rem. Bilde: Jørgen Erdahl

Rent estetisk byr også DUW 6101 på alle velkjente detaljer som «Glashütte ribbing», blånerte skruer og vakker perlage. Den skjeletterte rotoren har teksten i positivt relieff, for anledningen farget i gull.

Avsluttende tanker

På papiret krysser nye Club Sport Neomatik 42 Date Blue av de aller fleste bokser som kreves for å bli en dugelig allroundklokke hos oss nordmenn. Alle nevnte egenskaper har nemlig et solid fotfeste i det norske klokkemarkedet, hvor versatilitet for alle situasjoner og utfordringer – uansett antrekk, til både hverdag og fest – virker å ha litt overdrevent god appell. Sagt på en annen måte: Mange liker å ha én skikkelig klokke som funker til alt.

Også i praksis leverer Nomos et solid produkt, som på sett og vis minner litt om allsidigheten man finner i en Rolex Datejust. Noen små ankepunkter er det, men de overskygges i stor grad av en solid totalpakke med masse klokkeglede, til en konkurransedyktig pris.

Det er derfor lett å se at nyheten fort kan bli et av Nomos’ sterkeste kort hos landets autoriserte forhandlere – og kanskje vil dette være klokken man har ventet på for å virkelig sparke i gang det tyske merket her nord.

Fakta og pris

Nomos Glashütte Club Sport Neomatik 42 Date Blue
Ref. 782

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 10,2 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 30 ATM (300 meter)
Lenke: Club Sport-lenke (kan også leveres med alternativ lenke/rem)

Urverk: Nomos DUW 6101
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato
Frekvens: 21.600 vph (3 Hz)
Gangreserve: 42 timer

Veiledende pris: 34.410 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på nomos-glashuette.com.


ANNONSE