Leses nå
Tett på Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph

Tett på Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph

Jaeger-LeCoultre viser teknisk og visuell finesse med en av Watches and Wonders’ store høydepunkter.

Blant klokkekjennere er det bred og unison enighet om at Jaeger-LeCoultre ikke helt får den oppmerksomheten de fortjener. Det sveitsiske manufakturet har imidlertid markert seg litt sterkere de siste par årene, hvor den moderne tolkningen av dykker-/sportsmodellen Polaris skal ha noe av æren for det.

Reverso Tribute Chronograph med blå tallskive. Bilde: Jon Henrik Haraldsen

Tar man horologiske muskler med i betraktningen er Jaeger-LeCoultre, både historisk og nå, helt oppe blant de virkelig store. Det viser de også med flere av årets lanseringer, hvor Reverso Hybris Artistica Calibre 179 troner helt på toppen over horologiske mesterverk. Likevel var det en langt mer oppnåelig klokke – Reverso Chrono – som stjal manges oppmerksomhet. Og det med god grunn.

Fascinerende og imponerende

Med godt over tusen egenutviklede urverk under beltet kan det tidvis være vanskelig å holde tritt med alt Jaeger-LeCoultre har levert gjennom sin lange historie, og en titt i bakspeilet avslører raskt at årets lansering ikke er første gang vi ser Reverso med kronograf, for den kom nemlig tilbake i 1996. Likevel skiller nyheten seg fra tidligere varianter i både form og funksjon, hvor Reverso Tribute Chronograph for første gang også har med normal tidsvisning på siden med kronograf.

Med fysiske mål på 49.4 x 29.9 x 11.14 millimeter, og med en herlig ukomplisert tallskive, kan Reverso Tribute Chronograph fort passere som en helt standard og høyst ukomplisert variant i den ikoniske klokkefamilien. Sett forfra er det bare de to trykknappene som hinter om at modellen skjuler et komplisert indre, utover time- og minuttviseren man først blir introdusert for.


ANNONSE


Og ganske riktig – når kassen vendes rundt på sitt sedvanlige vis får man hilse på en helt annen side av Reverso, med både teknisk finesse og et distinkt moderne utseende.

Jaeger-LeCoultre velger nemlig å fravike fremsidens elegante personlighet og fjerner tallskiven fullstendig på siden med kronograf. Som selverklært motstander av stort sett alle skjeletterte klokker skulle man tro det førte til både hoderisting og rynking på nesen, men på Reverso Tribute Chronograph treffer designet perfekt. Det på tross av at jeg, dersom valget ble presentert før jeg hadde sett modellen med egne øyne, ville valgt en heldekkende tallskive i ti av ti tilfeller. Resultatet blir litt Jekyll og Hyde, men denne gang ment på en høyst positiv måte.

Om vi likevel vender fokus mot fremsiden først, finner vi en gråblå tallskive på stålutgaven som en slående vakker. Her brukes ADL («atomic layer deposit»), hvor svært tynne lag av titanoksid avsettes på tallskiven. Det er definitivt en hovedingrediens i å gjøre lanseringen så attraktiv som den er – og fra et personlig ståsted kan jeg ikke minnes å ha sett en mer passende farge på en Reverso noen gang.

Et vakkert solstrålemønster og et velkjent design på både indekser og visere er riktignok ingen revolusjon, men det verken trenger eller ønsker vi denne gang. Også den sorte tallskiven på utgaven i rødt gull er kledelig, men havner for meg litt i skyggen av sitt uedle søsken.

Stål eller roségull. Bilde: Jørgen Erdahl

Vendt rundt finner man kronografen, som også byr på tidsvisning Det gir brukeren muligheten til å endre klokkens karakter etter humør. Her gir både mangelen på en tradisjonell urskive og modellseriens generelle fravær av selvlysende materiale en langt svakere lesbarhet enn fremsiden, men det hele avhjelpes litt av de blankpolerte overflatene som fungerer som reflektorer.

Selve kronografvisningen finner vi i underkant av den normale tidsvisningen, hjulpet av én sirkulær skala for sekunder og en halvsirkelformet skala for minutter. Sistnevnte er utstyrt med retrograd-funksjon, som sender viseren tilbake til start når tidtakingen overstiger de tilmålte 30 minutter og 59 sekunder.

Også avlesningen av kronografen lider av den begrensede lesbarheten, som både kan tilskrives mangelen på en kontrastfarget tallskive og modellens generelle størrelse. Det blir derfor ett av få ankepunkter, men Reverso Tribute Chronograph kan vanskelig sies å være noen normal sportskronograf.

Remmen fra Fagliano er utstyrt med hurtigskifte. Bilde: Jørgen Erdahl

Med kronografsiden ut finner vi trykknappene på venstre side av kassen. Det er unormalt for en kronograf og her kunne man trolig argumentert for omvendt oppsett. Med knappene plassert slik virker imidlertid Jaeger-LeCoultre å ha tatt en avgjørelse om at det er den heldekkende tallskiven som fungerer som klokkens hovedansikt – og som derfor stikker av med den tradisjonelle plasseringen av krone og knapper.

Caliber 860

Valget om et skjelettert utseende gir et innblikk i mekanikken på innsiden. Det betyr et uhindret innsyn til det nye og manuelt opptrekkbare caliber 860, som stolt viser frem kronografens kolonnehjul mellom klokken syv og åtte og balansehjulet mellom fire og fem. Verdt å merke seg er også at Jaeger-LeCoultre har valgt en horisontal clutch, fremfor den mer vanlige vertikale, for å holde tykkelsen nede. Det rektangulære urverket er (selvsagt) utviklet og bygget av selskapet selv, består av 300 ulike deler og kan skilte med meget akseptable 52 timers gangreserve.

Caliber 860. Bilde: Jørgen Erdahl

Av ren teknisk art er det interessant å bemerke seg at urverket, i tillegg til kronograffunksjonaliteten, må rotere viserne på de to tidsvisningene i forskjellig retning. Slik blir tiden presentert korrekt, uavhengig av hvilken side som er vendt mot brukeren.

Brorparten av tannhjulene i løpeverket er også synlige, i tillegg til vakkert dekorerte broer. Utover å tilby mekanisk innsyn og litt selvskryt for hva man har klart å produsere, er også dette en av hovedgrunnene til at klokkens bakside oppleves langt mer modernistisk enn motparten. At Jaeger-LeCoultre senere vil tilby klokken med et mer tradisjonelt utseende på begge sider er nok langt fra umulig, men personlig elsker jeg hvordan man denne gang blander det gamle med det nye, rent visuelt.

Avsluttende tanker

En perfekt kassestørrelse, en nydelig tallskive, et komplisert urverk, muligheten for valg av enten et ultraklassisk eller moderne ansikt, samt kledelige remmer fra Fagliano er alle detaljer som drar Reverso Tribute Chronograph opp som en av årets Watches and Wonders definitive høydepunkt. Klokken er akkurat like visuelt fascinerende som teknisk imponerende, i en ikonisk rektangulær innpakning.

Slående vakker blå tallskive. Bilde: Jørgen Erdahl

Med en pris som trolig havner rundt 250.000 kroner i stål er det fortsatt en klokke for de få, men med mange andre merkers betydelig prisøkning fremstår prislappen direkte fornuftig. For Reverso Tribute Chronograph er en klokke som fortjener stående applaus.


ANNONSE