Leses nå
TAG Heuer lanserer Monaco Split-Seconds Chronograph

TAG Heuer lanserer Monaco Split-Seconds Chronograph

Krydrer sin firkantede sportsmodell med dobbelkronograf.

Dersom vi velger å se litt bort Autavia (som røk rett ut av kolleksjonen etter kort tid) har TAG Heuer stort sett truffet blink med sine lanseringer de seneste årene, og med fjorårets Carrera Glassbox som noe av de beste fra selskapet på svært lenge.

I tett konkurranse med Carrera om å være selskapets mest ikoniske klokke finner vi den firkantede Monaco. Sportskronografen er ulikt det meste annet og ble for alvor udødeliggjort av Steve McQueen i filmen «Le Mans». Når TAG Heuer returnerer til det de selv omtaler som Haute Horlogerie d’Avant-Garde er det derfor ikke helt uventet at det er Monaco som fungerer som innpakning.

Avanserte kronografer

TAG Heuer har vært tett knyttet mot racing i mange tiår. Lenge før selskapet fikk fornavnet TAG, var også Heuer blant selskapene som oftest frekventerte tidtakingsutstyr og håndledd til sjåfører av raske biler.

Ayrton Senna med en TAG Heuer Split Seconds Chronograph på armen.

Gjennom hundre år har også en og annen avansert kronograf stått på menyen fra selskapet. Blant selskapets stolte øyeblikk finner vi eksempelvis Mikrograph fra 1916 (som med sin mulighet for å vise 1/100-sekund ble brukt under olympiske leker både på 1920- og 30-tallet), samt den noe senere Mikrosplit som i tillegg bød på nettopp rattrapante eller dobbelkronograf på ganske godt norsk.


ANNONSE


Verdt å nevne i dobbelkronograf-sammenheng er også den 1989-lanserte og kvartsdrevne varianten TAG Heuer Split Seconds Chronograph, som har prydet håndleddene til legender som Ayrton Senna og Michael Schumacher.

TAG Heuer Monaco Split-Seconds Chronograph.

De seneste årene har kanskje ikke TAG Heuer satset like hardt på avanserte kronografer. Likevel har de gjort det skarpt med «normale» kronografer, herunder utviklingen av urverket Heuer 02 og senere generasjoner av dette, som har funnet veien til klokker i flere av underfamiliene i kolleksjonen.

Med Monaco Split-Seconds Chronograph er TAG Heuer tilbake med en av de mer prestisjetunge komplikasjonene innen horologiens verden. Nyheten byr nemlig på det helt nye urverket TH81-00 som kan skilte med dobbelkronograf. En komplikasjon som tradisjonelt har vært forbundet med klokker i den absolutte toppklassen.

Titan er med å holde vekten lav, mens safirglass foran og bak sikrer innsyn.

Ved hjelp av to sekundvisere for kronografen (som overlapper hverandre før aktivering av komplikasjonen), gir denne muligheten til å ta tiden på to ulike begivenheter samtidig. For eksempel mellomtider og rundetider i et billøp. Det er en øvelse som er langt mer teknisk intrikat enn det kanskje høres ut, og ikke uventet presenteres det også med stolthet av den helt ferske CEO-en, Julien Tornare.

Det nye urverket tar plass i den velkjente urkassen til Monaco-familien som har vært definerende for modellen helt siden introduksjonen i 1969, da den var den første firkantede vanntette kronografen i verden. For 2024-utgaven betyr det en DLC-belagt og 41 millimeter stor og 15,2 millimeter høy utgave, hvor både safirglass og titan bærende materialer – og med på å holde totalvekten på skarve 85 gram. Den lave vekten skyldes imidlertid ikke bare urkassen, men også at urverket utelukkende benytter titan som bærende materiale.

Med sitt svært åpne design spiller også TH81-00 en hovedrolle for det visuelle gjennom en tallskive av gjennomsiktig safir. Urverket er utviklet i samarbeid med velkjente Vaucher Manufacture Fleurier og byr blant annet på 55-65 timers gangreserve (avhengig av om kronografen går eller ikke) og en høy frekvens på 5 Hz.

Videre finner man en sjakkmønstret finish på den store kloben, samt en rotor med TAG Heuers velkjente skjold-logo. Langs rotoren finner man også en gradient rød eller blå farge, som er håndmalt og opplyst å være reservert for merkets mest avanserte modeller. Hver klokke er i tillegg individuelt nummerert på rotorens flanke.

Kronografen styres ved hjelp av trykknapper over og under kronen, mens dobbeltkronografen gjør bruk av en helt egen trykknapp klokken ni. Denne er dekorert med samme farge som den store sekundviseren, enten det er på den røde eller blå utgaven.

For Watches and Wonders utgjør Monaco Split-Seconds Chronograph selve rosinen i pølsa blant TAG Heuers nyheter. Og med en «estimert» veiledende pris på 165.000 CHF, eller noe i overkant av 2 millioner kroner, er også dette en klokke for de ganske få.


ANNONSE