Leses nå
En snarvisitt hos Sarpaneva

En snarvisitt hos Sarpaneva

Klokker har sjelden noen sentral plass på agendaen, når reisemål for private ferier og korte avbrekk planlegges. I alle fall ikke sånn i utgangspunktet. Som «WIS» på tur, blir det allikevel alltid noe klokker – i en eller annen form. Slik ble det også tidligere denne måneden, da jeg tok noen avslappende dager i Helsinki.

Noen dager før avreise, oppdaget jeg nemlig den nyeste klokken fra S.U.F. Helsinki på merkets Instagram-profil. Det ene førte til det andre, og brått satt jeg med en invitasjon til å stikke innom merkets workshop i Helsinki.

S.U.F. Helsinki "Vetehinen".
S.U.F. Helsinki «Vetehinen».

Ikke føl deg dum om navnet ikke ringer noen bjeller, for vi er ute i temmelig eksotisk terreng. De tre bokstavene skjuler imidlertid det ikke like intetsigende «SarpanevaUhrenFabrik». Bak det lille merket, står nemlig den finske frittstående urmakeren Stepan Sarpaneva.

Blant de litt ekstra kresne klokkeentusiastene, har Sarpaneva gjort stor sukess med sitt hovedmerke – «Sarpaneva». Før han startet opp på egenhånd i 2003, kunne han vise til erfaring fra prestisjetunge aktører som Christophe Claret og Vianney Halter. For ikke å snakke om Parmigiani Fleurier, hvor han jobbet under Kari Voutilainen. Slikt blir det definitivt verdifulle erfaringer av.


ANNONSE


Med en årlig produksjon på omkring 30 ur, trenger jeg kanskje ikke å si at Sarpaneva-urene ligger forholdsvis høyt i pris. S.U.F. Helsinki har på sin side en litt annen profil, som Sarpaneva sitt rimeligere «volummerke». Volum er riktignok relativt, for vi snakker trolig om et produksjonstall på rundt 80 ur i året. Stilen er også en annen, med fokus på skandinaviske verdier, samt robust og stoisk»finskhet» – på folkemunne kalt «sisu».

Den seneste modellen, som i utgangspunktet var årsaken til min visitt, er den nye «Vetehinen». Oppkalt etter en finsk ubåt fra fra 2. verdenskrig, er det snakk om merkets første dykkerklokke. Riktignok er den ikke en ISO-sertifisert dykker (den mangler markeringer på kransen), men den er betryggende vannresistent til 300 meter. Det er også første gang Sarpenava bruker et urverk fra Eterna (det nye kaliber 3901A), som for øvrig er en god dimensjonsmessig match til urkassens 42 mm.

Vetehinen kommer i fire ulike varianter (blå, grå, kobber eller sølv), som hver er laget i 26 nummererte eksemplarer. Personlig syns jeg klokken gjorde seg minst like godt live, som den gjorde på bildene. Spesielt urskivene har en utrolig flott finish, noe som egentlig ikke bør komme som noen overraskelse. Skivene er nemlig produsert av sveitsiske Comblémine – Kari Voutilainen sin urskive-fabrikk.

Klokkene fra S.U.F. Helsinki blir til i det samme lille lokalet hvor de øvrige Sarpaneva-klokkene kommer til liv. Det minner mer om et atelier, enn den industrielle produksjonen som foregår hos mange av de store merkene. Det er både fascinerende og en smule romantisk, og beliggenheten i Nokia sin gamle kabelfabrikk, gir det hele en unik atmosfære.

sarpaneva-suf-helsinki-153909

Det er uvisst i hvilken grad Sarpaneva har kapasitet (og lyst) til å la nysgjerrige klokkomane kikke innom. Men befinner man seg brått i Helsinki, har man lite å tape på å spørre pent.


ANNONSE