Leses nå
Slik lages et moderne high-end-ur

Slik lages et moderne high-end-ur

Tidligere denne uken dukket det opp en interessant video i feeden min på Facebook. Amerikanske Bloomberg har vært på besøkt hos klokkemerket Arnold & Son, hvor de har dokumentert noen av aktivitetene som foregår innenfor manufakturets vegger. Videoen «Witness the Painstaking Art of Making a Watch» gir et sjeldent innblikk i produksjonen av armbåndsur på øverste hylle.

Nå skal jeg ikke hevde at alle manufakturer jobber på nøyaktig den samme måte, for det er definitivt forskjeller i prosess og metoder. Samtidig er det ingen tvil om at mye av det som kan observeres i videoen, i alle fall grovt sett, ligner på det jeg har sett på mine besøk hos merker på samme nivå. Så kikker man ekstra nøye etter, vil man oppdage noen interessante (og nært universelle) aspekter ved moderne ur-produksjon i high-end-kategorien.

arnold-son-bloomberg

Spesielt er det noen momenter som er ekstra verdt å merke seg. Urene konstrueres ved hjelp av datamaskiner, hvor jeg mistenker at brukerne er ingeniører, snarere enn urmakere. Som et ekte manufaktur (Arnold & Son er en del av Citizen-eide La Joux-Perret), har produsenten eierskap for hele prosessen, helt ned på materialnivå. For ikke å snakke om at de også produserer egne verktøy in-house. Merk at «verktøy» i en industriell sammenheng ikke bare omfatter tradisjonelle håndverktøy, men også de delene som benyttes i maskinene for å tilvirke komponenter.


ANNONSE


Maskiner er for øvrig et annet sentralt punkt, for all produksjon av komponenter foregår med strømdrevne – ofte datastyrte – maskiner. Hverken hos Arnold & Son, eller mer etablerte tungvektere som Lange, Patek, og Vacheron, foregår det noe «håndlaging» av ur. Derimot er urene håndfinisjerte, som oftest innebærer en eller flere former for dekorering av urets komponenter. Dette kan også omfatte såkalt «métiers d’art», som i ur-sammenheng refererer til håndverkskunst som f.eks. mikromaling i emalje, og komplisert gravør-arbeid.

arnold-son-bloomberg-3

Det er også verdt å merke seg all testingen og kvalitetsikringen som foregår underveis. Dette er helt klart noe som er et typisk fenomen for high-end-merkene, selv om det også foregår i en noe mindre omfattende grad i produksjonen av rimeligere ur. Hos Arnold & Son foregår siste montering i hendene på en urmaker, som også er veldig typisk for mer kostbare ur. Jeg vil imidlertid tro at flere av prosessene og delmonteringene underveis, utføres av teknikere uten noen formell urmaker-bakgrunn. Ofte har ett ur vært innom flere hender i prosessen.

arnold-son-bloomberg-5

Jeg har masse respekt for at Arnold & Son, som har sluppet inn mediene i «det aller helligste». Av det jeg ser fra videoen, har Arnold & Son heller ikke noe å skamme seg over. Slike ærlige innblikk i produksjonen ser jeg gjerne mer av, for fortsatt finnes det nok en del klokkeinteresserte som ikke er helt inneforståt med hvordan moderne manufakturer faktisk opererer.


ANNONSE