Leses nå
SIHH 2017: A. Lange & Söhne – en oversikt

SIHH 2017: A. Lange & Söhne – en oversikt

Årets uke med klokkegalskap i Genève er overstått, og det er på tide å begynne å fordøye alle inntrykkene. Den kommende tiden vil jeg presentere en nærmere kikk (med live-bilder) fra noen av de mest bemerkelsesverdige urene. Før det, skal jeg presentere noen av årets viktigste nyheter fra de mest aktuelle merkene.

SIHH 2017 vil for alltid være litt spesiell for en av mine favorittmerker, A. Lange & Söhne. Tirsdag 17. januar gikk nemlig en av merkets grunnleggere, Walter Lange, bort 92 år gammel. Ikke overraskende var det en spesiell stemning som preget Lange-standen denne uken, med gråt, latter, og gode historier. Men Herr Lange sitt motto, «Never stand still», ble opprettholdt til det fulle. Les gjerne intervjuet med Herr Lange, som jeg publiserte tilbake i 2014 her.

alange-soehne-tourbograph-perpetual-pour-le-merite

Tradisjonen tro, presenterte Lange én heftig og ekstra komplisert klokke, som deres hovedattraksjon (uten at det nødvendigvis innebar at de andre nyhetene ikke imponerte). Tourbograph Perpetual «Pour le Mérite» er den femte klokken i Lange sin «Pour le Mérite»-serie, som omfatter noen av merkets mest tekniske vidundere.

Klokken byr på fem komplikasjoner, i form av tourbillon, kronograf, rattrapante (dobbelkronograf), og evighetskalender. For ikke å glemme «Pour le Mérite» sitt signaturtrekk, kjedebasert kraftoverføring – såkalt «fusée-and-chain». Kun 50 eksemplarer blir laget, og prisen er satt til 480.000 euro (alle priser er oppgitt inkludert 19 prosent tysk moms). Jeg har skrevet litt mer detaljer om den her, og kommer nok også tilbake med en «hands-on» kikk på dette mesterverket i platina.


ANNONSE


alange-soehne-1815-annual-calendar-2

Det er noe magisk med manuelt opptrekkbare klokker, spesielt når det er snakk om litt komplikasjoner. Resultatet er som regel en slankere klokke, hvor det rent  estetiske ved verket, kan være overlegen den selvtrekkende ekvivalenten. Tidligere har Lange kun tilbudt en selvtrekkende årskalender (Saxonia Annual Calender).Den nye 1815 Annual Calendar er dermed et velkomment tilskudd i kolleksjonen, og var også en favoritt blant mine journalist og blogger-kollegaer.

I tillegg til å ha vanlige senkede knapper for justering av kalenderfunksjonene, har 1815 et ess i ermet. Knappen kl. 2 på urkassen, flytter nemlig hele kalenderen frem i hopp på 24 timer. Alle som har førstehåndserfaring med en kalenderklokke, vet hvor praktisk dette kan være. Prismessig er det snakk om 37.500 euro med kasse i rødt eller hvitt gull.

alange-soehne-zeitwerk-decimal-strike

Les også...

Den siste store nyheten var en helt ny tolkning av Zeitwerk, i form av Zeitwerk Decimal Strike. Klokken er umiskjennelig en Zeitwerk, og kan ved første tanke minne om Zeitwerk Striking Time og Zeitwerk Minute Repeater. Det imidlertid snakk om et helt nytt urverk, med en mekanisme som slår hver tiende minutt.Klokken er også utført i Lange sitt nye røde gull – «Honey gold» – som gir en helt unik klang.

Kjennere av Lange, vil også legge merke spesielt merke til den elegantee finishen på hammerne og elementene på urskiven. Såkalt «tremblage»-gravering, har tidligere vært å finne på deres «handwerkskunst»-modeller. Zeitwerk Decimal Strike blir kun tilgjengelig i 100 eksemplarer, og har fått en pris på 120.000 euro.

alange-soehne-lange-31-wg

Øvrige nyheter bestod av den oppdaterte Lange 1 Moon Phase, med natt/dag-indikator integrert i månefasen. Denne ble egentlig presentert i forkant av messen, og jeg har skrevet mer detaljert om den her. Ny for året var også Little Lange 1 Moon Phase, og Saxonia Mother of Pearl – begge rettet mot det kvinnelige publikum. Råtassen Lange 31 med én måneds gangreserve, ble også presentert i 100 eksemplarer i hvitt gull og grå urskive.


ANNONSE