Leses nå
Seiko introduserer King Seiko KS1969

Seiko introduserer King Seiko KS1969

Kolleksjonen utvides med en ny modell basert på 45KCM fra 1969.

Gjenopplivingen av King Seiko startet med en spesialmodell i 2020, som rundt to år senere ble fulgt opp med en hel kolleksjon. Flere klokker har siden blitt presentert, men hele lineupen er basert på historisk inspirasjon fra én modell – kultklassikeren King Seiko KSK fra 1956.

Valget er ikke tilfeldig, for KSK er langt på vei det samme for King Seiko, som det 44GS er for Grand Seiko. Men med ørten referanser i kolleksjonen, som alle er mer like hverandre enn ikke, så synes det å være på høy tid at Seiko disker opp med noe nytt.

Inspirasjon fra 1969

King Seiko 45KCM fra 1969. Foto: Seiko

King Seiko KS1969 tar en pause fra KSK, og henter inspirasjon fra den mer ukjente referansen 45KCM. Som tidligere er det ikke snakk om nøyaktig reproduksjon av forgjengeren, men en sterkt inspirert relansering som fanger uttrykket og flere av de definerende trekkene.

Årets nye King Seiko SJE109 i sølvfarget utførelse. Foto: Seiko

Kassen av rustfritt stål har en kurvet pute-aktig fasong, som er forholdsvis typisk for perioden. Lenken er et helt nytt design, som både matcher kassen og de eksisterende lenkene i King Seiko-kolleksjonen.


ANNONSE


Diameter oppgis å være 39,4 mm, mens tykkelsen er på 9,9 mm. Selv har jeg allerede hatt klokken på håndleddet, og opplevde den som forholdsvis slank og «true to size». Boksformet safirglass, heldekkende baklokk og 50 meters vannresistens er ellers i tråd med kolleksjonen.

Slankt urverk

På innsiden av kassen sitter Seikos egenproduserte kaliber 6L35, som tilhører merkets familie av «slimline»-urverk og ble introdusert i 2018. Tross navnet er urverket ikke en variasjon på det mer kjente 6R35.

Navngivningen har gitt en del forvirring i entusiastmiljøet, men fasit er egentlig ganske enkel. Kaliber 6L35 kan beskrives som en slags Seiko-ekvivalent til det mer kjente ETA 2892-A2, hvor også dimensjonene sammenfaller bra. Rent teknisk jobber kaliber 6L35 med 28.800 halvsving per time (4 Hertz), og har en gangreserve på 45 timer.

Fire valgmuligheter

I kjent stil presenteres King Seiko KS1969 i fire ulike varianter – SJE109 (sølv), SJE111 (lilla), SJE113 (grønn) og SJE115 (blågrønn). Førstnevnte ligger nærmest originalen fra 1969, mens de «Edo-lilla» og grønne versjonene har skiver med teksturer og fargetoner som ifølge Seiko reflekterer japansk kultur.

Den blågrønne er på sin side en spesialmodell som feirer 100-årsjubileet for Seiko som merke. I følge Seiko skal den teksturerte tallskiven sende tankene til en «rising dragon», som er et japansk symbol på velstand. Antallet er begrenset til 700 eksemplarer.

Tross forskjellene er den veiledende prisen på 39.950 kroner identisk for alle de fire referansene, og legger seg dermed noe lavere enn de eksisterende King Seiko-modellene med samme urverk. Samtlige av nyhetene ventes å bli tilgjengelige hos utvalgte autoriserte forhandlere i juli.

King Seiko SJE115. Foto: Seiko

ANNONSE