Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Seiko reintroduserer King Seiko (live-bilder og pris)

Seiko reintroduserer King Seiko (live-bilder og pris)

Men foreløpig kun som en jubileumsmodell i begrenset antall.

I takt med at interessen for moderne Seiko og Grand Seiko øker, har også oppmerksomheten rundt Seikos historiske modeller fått en oppsving. Dykker man ned i sistnevnte, vil man før eller siden støte på et navn som ikke lenger eksisterer i merkets moderne kataloger. I alle fall inntil i dag.

Seiko Seiko 140th Anniversary Limited Edition Re-creation of King Seiko KSK (la oss bare kalle den SJE083) børster støv av det gamle King Seiko-navnet som forsvant litt ut på 1970-tallet. King Seiko-klokkene ble opprinnelig lansert i 1961, som et alternativ til selskapets egen Grand Seiko fra året før. Dette skapte i praksis en intern konkurranse mellom fabrikkene Suwa Seikosha (Grand Seiko) og og Daini Seikosha (King Seiko), som i følge enkelte var et bevisst trekk for å øke Seikos kvalitet og effektivitet.

Den originale King Seiko KSK. (Bilde: Seiko)

Nye King Seiko SJE083 er en nær naturtro gjenskapning av den andre King Seiko-modellen, ref. 44-9990 fra 1965. Selv omtaler Seiko den som «KSK», men blant samlere faller den vanligvis under betegnelsen «44KS». Modellen var den første King Seiko hvor man tydelig så tegn til de vinklete og skarpe linjene som i dag er etablert som særtrekk ved Grand Seiko.

Ved første øyekast er det vanskelig å skille nye SJE083 fra inspirasjonskilden. Seiko har lykkes i å fange uttrykket til originalen fra 60-tallet, med svært nøyaktige detaljer som visere, indekser (se bare kl. 12), skive, krone og kasse. Ja, selv spennen på den svart krokodilleremmen er gjenskapt med høy presisjon.

Går man etter klokken i sømmene, vil man likevel oppdage flere mindre forskjeller. Fra utsiden er nok det mest påfallende størrelsen, som er justert opp med rundt 2 mm for en diameter på 38,1 mm. Tykkelsen er økt med 0,5 mm til 11,4 mm, men er neppe noe man merker noe til i praksis. Datovinduet og skriften på skiven som er justert fra «25 jewels» til «26 jewels» gir også et hint om at det originale urverket er erstattet med nyere vare. På innsiden av kassen sitter nemlig et moderne 6L35, som er kjent fra en rekke andre Seiko-modeller.

Førsteinntrykk

King Seiko SJE083 markerer starten på 140-årsjubileet til Seiko som skal feires neste år. Med fare for å skuffe Seiko-fansen som har ventet på kongens retur, er nok sannsynligheten for at nye King Seiko er en «one-off» nokså høy. Likevel er det snakk om et herlig gjensyn med en navn som har vært sentralt i utviklingen av Seikos know-how innen klokkeproduksjon i toppklassen.

Når hodet etter beste evne frigjøres fra følelsene, fremstår SJE083 som en litt mikset pakke. På den ene siden er det snakk om en svært god gjenskapning av en forholdsvis viktig historisk modell, og hvor spesielt kvaliteten på detaljer som urskiven og viserne er på nivå (eller i alle fall nesten på nivå) med Grand Seiko.

Helhetlig ligger imidlertid den opplevde kvaliteten nærmere Seiko Presage, og prisen på 38.950 kroner befinner seg i det øvre sjiktet av denne kolleksjonen. Bruken av «nye» kaliber 6L35 (lansert i 2018) gjør det også nærliggende å sammenligne med entusiastfavoritten Presage SJE073. Det er nettopp her det begynner å skurre litt, for hva det er som «objektivt» tilsier at King Seiko skal koste 16.000 kroner mer enn «baby-GS Snowflake» SJE073 gjorde (og som attpåtil kommer på lenke), er ikke lett å forstå.

Når hjertet kobles inn igjen virker det hele imidlertid mye mer overbevisende. For kongen er tilbake, og i et begrenset antall på kun 3.000 eksemplarer snakker vi neppe om hyllevarmere.

Fakta og pris

Seiko Seiko 140th Anniversary Limited Edition Re-creation of King Seiko KSK
SJE083J1

Diameter: 38,1 mm
Tykkelse: 11,4 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Sølvfarget
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 m
Rem: Svart krokodille

Urverk: 6L35
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 halvsvingninger per time (4 Hz)
Gangreserve: 45 timer

Tilgjengelighet: 3.000 eksemplarer tilgjengelig fra 1. januar 2021
Veiledende pris: 38.950 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på seikowatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!