Leses nå
«Pre-Baselworld» – noen foreløpige høydepunkter

«Pre-Baselworld» – noen foreløpige høydepunkter

22. mars braker det løs, med pressedagen for Baselworld 2017. De mest ekstraordinære nyhetene vil nok forbli godt bevarte hemmeligheter i noen uker til. Allikevel har enkelte merker begynt å vise frem litt av det nye de har å by på. Mer vil vises frem i tiden som kommer, men her er noen av nyhetene jeg har lagt spesielt merke til foreløpig.

Tissot Ballade er kanskje ikke helt ny av året (den ble vist frem i slutten av fjoråret), men Tissot fronter for alvor modellen i forbindelse med årets Baselworld. Først legger man kanskje merke til det smakfulle designet, hvor spesielt kransen med Clous de Paris-mønster (guilloché) stjeler mye av oppmerksomheten. Og snur man klokken rundt, oppdager man Tissot sitt selvtrekkende Powermatic 80-urverk.

hd_tissot_ballade_2

Urverket – som deler en del fellestrekk med det mer kjente ETA 2824 – er utstyrt med en balansefjær i silisium (på engelsk silicon – ikke silicone (silikon)), som bedrer verkets antimagnetiske egenskaper. Komponenter i silisium har tidligere stort sett vært å finne i urverk i de høyere prisklassene. Nøyaktig pris er ikke oppgitt, men jeg tipper på rundt 1.000 sveitsiske franc.


ANNONSE


Søstermerket Longines imponerer også med lekkert design, men med et tydelig nikk til fortiden. Longines Flagship Heritage 60th Anniversary 1957-2017 er en hyllest til den populære Flagship-kolleksjonen, som ble introdusert i nettopp 1957. Den nye modellen er en limited edition på 60 eksemplarer i rødt gull, 60 eksemplarer i gult gull, og 1.957 eksemplarer i stål. På innsiden av den 38,5 mm store urkassen, sitter et selvtrekkende kaliber L609 (ETA 2895/2).

hd_longines_flagshipheritage60thanniversary_4

Historien bak den nye modellen er litt spesiell, og ikke akkurat dagligdags i urverdenen. Etter sigende er klokken  nemlig inspirert av en historiske Flagship-modell, som skuespilleren Kate Winslet ble forelsket i under et besøk hos Longines sitt hovedkvarter.

Vintage-inspirasjon er også et tema hos Zenith, som byr på en ny tolkning av deres El Primero-tema. Nye Zenith Heritage 146 deler mange likhetstrekk med Zenith El Primero Original Limited Edition for Hodinkee, som ble lansert i oktober i fjor. Modellen er et nikk til en av merkets klokker fra 60-tallet, og det er slettes ikke noe å klage over.

hd_zenith_heritage146_2

Med sine 38 mm har urkassen i rustfritt stål en mer beskjeden diameter enn den vanlige El Primero-kolleksjonen. Urskiven (tilgjengelig i blå eller brun) har en symmetrisk layout med underskiver kl. 3 og 9, og er strippet for datovindu. Urverket er et selvtrekkende Zenith El Primero 4069, med minst 50 timer gangreserve.

Oris har hatt mye medvind i seilene de seneste årene, og kanskje spesielt med sine dykkermodeller. Oris Artelier Calibre 113 viser merket fra en litt annen side, som kombinerer deres eget in-house kaliber 113, med et mer dressy designuttrykk. Selv syns jeg denne har noe svakt IWC over seg – om enn med noe mer elementer på urskiven.

hd_oris_arteliercalibre113_2

Funksjonsmessig byr modellen på visning av dato, måned, og dag, samt indikator for gangreserve. Urverket er manuelt opptrekkbart, og har en gangreserve på hele 10 dager. Diametermessig har uret en urkasse på 43 mm. Veiledende pris er fra 5.900 sveitsiske franc.

Siste klokken er en quartz-modell, men fortjener allikevel en omtale. Breitling Colt Skyracer er nemlig en real tøffing – noe som ikke egentlig er så uvanlig for et merke som Breitling. Det er allikevel noen egenskaper som gjør at denne klokken er høyst bemerkelsesverdig. Colt Skyracer er nemlig utstyrt med en 45 mm urkasse i det spesielle komposittmaterialet Breitlight, som ble introdusert i fjor (se mitt møte med Avanger Hurricane her).

hd_breitling_coltskyracer_2

Breitlight skal være 3,3 ganger lettere enn titan, 5,8 ganger lettere enn stål (men hardere), og svært resistant i forhold til korrosjon og riper. Kassen huser Breitling sitt termokompenserte «SuperQuartz» kaliber 74, som for øvrig er COSC sertifisert. En slik pakke skriker ikke akkurat billig, men overraskende nok har klokken blitt ekstremt konkurransedyktig priset. Veiledende pris er nemlig satt til «kun» 19.950 kroner.

[separator type=»space»]


ANNONSE