Leses nå
Patek Philippe 5204R

Patek Philippe 5204R

Det er ikke snakk om en helt ny modell, men hvem bryr seg: Patek Philippe referanse 5204 er for øyeblikket noe av det lekreste som er å oppdrive i toppklassen. Da er det lov å sette av litt plass til årets 5204R, som er årets nye utgave i rødt gull.

patek-philippe-5204r-0143

Patek Philippe 5204 byr på en kombinasjon av evighetskalender og splittsekund-kronograf (rattrapante), og er dermed blant Patek sine mer kompliserte ur. Referansen ble lansert som 5204P («P» for platina) tilbake i 2012, som en etterfølger til den ettertrakte ref. 5004

Patek Philippe 5204P.

Teknisk er det imidlertid en vesentlig forskjell mellom de to referansene. 5004 drives nemlig av det Lemania 2310-baserte kaliber CHR 27-70 Q, mens 5204 byr på det in-house-produserte kaliber CHR 29-535 PS Q. Dette urverket bygger på manufakturkaliber 29-535-plattformen, som ble introdusert i 2009. 5204 representerer altså den nye generasjonen Patek Philippe, hvor Lemania-verkene har måttet vike til fordel for Patek sine egne urverk.

Patek kaliber CHR 29-535 PS Q.

Når det gjelder ytre design, er slektskapet (heldigvis) tydelig. 5204 byr på en klassisk og lett gjenkjennelig Patek-estetikk, som i mine øyne er farlig nær perfeksjon.


ANNONSE


Det minst «Patek-esque» trekket er kanskje størrelsen. For urkassen, som i år ble sluppet i rødt gull, har en diameter på 40 mm. Det er hele 3,3 mm større enn forgjengeren, men kan sies å være mer i tråd med samtiden. I mine øyne er dette en velkommen endring, som gir det elegante uret akkurat passe tilstedeværelse på håndleddet.

patek-philippe-5204r-0149

Layouten på den sølvfargede urskiven i gull er meget ryddig, med dag og måned plassert i vinduer over logoen kl. 12. Dato vises på underskiven kl. 6, som også byr på en integrert indikator for månefase. Til venstre for denne har Patek plassert en natt/dag-indikator, mens indikator for skuddår er å finne på motsatt side. Sistnevnte gjør det tydelig klart at man har med en evighetskalender (perpetual calendar) – og ikke en årskalender (annual calendar) – å gjøre.

patek-philippe-5204r-0146

At uret er en splittsekund-kronograf, innebærer at kronografen har to sekundvisere. Dermed gis brukeren muligheten til å enkelt måle deltider. 30-minutterstelleren kl. 3 gjør også diskrete «hopp», som er et lite, men ikke ubetydelig, særtrekk som mange entusiaster foretrekker.

Lesbarheten er god, til tross for at det er snakk om et funksjonsmessig komplisert ur. Viserne og indeksene, som begge er utført i rødt gull, byr faktisk på Super-Luminova, som sikrer god synlighet også i mørket.

patek-philippe-5204r-0147

Les også...

Finishmessig holder både det ytre og det indre sedvanlig høy Patek-standard, noe som også understrekes av Patek sitt eget «Patek Philippe Seal». For noen år siden gikk Patek bort fra det tradisjonelle «Geneva Seal», til fordel for et segl som bedre formidlet deres interne kvalitetskrav.

At Patek Philippe ref. 5204R er en skjønnhet, er noe de færreste vil bestride. Den er en meget verdig etterfølger i en lang rekke av attraktive referanser, og soleklart «grail»-materiale.

Med en veilledende pris på 2.411.300 norske kroner, er den utenfor rekkevidde for de aller fleste av oss, men det er lov å drømme!

 

Mer informasjon om Patek Philippe er tilgjengelig på patek.com.


ANNONSE