Leses nå
Oris introduserer Big Crown ProPilot X Calibre 115

Oris introduserer Big Crown ProPilot X Calibre 115

Et mesterverk i tråd med Oris’ visjon for moderne urmakeri.

Oris er ikke bare en av få suksessrike uavhengige sveitsiske urprodusenter, men tilhører også en liten gruppe merker som utelukkende tilbyr mekaniske klokker. Siden 1904 har Oris vært basert i den lille landsbyen Hölstein, omgitt de vakre dalene i Waldenburg. Denne vakre naturen, samt refleksjoner rundt vår tids kultur og jakten på autentiske opplevelser, er inspirasjonskildene bak den oppsiktsvekkende nyheten Oris nå presenterer.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 fanger essensen av sveitsisk urmakeri, og er en kulminasjon av Oris’ know-how og teknologiske fremskritt. Selv omtaler merket modellen som den mest «Oris» klokken til nå. Det skjeletterte designet fungerer som et vindu til klokkens indre, og er motivert av et ønske om å vise frem urverkets mikromekaniske samspill. Et lite glimt av en svunnen og mer analog tid, da vi hadde en dypere forståelse for hvordan objektene rundt oss faktisk fungerte.

En skjelettert front gir nærmest uhindret innsyn til urverket. (Foto: @yonsson_in_a_nutshell)
Big Crown ProPilot X Calibre 115 gjør seg godt på håndleddet. (Foto: @yonsson_in_a_nutshell)

Fundamentet for Big Crown ProPilot X Calibre 115 ble lagt ved feiringen av Oris’ 110-årsjubileum i 2014, med introduksjonen av Calibre 110. Urverket var det første egenutviklede kaliberet fra Oris på 35 år, og bød på en særegen kombinasjon av 10 dagers gangreserve, en patentert ikke-lineær gangreserveindikator, samt små sekunder. Designet definerte basisarkitekturen for de påfølgende egenutviklede urverkene, inkludert fjorårets Calibre 114.

Calibre 115 fortsetter Oris’ tradisjon som en skaper urverk. For første gang er det særegne 10-dagers-verket i full skjelettert utførelse, hvor selv fjærhuset har blitt strippet for «unødvendig» metall. Resultatet er fritt innsyn til den store drivfjæren, som bidrar til gangreserven på oppsiktsvekkende 240 timer. Teknisk interesserte kan også glede seg over den ikke-lineære gangreserveindikatoren, hvor deler av mekanismen er synlig i form av to ikke-sirkulære tannhjul. Estetisk er urverket moderne og «rått», med matt grå finisj på klober og plater. Kantene er frie for tradisjoinell anglage, i et bevisst ønske om å holde designet minimalistisk og naturlig.

Lenke eller rem? Det er spørsmålet. (Foto: Oris)

Urverket er huset i en kraftfull drakt av børstet titan, med en diamater på 44 mm. Fasongen hinter om linjer fra Oris’ rike historie innen pilotklokker, men designet er samtidig godt plantet i nåtiden. Blant de moderne særtrekkene finner vi det særegne turbinblad-mønsteret på bezelet, og den helt nye lenken med et nærmest integrert design. Estetikken er basert på en moderne evolusjon av luksus, hvor opulent «show-off» for lengst har utgått på dato. Big Crown ProPilot X Calibre 115 handler om avslappet luksus i tråd med Oris’ mantra: «Go Your Own Way».

Titanlenken byr på høy bærekomfort og Oris’ «lift»-spenne. (Foto: Oris)

Mer informasjon om Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 er tilgjengelig på oris.ch/ProPilotX.

Spesifikasjoner

Kasse: Titan, flere deler
Størrelse: 44,00 mm
Urskive: Skjelettert
Luminiserende materiale: Visere og indekser fylt med Super-Luminova
Glass (front): Safir, buet på begge sider, dobbeltsidig antirefleksbelegg
Baklokk: Titan, skrudd, med safirglass.
Krone: Titan, skrudd.
Rem/lenke: Titanlenke i flere deler, «lift»-spenne; svart lærrem, «lift»-spenne av titan.
Vannresistens: 10 bar (100 meter)

Big Crown ProPilot X Calibre 115. (Foto: Oris)

Urverk: Calibre 115 (skjelettert)
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, ikke-lineær gangreserveindikator
Opptrekk: Manuelt opptrekk
Gangreserve: 10 dager (240 timer)

Calibre 115 går inn i rekken av mer enn 270 «in-house» urverk fra Oris siden 1904. (Foto: Oris)

Pris: 70.000 kroner (rem) / 75.500 (lenke)
Tilgjengelighet: Ventes hos norske autoriserte forhandlere i oktober