Leses nå
«Only Watch 2017» – litt info og noen tanker

«Only Watch 2017» – litt info og noen tanker

Tidligere denne uken ble detaljene rundt Only Watch 2017 kunngjort for pressen og publikum. Only Watch er en biennal veldedighetsauksjon, til inntekt for forskning på Duchenne muskeldystrofi. Navnet gir i seg selv en indikasjon på auksjonens særegne konsept, hvor aktører i urbransjen inviteres til å stille med klokker det kun skal finnes ett (1) eksemplar av i verden.

Årets Only Watch finner sted den 11. november i Genève, og skjer som tidligere i regi av Association Monégasque contre les Myopathies (AMM), med Albert II av Monaco som patron. Organisasjonen samarbeider i år med det velrenommerte auksjonshuset Christie’s, som vil stå for den praktiske gjennomføringen av auksjonen.

Blancpain Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC «Only Watch unique piece».

49 auksjonsobjekter er kunngjort så langt, fra merkene Andersen Genève, Armin Strom, Arnold & Son, Audemars Piguet, Barbier Mueller, Bell & Ross, Blancpain, Boucheron, Bovet Fleurier, Breguet, Carl F.Bucherer, Chanel, Chopard, Christophe Claret, Chronoswiss, De Bethune, Dewitt, F.P. Journe, Fabergé, Frédérique Constant, Girard Perregaux, H.Moser & Cie, Harry Winston, Hautlence, Hermès, Hublot, Jacob & Co, Konstantin Chaykin, Laurent Ferrier, Jaquet Droz, Louis Moinet, Louis Vuitton, Maurice Lacroix, MF&F, MCT, Montblanc, Moritz Grossmann, Patek Philippe, Piaget, Rebellion, Ressence, Speake Marin, Tag Heuer, Tudor, Ulysse Nardin, Urwerk, Voutilainen, Zenith.

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Only Watch.

I tillegg stiller Agenhor og HEAD (Haute Ecole d’Art et de Design – Genève) med et spesialt samarbeidsprosjekt. Det gjør også den anerkjente urmakerskolen WOSTEP i Neuchâtel, som har gjort et prosjekt med noen av sine tidligere studenter. Alle auksjonsobjektene er for øvrig godt presentert på onlywatch.com.


ANNONSE


Generelt er «unikt» og «eksklusivt» ganske oppbrukte ord i bransjen. Det gjør bare Only Watch enda litt mer spennende, for hele konseptet begrenser klokkene til ett eksemplar. Vil Only Watch-urene noensinne bli ettertraktede samlerobjekter? Sannsynligvis langt i fra alle, men noen har virkelig potensial. Personlig syns jeg det er tre klokker, som utpeker seg som spesielt interessante. Jeg mener ikke nødvendigvis med tanke på realisert salgssum eller senere prisutvikling, men rett og slett på grunn av hva de er.

Patek Philippe referanse 5208T-010, viser det ærverdige manufakturet fra en ny side. Minute repeater, monopusher-kronograf, og evighetskalender – selv i standardutgaven, er ref. 5208 en råtass. For Only Watch er den imidlertid vist frem i en særdeles sporty drakt, med karbonfiber-aktig guilloché(!) på den blå urskiven, og en matchende rem i Cordura. I mine øyne grenser det nesten litt over i det absurde – som også gjør klokken ekstra tiltalende.

Det skal allikevel mye til å overgå graden «crazy», som leveres fra François-Paul Journe sin workshop i Genève. F.P Journe Chronographe Monopoussoir Rattrapante, er nemlig en splitter ny modell. Og ikke nok med det, for merket lover at den aldri vil komme til å eksistere i F.P. Journe sin kolleksjon. Utseendet er mildt sagt oppsiktsvekkende, og både mekanikken og finish tar klokken opp i grail-divisjonen. Urverket er et manuelt opptrekkbart F.P. Journe kaliber 1517, er en monopusher-dobbelkronograf.

For første gang stiller også urmakerskolen WOSTEP med et bidrag til Only Watch – «The WOSTEP Watch». Og hvilket fantastisk bidrag det er, i form av en helt spesiell skoleklokke. Etter idé fra Peter Speake-Marin, gikk 16 tidligere studenter sammen om å bidra til å realisere prosjektet. Og det er ikke snakk om hvem som helst, for listen inkluderer blant annet Stephen Forsey, Grönefeld-brødrene, Stephen McDonnell, John McGonigle, Stepan Sarpaneva, og Kari Voutilainen. En av mine favoritt-klokkeblogger, Quill & Pad,  har skrevet en svært lesverdig artikkel om klokken her.

Det for øvrig også stor spenning knyttet til det merkverdige samarbeidet mellom Laurent Ferrier og Urwerk(!). Her har imidlertid ingen klokke blitt presentert ennå, og merkene er så forskjellige, at det er vanskelig å se for seg nøyaktig hva resultatet vil bli.


ANNONSE