Leses nå
Tett på: Omega Speedmaster Moonphase

Tett på: Omega Speedmaster Moonphase

For enkelte representerer en Speedmaster det definerende øyeblikket hvor man for alvor trer inn i klokkehobbyen – for andre er den bare et stopp på veien. For noen ER den selve klokkehobbyen (sjekk bare #SpeedyTuesday på Instagram). Uavhengig av hvilke følelser som assosieres med en Speedy, har de aller fleste klokkeinteresserte et forhold til den. For Speedmaster tilhører en håndfull klokker, som kan vise til en kontinuerlig og uavbrutt historie som strekker seg flere tiår tilbake i tid. Og med status som «official Moonwatch», er den et horologisk ikon.

Skal jeg beskrive årets nye Omega Speedmaster Moonphase Co-Axial Master Chronometer Chronograph enklest mulig (og seriøst Omega, kan dere begrense dere litt i navngivningen?), vil jeg si at den befinner seg i tversnittet mellom den langt på vei vintageinspirerte «vanlige» Speedmaster Moonwatch Professional, og den moderne Speedmaster «Dark Side of the Moon».

omega-speedmaster-moonphase-co-axial-chronograph-0653

«Et kompromiss», tenker du kanskje, men det er ikke det jeg sikter til. Derimot er Speedy Moonphase (la oss bare kalle den det) en nytolkning av Speedmaster-temaet, som både lykkes i å respektere den historiske arven, men samtidig tilføre noe eget og nytt. Designmessig er språket unektelig Speedmaster, men på den mekaniske biten er kontrasten forholdsvis stor til den populære grunnmodellen i familien.

Først av alt – klokken er den første Speedmaster-modellen som bærer designasjonen «Master Chronometer». Dersom man ikke har sovet i timen, har man fått med seg Omega sine ambisiøse planer om et kvalitetsløft. I tillegg til ordinær COSC-sertifisering, testes og sertifiseres alle «Master Chronometer» av METAS (det sveitsiske føderale institutt for metrologi). Dermed møter Speedy Moonphase noen av bransjens strengeste krav til presisjon og robusthet. Dette innebærer blant gangen under eksponering for 15.000 Gauss, og avvik ved ulike grader av gangreserve.

omega-speedmaster-moonphase-co-axial-chronograph-0648

Mens Speedmaster er en av urverdenens ikoner, er det ikke en posisjon som er direkte bygget på klokkens tekniske aspekter (i alle fall ikke etter dagens standard). Speedy Moonphase byr på kombinasjonen av kronograf og månefase, og er dermed uvanlig komplisert sammenlignet med mange av dens søsken. Urverket er et toppmoderne in-house Omega kaliber 9904, som har en gangreserve på 60 timer. Rent visuelt ser det heller ikke verst ut, med et moderne look som er karakteristisk for Omega sine egne urverk. I likhet med flere nyere Omega, er urverket også utstyrt med merkets «Co-Axial» hemverk. Co-axial-konseptet ble utviklet av den nå avdøde urmakerlegenden George Daniels, og skal i teorien blant annet by på både på høyere presisjon og lengre serviceintervall, enn mer tradisjonelle løsninger.

9904-6b

Urkassen i stål har en diameter på 44,25 mm, og er dermed på den litt større siden. Komfortmessig syns jeg personlig ikke at det er den store forskjellen fra en 42 mm Speedy, men det merkets allikevel at den er noe større. Så lenge det ikke går på komforten løs, syns jeg imidlertid det er langt viktigere å se hvordan den visuelle delen er utført. Enkelte større klokker får en slags ytre «tomhet», som gir et billig og simpelt preg. Speedy Moonphase er heldigvis ikke en av disse.

omega-speedmaster-moonphase-co-axial-chronograph-0634

Det er kanskje det ytre designet som til syvende og sist er Speedy Moonphase sin alle største styrke. Utseendemessig er klokken ganske enkelt griselekker, med et svært eksklusivt preg. Kransen i «Liquidmetal» og den lekre metalliske urskiven med solstråle-mønster fremstår som meget forseggjort, hvor sistnevnte byr på subtile forskjeller i fargetoner, og innslag av blankpolert metall. For ikke å snakke om selve månefaseindikatoren, som byr på en moderne og detaljert fremstilling av månen. Layoutmessig snakker vi omtrent full klassisk symmetri, som kler modellen godt. Her har Omega også lagt inn et lite «påskeegg», for ser man ekstra godt etter, vil man oppdage at månen er preget med Buzz Aldrin sitt fotavtrykk.

omega-speedmaster-moonphase-co-axial-chronograph-0640

Alt i alt er Speedmaster Moonphase Co-Axial Chronograph Master Chronometer et imponerende stykke moderne Speedmaster. Den er utvilsomt en av de mest «pyntede» i Speedmaster-familien, og byr på en eksklusiv aura som man vanligvis ikke forbinder med kolleksjonen. Klokken er tilgjengelig i en rekke varianter (stål, delgull, gull, platina), med både skinnrem og lenke.

De rimeligste modellene i stål med skinnrem, og blå eller sort urskive og krans, har en veilledende pris på 90.500 kroner.

otteren-690x120