Leses nå
Omega lanserer Speedmaster X-33 Marstimer

Omega lanserer Speedmaster X-33 Marstimer

  • En ny Speedmaster basert på et samarbeid med European Space Agency.
  • Basert på Speedmaster Skywalker X-33 fra 2014.
  • Veiledende pris er satt til 75.200 kroner.

Følger du Omega på Facebook eller Instagram, la du kanskje merke til gårsdagens poster fra det sveitsiske merket. I det korte videoklippet vises silhuetten av en klokke, ledsaget av teksten «Prepare for the next Leap. #Speedmaster».

Man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå hintet om en ny Speedmaster er i gjære. Og i dag (ikke overraskende på en «Speedy Tuesday») trekker Omega sløret av den nye klokken.

Omega Speedmaster X-33 Marstimer

Nye Speedmaster X-33 Marstimer tilhører en litt annen slektslinje enn den mer kjente «måneklokken». Dagens lansering er nemlig en videreføring av Speedmaster Professional X-33, som ble introdusert i 1998 for å bedre imøtekomme kravene til moderne romfarere.

Gjennom årenes løp har den kvarts-baserte Speedmaster X-33 gått gjennom flere større og mindre revisjoner. Forrige store oppdatering skjedde med introduksjonen av Speedmaster Skywalker X-33 i 2014, som ble utviklet i samarbeid med astronaut Jean-François Clervoy og European Space Agency (ESA).

Og det er nettopp denne modellen som utgjør fundamentet for dagens lansering. Speedmaster X-33 Marstimer har nemlig den samme 45 mm x 14,7 kassen av titan, som er matchet med den samme lenken av samme materiale. Riktignok er bezelen av aluminium endret til gyllen rød (et nikk til Mars), og fargen går også igjen i sekundviseren.


ANNONSE


Dykker vi litt under overflaten begynner imidlertid forskjellene fra forgjengeren å synliggjøres. Som navnet indikerer er Speedmaster X-33 Marstimer utviklet for å være en ledsager på romfartens neste store steg – ekspedisjoner til mars.

I samarbeid med ESA har Omega utviklet en håndfull spesifikke funksjoner for måling av tiden på den røde planeten, hvor et døgn er rundt 39 minutter lengre enn her på jorden. Klokken byr også på et innovativt et solkompass som lokaliserer nord både på her hjemme og på Mars.

Klokken leveres med et spesielt etui, tekstilrem og verktøy.

Øvrige funksjoner er nedarvet fra den eksisterende Speedmaster Skywalker X-33, og inkluderer blant annet MET (Mission Elapsed Time), PET (Phase Elapsed Time), alarmer og evighetskalender.

Les også...

Urverket lyder nå navnet 5622, mot forgjengerens kaliber 5619. Og til tross for det lignende navnet, skal det i følge Omega være snakk om et nytt urverk – ikke bare en enkel software-oppgradering. Uten å grave for mye i elektronikken, er det snakk om et presist termo-kompensert kvartsverk, som har et gjennomsnittlig avvik på 0,07 sekunder per dag.

Ikke overraskende dekker baklokket over verket på innsiden av kassen, og det er kanskje like greit. For til gjengjeld er teksten «ESA tested and qualified» inngravert på lokket, som reflekterer det faktum at modellen er godkjent av ESA for profesjonell bruk.

Speedmaster X-33 Marstimer er ingen limited edition, og veiledende pris er satt til 75.200 kroner. Til sammenligning har den nyeste versjonen av «måneklokken» eksakt samme pris, mens den eksisterende Skywalker X-33 koster 62.500 kroner.

Det virker umiddelbart litt i høyeste laget, men for den typiske kjøper av en Speedmaster X-33 Marstimer vil den neppe være den eneste romklokken fra Omega i boksen.