Leses nå
Norqain Independence 20

Norqain Independence 20

Første klokke med «eget» urverk for det unge og ambisiøse selskapet.

Det siste tiåret har antallet nye klokkemerker hatt en eksplosiv vekst på den horologiske himmelen. Langt de fleste forsvinner riktignok like raskt som de dukket opp, mens enkelte klarer bragden å etablere seg i det som må kunne omtales som et knalltøft marked. Sveitsiske Norqain har kun eksistert i vel to år, men har allerede markert seg sterkere enn noe annet oppstartsmerke jeg kan erindre.

Det ambisiøse og familieeide selskapet ble stiftet i mars 2018 med Ben Küffer som CEO, som på tross av sin unge alder har over et tiårs erfaring fra bransjen (senest Brand Manager i Breitling) å vise til. Med seg på laget har han i tillegg solid kompetanse i form av sin far Marc Küffer (tidligere CEO i Roventa Henex) og Ted Schneider (sønn av tidligere eier og CEO i Breitling, Théodore «Teddy» Schneider). Også den tidligere sveitsiske NHL-spilleren Mark Streit sitter i styret.

Ben Küffer, CEO i Montres Norqain SA. (Bilde: Norqain)

Med en solid kjennskap til bransjen (og med det som virker å være solide økonomiske muskler) har Norqain også oppnådd mye på kort tid. Det inkluderer innpass hos kjente forhandlerkjeder som Bucherer, Tourneau og Wempe, og kanskje viktigst av alt – en eksklusiv avtale med den Tudor- og Chanel-eide urverksprodusenten Kenissi. Et for mange kanskje ukjent navn, men dette er den industrielle armen av Tudor som produserer «in-house»-verkene til merkets klokker.

Manufaktur?

I entusiastøyne er det kanskje urverket som er det aller mest spennende med denne lanseringen. Kundenes fokus på «in-house» og «manufaktur» (samt Swatch-gruppens opprinnelige plan om å begrense tilgangen på ETA-urverk) har drastisk endret klokkelandskapet de senere år. Flere og flere produsenter har fokusert på å utvikle egne urverk og/eller produksjonskapasitet, samtidig som samarbeidsavtaler på tvers av merker inngås.


ANNONSE


Independence 20 som nå lanseres er modellen hvor man for første gang benytter det Norqain selv omtaler som et manufaktur-urverk, fremfor hittil benyttede urverk fra ETA og Sellita. Norqain kaliber NN20/1 er utviklet i samarbeid med Kenissi, men produseres i sin helhet av sistnevnte.

Side om side er det nye merke-eksklusive NN20/1 nært identisk med Tudors eget kaliber MT5601. Riktignok er finisjeringen en annen, og noe ulik materialbruk (som balansefjæren) kan nok være tilfellet. Det betyr uansett solide egenskaper, med 70 timers gangreserve og COSC-sertifisering som viktige kulepunkter. Akkurat det plasserer derfor nykommeren Norqain langt over både andre oppstartsmerker og mange etablerte aktører.

«Scratched forest green»

Independence 20 følger i fotsporene til fjorårets Independence 19. Slektskapet er tydelig, med et manglende datovindu som det synlige beviset på at forskjellen primært er å finne på innsiden – og i fargen på skiva.

Norqain Independence 20 (Bilde: Norqain)

Klokken har et tydelig sportspreg. Det betyr solide flanker, skrukrone og en børstet finish som myknes litt av polerte detaljer. Disse strekker seg også videre til midtleddene på lenken. Både visere og timemarkørene er kraftige og utstyrt med Super-LumiNova. Signaturelementet med en påskrudd plate på venstre flanke er også tilstede. Denne har påskriften Norqain, men kan erstattes med en personalisert variant for de som ønsker.

Skiven har en tydelig struktur og omtales av Norqain selv som «scratched forest green». Uttrykket raffineres litt av den sorte ytterkanten og de røde detaljene, som ytterligere underbygger det sporty fokuset. I motsetning til Tudor har Norqain gått for safirglass i baklokket, slik at man får innsyn til mekanikken.

Independence 20 leveres med enten stållenke eller en sort skinnrem og kommer i et begrenset antall på 200 eksemplarer.

Førsteinntrykk

For de av oss som sov litt i timen kom Norqains samarbeid med Kenissi som en stor overraskelse. At et rykende ferskt merke fikk til en slik avtale var både uventet og trolig en øyeåpner for flere. Det viste for alvor at Norqain er noe annet enn et kickstarter-finansiert designeventyr, men et hardt-satsende selskap med bransjeveteraner på eiersiden. Det virker å gi fordeler både på teknisk «know how» og et solid kontaktnett. Verdt å merke seg – enten man liker klokkene eller ikke.

Independence 20 er første modell med NN20/1 på innsiden (Bilde: Norqain)

Personlig har jeg til gode å håndtere en klokke fra Norqain. Jeg tør derfor ikke si for mye om utførelse og kvalitetsfølelse, men basert på bilder og omtaler på nett holder disse høy standard i sitt segment. Også urverket på innsiden er oppsiktsvekkende til denne prisen, og er i hovedtrekk det samme som vi finner i publikumsfavoritten Tudor Black Bay 58.

Det generelle designet virker å blande litt fra flere inspirasjonskilder, men uten å bli noen åpenbar kopi. Jeg liker det ganske godt, men klarer å styre min begeistring for den polerte platen på flanken – som også Nicolai omtalte som «tacky» da han og Jon Henrik snakket litt om Norqain i forrige episode av TS Podcast. Resten av klokken har likevel en del forseggjorte detaljer som bør kunne appellere godt i markedet.

Uansett markerer klokken en viktig start på Norqains samarbeid med Kenissi – og dersom de fortsetter i samme spor kan dette vise seg å bli en meget seriøs utfordrer de kommende årene.

Fakta og pris

Modell: Norqain Independence 20
Dimensjoner: 42 mm x 11,8 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 100 meter

Urverk: Norqain NN20/1
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Rem/lenke: Sort skinnrem eller stållenke

Veiledende pris: 30.200 norske kroner (rem) / 31.800 norske kroner (lenke)
Tilgjengelighet: 200 eksemplarer. Tilgjengelig nå.

Mer informasjon er tilgjengelig på norqain.com.


ANNONSE