Leses nå
Montblanc lanserer Heritage Pythagore Small Second L.E. 148

Montblanc lanserer Heritage Pythagore Small Second L.E. 148

Et Minerva-inspirert mesterverk for spesielt interesserte.

Som et selvstendig merke er Minerva for lengst pensjonert, men arven etter det ærverdige manufakturet lever likevel i beste velgående. Siden 2007 har Minerva vært en integrert del av Montblanc, hvor både eksisterende «know-how» og historiske modeller har fått spille en nokså sentral rolle.

Nicolai gjorde et «hjemme hos»-besøk hos Montblanc i Villeret i 2019, som definitivt er anbefalt lesning for de som vil utforske mer av historien og forbindelsen mellom Minerva og Montblanc.

Til nå har Minerva-arven har vært spesielt synlig i en håndfull eksklusive kronografer, som 1858 Chronograph Tachymeter. For disse modellene har Montblanc produsert egne urverk, som er sterkt inspirert av Minervas vakre kronografverk fra 20- og 30-tallet. Verdt å nevne er også Heritage Small Second Limited Edition 38 fra 2019, som faktisk benyttet gamle «NOS» (new old stock) Minerva-verk.

Montblanc Heritage Pythagore Small Second L. E. 148

Fra utsiden minner den om spesialmodellen fra 2019, men denne gangen har ikke Montblanc tømt skuffer og skap. Derimot har merket designet og produsert et helt nytt urverk – MB M14.08 – inspirert av Minervas legendariske «Pythagore» kaliber 48.


ANNONSE


MB M14.08. Bilde: Montblanc

Inspirasjonskilden hevdes å være basert på proporsjoner definert av det gylne snitt, og Montblancs moderne versjon bryter ikke tradisjonen. Selv om det ikke dreier seg om en nøyaktig kopi, er stilen påfallende lik.

I likhet med kaliber 48 er nye MB M14.08 en fryd for øynene. Verkplaten i tysk sølv har klassisk perlage, mens kantene på klobene av samme materiale er polerte. Flatene er dekorert med Minervas karakteristiske skrå côtes de Genève, som etter sigende skal fremheve de geometriske kvalitetene ved verket. Kronhjulet og sperrhjulet er gitt en spiralaktig finisj, som vi vanligvis forbinder med eksklusive klokker fra atskillig mindre og mer håndverks-baserte merker.

Montblanc Heritage Pythagore Small Second L. E. 148. Bilde: Montblanc

Det flotte urverket er huset i en 39 mm kasse, som er tilgjengelig i rødt eller hvitt gull. Uttrykket kjenner vi fra de eksisterende klokkene i Heritage-kolleksjonen, med slanke kurvede remfester og buet safirglass. Heller ikke den brune eller blå urskiven skjuler slektskapet, men ser ut til å ha hakket mer raffinerte detaljer enn på kolleksjonens rimeligere modeller.

Lekre remmer kommer neppe som en stor overraskelse, og Montblanc har gått for matchende alligatorremmer med gradert «sfumato»-finisj. Både den brune og blå varianten er begrenset til 148 eksemplarer av hver, hvor antallet er et åpenbart nikk til urverket.

Førsteinntrykk

Minerva kaliber 48. Bilde: Montblanc

Ved første øyekast er Montblanc Heritage Pythagore Small Second en modell det er lett å like. Mye grunnet urverket, som er et herlig gjensyn med de lekre håndtrukne Minerva-verkene. Her har Montblanc gått helhjertet inn, og skapt et sluttresultat som finisjmessig ser ut til å være på et høyere nivå enn det originale kaliber 48. La oss heller ikke glemme gangreserven, som er økt fra 50 til 80 timer.

Når klokken vendes rundt blir man imidlertid påminnet om det uforløste potensialet som ligger i Minerva. Mens urverket scorer full pott, fremstår det øvrige designet som mer middelmådig en eksepsjonelt. Likheten med de øvrige og betydelig mer tilgjengelige Heritage-modellene er definitivt ingen styrke.

Med en veiledende pris på rundt 200.000 kroner, er det rimelig å anta at markedet for Heritage Pythagore Small Seconds er marginalt. Liker man designet kan kvaliteten trolig forsvare prisen – men om følelsesstyrte og varmblodige entusiaster klarer å se forbi Montblanc-logoen på urskiven stiller jeg meg sterkt tvilende til.

Personlig ønsker jeg at Montblanc vil fortsette å gjenskape magien fra Minerva, men håper også at det gamle merket vil hedres med riktig plassering på urskiven, samt design som skiller seg mer fra de enklere Montblanc-modellene.

Fakta og pris

Montblanc Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148
128667 (rødt gull) / 128666 (hvitt gull)

Diameter: 39 mm
Tykkelse: 9,50 mm
Kassemateriale:
Urskive: «Burnt caramel» / blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 m
Rem: Brun sfurmato alligatorrem / blå sfumato alligatorrem, 18k spenne

Urverk: MB M14.08
Type: Mekanisk, manuelt
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder
Frekvens: 18.000 vph (2,5 Hz)
Gangreserve: Cirka 80 timer

Tilgjengelighet: 148 eksemplarer (brun) / 148 eksemplarer (blå), juni 2021
Veiledende pris: 199.500 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på montblanc.com.


ANNONSE