Leses nå
Michael Collins’ Omega Speedmaster solgt for over 7,3 millioner kroner

Michael Collins’ Omega Speedmaster solgt for over 7,3 millioner kroner

  • En personlig inngravert Omega Speedmaster ref. BA145.022-69 fra astronauten Michael Collins’ dødsbo.
  • Auksjonsprisen endte på 765.000 dollar og satt en ny prisrekord for en Speedmaster i gull.

Noen sverger sikkert til den originale «pre-moon» CK2915 fra 1957, men spør du meg er Apollo XI ref. BA145.022 kanskje den kuleste Speedmasteren som ikke har vært har vært på månen.

Modellen var i produksjon fra 1969 til 1973, og i følge Omega stoppet produksjonen etter «bare» 1.014 klokker. Av disse ble rundt 30 eksemplarer utdelt til astronauter og andre sentrale personer i forbindelse med Omegas «Astronaut Appreciation Dinner», som ble avholdt i Houston fire måneder etter den berømte månelandingen i 1969.

Speedmaster ref. BA145.022-69. Foto: Heritage Auctions

Eksemplaret som gikk under hammeren hos Heritage Auctions forrige uke var utvilsomt en av disse. Eksemplaret med serienummer 19 ble gitt i gave fra Omega til den amerikanske astronauten Michael Collins, som er mest kjent for sin deltakelse på måneferden Apollo 11, hvor han var pilot på kommandoseksjonen. Helt frem til hans død i 2021 var den etter hvert ettertraktede gullklokken i Collins’ eie.

Astronaut Michael Collins fotografer av NASA i 1969. Foto: NASA

Les også: Omega Speedmaster og andre vintagefunn med Roger Sveien (podcast)


ANNONSE


Salgsprisen endte opp på 765.000 amerikanske dollar inklusiv salær, og satt med det en ny prisrekord for en Omega Speedmaster i edelt metall. Vekslet til norske kroner blir salgssummen rundt 7,25 millioner kroner.

Baklokket er personlig inngravert og har serienummer 19. Foto: Heritage Auctions

Med et slikt objekt og et slikt beløp er det nærliggende å tenke at kjøperen kan være Omega selv. For fenomenet med at merker selv sikrer seg sjeldne klokker på auksjon, har vi sett flere eksempler på tidligere.

I følge Robert-Jan Broer hos klokkenettstedet Fratello, er ikke dette tilfellet denne gangen.

– De la ikke en gang inn et bud. Gitt hva de har kjøpt på tidligere auksjoner var nok heller ikke budsjettet noen hindring. Men min kontakt fortalte meg at de allerede har flere astronaut-eide klokke i museet, og at de så på auksjonen som en mulighet for at noen andre fra Speedmaster-miljøet kunne få eie noe svært spesielt, skriver han.

I en fersk pressemelding fra Omega gratuleres auksjonsvinneren. Identiteten til kjøperen røpes ikke, men merket omtaler vedkommende som «en samler».


ANNONSE