Leses nå
Independent Watchmaking: Klokkekunst på høyeste nivå

Independent Watchmaking: Klokkekunst på høyeste nivå


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

På samme måte som svært priviligerte bilentusiaster tyr til frittstående og eksklusive biler som Pagani og Koenigsegg for å få blodet til å bruse, får stadig flere klokkeaficionados øynene opp for såkalt independent watchmaking. Til tross for at det ikke er noen universell enighet om en eksakt definisjon på dette begrepet, er det liten tvil om at disse små produsentene står i sterk kontrast til de «klokkekjempene» som ble nevnt i innledningen. De fleste vil også si seg enige i at independent watchmaking handler om en filosofi hvor et usedvanlig høyt fokus på personlig design, utsøkt håndverk og produksjon av egne komponenter er selve grunnpillarene.

Innen independent watchmaking bygges de fleste små produsentene seg opp rundt én eller flere klokkemakere, og urene bærer ofte navnet til sin grunnlegger og overhode. Dette er naturligvis ikke ordinære klokkemakere, men personer som gjennom lang erfaring og bidrag i haute horlogerie ofte har opparbeidet seg en status som ledende på sine felt. Som frittstående klokkemaker har man også en unik kunstnerisk frihet, og dette aspektet er nok vesentlig for å forstå disse suksessfulle klokkemakernes ønske om å gå solo. For mange er allikevel en viss tilhørighet gunstig, og organisasjonen AHCI (Académie Horlogère Des Créateurs Indépendants) kan vise til en medlemsliste besående av en rekke velkjente og respekterte uavhengige klokkemakere.

Med få ansatte  og et ekstremt komplisert og tidkrevende arbeid kommer det neppe som noen overraskelse at prisene på klokkene som produseres er høye. Grovt sett kan man dele inn klokkemodellene som tilbys i tre ulike kategorier: Serieproduserte klokker (med serieprodusert snakker vi her om svært små serier), tilpassede klokker som er basert på eksisterende eller serieproduserte design, og rene “one-offs”. Mens de enkleste serieproduserte modellene vil kunne starte i overkant av 100.000 kroner, vil de fleste klokkene som går ut døren hos independents ligge i en atskillelig høyere prisklasse. Mange av modellene lages i edle metaller som gull og platina, og funksjonene kan variere fra alt fra superpresise observatorie kronometre til eksotiske komplikasjoner som doble tourbillons og minute repeaters.

For slike summer skulle kanskje man tro at «kunden alltid har rett». I praksis spiller det seg nok noe annerledes ut, og kjøper man en klokke fra en independent watchmaker kjøper man på mange måter en bit av en spesifikk klokkemakers filosofi og identitet. Felles for klokkene er at de er kompromissløse stykker klokkekunst, men der stopper med andre ord også likhetene. Som kunde handler det derfor mye om å finne den riktige personen som kan lage nettopp din klokke og møte dine ønsker på best mulig måte. I spesielle tilfeller vil man også kunne få problemer med å overtale rett mann til å ta jobben – det hevdes blant annet at den avdøde og nå legendariske britiske klokkemakeren George Daniels kun laget klokker til personer han likte på det personlige plan. At independent watchmaking er for de færreste av oss er neppe noen underdrivelse!


ANNONSE


 

Fire utvalgte klokker fra frittstående klokkemakere

 

Voutilainen Masterpiece 7

Denne utsøkte klokken fra finsk Kari Voutilainen er en såkalt “Decimal Minute Repeater”. Ved å trykke på en knapp slår den timer, 10 minutters intervaller og minutter på to innebygde gonger. Klokken viser i tillegg to tidssoner med dag/natt indikator. Estimert pris var $100.000 i 2006.

 

 

MB&F HM4 for Only Watch 2011

Maximillian Büsser og Huan Hankangs kreasjon for veldedighetauksjonen “Only Watch” kan neppe omtales som tradisjonell. Den er i følge MB&F inspirert av alle barns ønsker om å kunne fly, og med utgangspunkt i modellen HM4 ble resultatet denne lekne og unike klokken. Prislappen på en “ordinær” HM4 er $158.000.

 

 

Christophe Claret 21 Blackjack

Denne klokken er nærmest et ekte minityrkasino med mulighet til å spille terning, roulette og ikke minst blackjack. En utrolig klokke som får selv de mest erfarne klokkeentusiaster til å måpe. Prisen varierer fra $200.000 til $225.000 avhengig av materiale.

 

 

Grönefeld One Hertz 1912

De nederlandske brødrene Tim og Bart Grönefeld har kun produsert klokker under eget navn siden 2008, men har allikevel klart å få oppmerksomhet internasjonalt. Deres One Hertz har et svært spesiell “deadbeat seconds” komplikasjon som gir sekundviseren en hakkende gange. Prisen er oppgitt til €29.500 før skatt.

 

(Deler av denne artikkelen ble opprinnelig publisert i livsstilsmagasinet Eksklusiv 2-2011. Alle bilder eies av de respektive produsentene.)


ANNONSE