Leses nå
Dybdeomtale: Jaeger-LeCoultre Master Compressor Memovox

Dybdeomtale: Jaeger-LeCoultre Master Compressor Memovox

Tekst opprinnelig skrevet av forumbrukeren Frodo. Finpusset av Jon Henrik Haraldsen.

Historien om Jaeger-LeCoultre begynte i Le Sentier, Sveits. I 1833 åpnet den selvlærte urmakeren Antoine LeCoultre et verksted for å produsere deler til urverk. Geniet LeCoultre skulle også senere bli oppfinneren av millionometeret – datidens mest presise måleinstrument for mikropresisjon (ned til en tusendel av en millimeter).

I 1866 utviklet Antoines sønn Elie, verkstedet til et fullverdig manufaktur, hvor hele urverk ble produsert. I løpet av de neste 30 årene ble det produsert over 350 ulike kalibere. Kvaliteten ble etter hvert så høy at LeColtre fra 1902 (og de neste 30 årene), ble hovedleverandør av baseurverk for Patek Philippe. I 1903 ble LeCoultre utfordret av pariseren Edmond Jaeger til å lage et ultratynt urverk, og med dette var grunnlaget for dagens Jaeger-LeCoultre lagt.

Min uendelige jakt på det perfekte uret, vendte seg mot Jaeger-LeCoultre i 2007. Helt siden jeg første gangen så bilder av Master Compressor Memovox, har det vært gjenstand for min fascinasjon – tre kroner, internt bezel, mekanisk bjelle, manufakturkaliber etc. Korriger meg gjerne, men jeg mener denne modellen så dagens lys i 2002.

Historisk sett føyer dette uret seg inn in en lang rekke med “vekkerur” fra JLC. De første modellene, som gikk under betegnelsene LeCoultre Memovox, var opptrekksur. Senere erstattet av automatikk ur under navnet Jaeger LeCoultre. Det mest ettertraktede av dem alle kom på slutten av 60-tallet – Memovox Polaris.

Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris. (Foto: Jaeger-LeCoultre)

Produksjonen av Master Compressor Memovox ref. 1708470 er nå lagt ned og erstattet av henholdsvis Master Compressor World Alarm og Master Memovox. En periode ble også modellen AMVOX produsert. En lite kjent og meget undervurdert modell av JLC etter min mening. Mitt ur ble innkjøpt “second hand” men ubrukt i april 2008. Det er ikke uvanlig at de er utstyrt med enten mørkebrun croco med hvit dobbelt søm eller beige kalveskinn. I mitt tilfelle er det påmontert en sort croco, som er min absolutte favoritt. Foldespennen er et kunststykke i seg selv. I utgangspunktet støpt i et stykke for senere å bli smidd til den vakreste spennen jeg noen gang har sett. Logoens inngravering tåler timevis med studier. De to kronene på urets høyre side er utstyrt med compressor patentet. Et eget system for å låse kronene. Hvit indikator viser at kronene er låst og tette. Rød at de er åpne og kan dreies.

Skiven inneholder indre bezel som justeres av urets venstre krone, time- og minutt indikatorer samt en “halvmåne” som viser innstilling for vekkeruret. Skiven er vakker og fullstendig perfekt. Den tåler lange studier med lupe uten at man finner en eneste liten blemme. Viserne er tradisjonelle “baton” JLC visere. Sekundviseren en utrolig vakker pil med rød tupp. På armen vekker uret mer oppmerksomhet enn størrelsen skulle tilsi. Den polerte og perfekt utformede kassen i kombinasjon med de markante kronene gir den en uventet sterk karisma. Baklokket er massivt med innlagt gullsegl. Det sies at gullseglet gjør at uret ligger mer stabilt mot håndleddet pga. ekstra vekt. Jeg er usikker på om dette virkelig stemmer, men lekkert er det!

Alt i alt er uansett uret meget behagelig å bære. Verken for stort eller for tungt. Det passer alle anledninger. Både smoking og skogsturer. Litt flåsete kan man kanskje si at dette er verdens mest jålete sportsur. Uret er testet i 1000 timer i ulike posisjoner for optimal presisjon. Det kan merkes! Sammen med Seadwelleren min og Aquatimeren er dette mitt aller mest presise ur. Avviket ligger på +/- 1 sekund i døgnet. Tross alt er dette en kjerneegenskap som bør være slik når vi snakker om et såpass dyrt og anerkjent ur. Memovox funksjonen er noe helt for seg selv. Den stilles og trekkes med kronen kl. 2. Og når den ringer kommer det en aldeles fantastisk bjellelyd. Bjellen er laget av en egen bjellemaker som også har signert (!) den.

Opplevelsen av et ur vil alltid være subjektiv. Det kommer an på smak og ønsket opplevelse. For meg er samspillet mellom skive, visere og kasse, kombinert med urverk og historie det som akkumulerer opplevelsen av uret. Dette uret leverer etter min oppfatning en optimal samlet opplevelse som ur. Kunst og vitenskap i skjønn forening!

Uret:
Navn: Jaeger-LeCoultre Master Compressor Memovox, ref 1708470
Diameter: 41,5 mm
Tykkelse: 16 mm
Lug bredde: 21 mm
Vekt: 112 g
Glass: safir
Vann tetthet: 100 meter

Urverk:
Kaliber: JLC cal. 918
Stener: 22
Pulseringer: 28800 pr time
Gangreserve: 45 timer

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.