Leses nå
Introduserer Erik Sutterud

Introduserer Erik Sutterud

Erik Sutterud

Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Det er en stor glede å introdusere Erik Sutterud som ny blogger her på Tidssonen.no. Erik har i flere år vært en del av Tidssonen-miljøet, og har også skrevet gjesteinnlegg for oss tidligere.

Enkelte urmakere går naturlig inn i yrket ved å følge tradisjonene lagt av tidligere generasjoner. Erik er derimot 1. generasjons urmaker, med formell bakgrunn som lydingeniør. Etter tolv år på Lillehammer flyttet han og familien hjem til Oslo. Her overtok han en 75 år gammel urmakerbedrift på Bjølsen, som i dag går under navnet Urmaker Erik Sutterud.

Som urmaker er jeg knapt tørr bak ørene, men jeg har mye erfaring som er relevant og nyttig, med bakgrunn som lydingeniør. Mye materialkunnskap og elektrofag er direkte overførbart, og ved måling av klokkenes tilstand brukes også lyd. Jeg bruker metoder fra lydanalyse til daglig når jeg måler klokker før, under, eller etter reparasjoner.

Min interesse for klokker startet for alvor i 1990. Da kjøpte jeg min første nye klokke, en Omega deVille  kvartsklokke. Den tjente meg meget godt helt til jeg fant ut hva forskjellen mellom kvartsklokker og mekaniske klokker innebærer.

Siden da har jeg ikke eid kvartsklokker, og jeg kan si hvorfor; Inne i et mekanisk urverk er det en fjærdrevet motor som holder tiden. Den fungerer som en strikkmotor med en brems som gjør kraften jevn hele tiden.  For meg er overføringen til papirfly, skovlehjul i en bekk og vindmøller åpenbar! Disse nesten primitive innretnigene som fungerer så godt med så enkle konstruksjoner. Det gjelder også klokker. Med en stav plantet i jorden har du en klokke. Alt du trenger for å holde tiden er å markere tidspunkter i området rundt staven, og så sol da. Ellers er vann i en bekk velegnet for tidtaking.

Dette kunne jeg utdype i spalte etter spalte, og det har jeg tenkt til å gjøre her på Tidssonen, et nettsted med et treffende navn. Det blir en lett blanding av teknisk, filosofisk, estetisk og kommersiell drodling, med den underliggende intensjon om å spre fascinasjonen!

Vi ser frem til en rekke spennende betraktninger og skriverier fra Erik i tiden som kommer!

Eriks hjemmeside finner dere på www.sutterud.no, og han er også aktiv i sosiale medier på Facebook og Instagram.


ANNONSE



ANNONSE


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.