Leses nå
Høydepunkter fra den kommende Phillips «Racing Pulse»

Høydepunkter fra den kommende Phillips «Racing Pulse»

Sylvester Stallones Panerai fra «Daylight» og en helt spesiell Rolex Daytona blant objektene.

Året var 1997 og undertegnede var helt i starten av ungdomsårene da katastrofefilmen «Daylight» (som ble lansert året før og hadde fått den helt korrekt oversatte, men likevel forferdelige norske tittelen Dagslys) endelig rullet over norske skjermer. Store i øynene satt jeg og kameratene mine spente foran VHS-spilleren og TV-en på 28″, mens actionhelten Sylvester Stallone nok en gang viste hvordan ekte menn reddet dagen. Handlingen er herlig amerikansk. En tunnel i New York kollapser, eksplosjoner og branner, samtidig som vannet fra halve Hudson-elven fosser inn fra taket. Med andre ord, alle ingrediensene for en real katastrofe.

Sylvester Stallones Panerai ref. 5218-201/A som ble brukt i «Daylight» (Bilde: Phillips)

Resultatet er mye mulig en av tidenes beste filmer. I det minste trodde jeg det da, i starten av tenårene, men noe over tyve år senere antyder den heller begredelige ratingen 5,9 på IMDB at jeg tok skammelig feil. Ikke har jeg sett filmen siden og for å bevare de gode minnene tror jeg kanskje ikke jeg bør gjøre det heller.

Kit Latura (Sylvester Stallone) og Madelyne Thompson (Amy Brenneman) i Daylight (Bilde: Screenshot)

Kvalitetsfilm eller ikke – Sylvester Stallone var og er utvilsomt et av Hollywoods mest kjente fjes. Hans fascinasjon for italienske Panerais store og maskuline klokker skulle også vise seg å bli ekstremt verdifullt for selskapet, som kun få år tidligere hadde startet sin produksjon av klokker for et kommersielt marked.

Mange trekker frem Stallone og hans uformelle partnerskap med Panerai som selve hovedgrunnen til selskapets vekst og voksende status rundt millenniumskiftet – og derfor fremstår hans 5218-201/A «pre-Vendome» som en liten hellig gral for Paneristier, langt utover rollen som filmklokke. I det minste for den moderne grenen av selskapet.


ANNONSE


«I did a film called Daylight, and I wanted to wear a watch that no one had ever seen. I strapped this on my wrist that day and didn’t take it off until the end of filming… This watch is a star.» — Sylvester Stallone

Med klokken følger memorabilia, boks, remmer og en håndskrevet COA fra Stallone selv (Bilde: Phillips)

Auksjonslot’en med klokken leveres med den originale skinnremmen (av haiskinn) som ble brukt under innspillingen. I tillegg følger det med ymse memorabilia, to originale ekstraremmer og en håndskrevet lapp fra Stallone selv, hvor klokkens proveniens befestes.

Estimatet er satt til 40.000 – 80.000 amerikanske dollar. Det tror jeg fort kan bli overgått av ivrige samlere av Panerai, selv om de kanskje ikke på noe tidspunkt i livet har ansett Daylight som en episk actionfilm.

Andre godbiter

Auksjonen byr også på en hel rekke andre godbiter, herunder enda flere klokker fra Stallones personlige samling. Hvorvidt mannen har havnet i økonomisk uføre er uvisst, men fire ulike Richard Mille tilbys i tillegg til nevnte Panerai. Flere av det teknisk meget avanserte slaget.

Richard Mille RM032 AL TI, brukt i filmen «Expendables 3» (Bilde: Phillips)

Blant klokkene er hans RM032 AL TI som ble brukt i filmen Expendables 3. Selv om estimatet på denne (60 – 120.000 amerikanske dollar) overstiger Daylight-klokken, legger den seg lavest i firkløveret av Richard Mille som tilbys fra muskelmannens samling.

Auksjonens desidert høysete estimat (over én million dollar) finner vi imidlertid i lot 38, som er en Rolex Daytona ref. 6263 helt utenom det vanlige. Dette er/var nemlig Paul Newmans egen, selv om den ikke er av typen som refereres til som en «Paul Newman Daytona». En klokke han benyttet helt siden hans hvitskivede (og enda mer ikoniske ref. 6239) ble gitt bort til daværende «svigersønn» James Cox. I likhet med den var også denne nyere utgaven en gave fra hans hustru Joanne Woodward.

Paul Newmans egen ref. 6263 skal under hammeren (Bilde: Phillips)

Da den hvitskivede 6239 ble solgt av samme auksjonshus i 2017 ble den tidenes dyreste armbåndsur, med en pris (inkl. honorarer) på 17.752.500 amerikanske dollar. En rekord som forøvrig ble slått av Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 6300A under «Only Watch 2019». Det knytter seg derfor spenning til hvor høyt samlere er villige til å gå for denne, selv om ingen nok forventer at den når helt opp til de eksisterende rekordene.

Phillips «Racing Pulse» går av stabelen den 12. desember og hele auksjonskatalogen er tilgjengelig på phillips.com.


ANNONSE