Leses nå
Her er årets klokketrender

Her er årets klokketrender

BETALT SAMARBEID MED:

For klokkene hos Protids 19 urmakerforretninger, er kvalitet den røde tråden. Kikker vi nærmere på stil, design, og funksjoner, er variasjonen derimot stor. Mens andre bransjer i høyere grad kan preges av skiftende trender, er klokkeverdenen mer konstant. Likevel er det for tiden noen særskilte klokker og klokketyper, som kan sies å være spesielt i vinden.

Mer for pengene

Enten man er hardbarket klokkeinteressert, eller ganske enkelt på utkikk etter en ny klokke – det er en spennende tid å kjøpe ny klokke. Tøffere konkurranse og ny produksjonsteknologi, har sakte men sikkert begynt å komme klokkekjøperne til gode. Gjør man et nøye overveid kjøp, kan man få mye klokke for pengene.

Noen av de beste merkene, tilbyr nå egenproduserte mekaniske urverk. Kalibere med lang gangreserve, og kanskje komponenter i silisium (for lavere friksjon, og redusert servicebehov). Andre merker fokuserer mer på ytre finisj, som for eksempel emaljerte skiver. Det tilbys noe nytt og spesielt, som tidligere kun var forbeholdt de øverste prisklassene.

Baume & Mercier Clifton Baumatic, Certina DS Action GMT, Seiko Presage SPB069, og Maurice Lacroix Aikon Automatic.

Dykkerklokker til begjær

De har en robust konstruksjon, og er vannresistente nok til å tåle både svømming, og dykking. Kanskje er det dermed åpenbart, at dykkerklokker er førstevalget for mange aktive nordmenns håndledd. For at en sportsklokke skal kunne kalles en «ekte» dykkerklokke, skal den følge ISO 6425-standarden. Der stilles det blant annet krav til vannresistens, roterbart bezel, og lesbarhet.

De første dykkerklokkene ble utviklet med profesjonell bruk i tankene, men klokketypen har vært i konstant evolusjon. Blant dykkerklokkene finner vi både nykomlinger, og videreutviklede ikoner. Fra de tøffeste bruksklokker, til mer elegante klokker, som kan brukes til dressen. Enten man har en klokkesamling, eller kun bruker én klokke – en dykkerklokke er et sikkert valg.

Omega Seamaster Diver 300 m, Tissot Seastar 1000, Longines HydroConquest, og Victorinox I.N.O.X. Professional Diver.

Retro eller moderne

Retro-inspirert design, ser ikke ut til å være et passerende fenomen. Snarere har det etablert seg som en egen stilretning, som etter alt å dømme har kommet for å bli. Herlige historiske klokker gjenskapes, eller nytolkes. Noen ganger med moderne forbedringer, mens andre ganger nærmest urørt. De mest attraktive – ofte de som bygger på ikoner – har gjerne en rik og spennende historie å vise til.

I motsatt retning, ser vi et økende innslag av svært moderne og teknisk-orienterte design. Nye materialer vises frem, og gamle materialer benyttes på nye måter. Selve urverket – klokkens tikkende mikromotor – vises velvillig frem, kanskje også med en skjelettert front. Dette er ikke akkurat klokker for den blyge.

Breitling Navitimer 1 B01, TAG Heuer Monaco Gulf, Rado HyperChrome Skeleton, og Raymond Weil Freelancer RW1212 Skeleton.

Kvartsur med karakter

Mekaniske klokker er i vinden, men det batteridrevne kvartsuret er slettes ikke dødt. For merkene handler det nå om å tilby det lille ekstra. Ofte skjer dette i form av bedre spesifikasjoner, eller nye komplikasjoner. Noen av de heldigitale klokkene, fokuserer på egen unikhet, og høye kulhetsfaktor. Det er klokkene fra barndommen, men i et mer påkostet ytre – og gjerne med flere funksjoner.

Enkelte mener det er klokkene som snakker med mobiltelefonen – såkalte «connected watches» – som er quartz-kategoriens redning og fremtid. Med full analog visning, komfortable dimensjoner, og et stilsikkert design, kan noen av de beste fort forveksles med tradisjonelle armbåndsur. For noen kan kanskje en connected watch være et praktisk supplement, snarere enn den eneste klokken i samlingen.

Certina DS-8 Moon Phase, Casio G-Shock GMW-B5000TFG, Casio G-Shock MRG-G2000HA-1A, og Kronaby Apex.