Leses nå
H. Moser & Cie. presenterer to nye Endeavour Perpetual Calendar i Funky Blue

H. Moser & Cie. presenterer to nye Endeavour Perpetual Calendar i Funky Blue

Selskapets nyeste evighetskalender kommer både med og uten bruksanvisning.

At H. Moser & Cie. går egne veier bør knapt være en overraskelse lengre. Den sveitsiske klokkeprodusenten har nemlig bygd mye av sin identitet rundt kunsten å kombinere høyhorologi med sprelske påfunn. Det har for alvor skilt de ut i mengden, på en måte det er vanskelig å være likegyldig til.

Med og uten instruksjoner. Bilde: H. Moser & Cie.

Den lekne trenden virker å fortsette for fullt i 2022, med lanseringen av to nye evighetskalendere, som deler en «Funky Blue» skivefarge. Riktignok er hovedlanseringen å regne som en forventet utvidelse av Endeavour-serien, men for å krydre det hele kommer også en helt spesiell «evighetskalender for dummies» i skarve 20 eksemplarer.

Intrikat minimalisme

I velkjent Moser-stil er Endeavour Perpetual Calendar en klokke som kombinerer et minimalistisk utseende med teknisk intrikat mekanikk. Hvor de fleste produsenters evighetskalendere har en tallskive fylt til randen av informasjon, har man valgt en motsatt tilnærming for Endeavour-familien. Her er nemlig tallskivens elementer holdt på et tilnærmet minimum.

Den normale utgaven av Endeavour Perpetual Calendar Funky Blue. Bilde: H. Moser & Cie.

Valget gir en evighetskalender som lett kan passere som en langt simplere klokke enn hva tilfellet er. Kombinert med Mosers elegante tallskiver gjør det også klokken til en følgesvenn som godt kan pryde håndleddet ved pyntede anledninger.


ANNONSE


For noen kan kanskje det minimalistiske designet bli for mye av det gode, og det er her nye Endeavour Perpetual Calendar «Tutorial» kommer inn. En herlig gimmick-lansering, hvor bruksanvisningen er trykket direkte på skiven.

Tutorial er utgaven for de som ikke husker hvor de la bruksanvisningen. Bilde: H. Moser & Cie.

For Tutorial-utgaven har H. Moser & Cie. først fjernet både egen logo og timemarkørene fra standardutgaven, og deretter lagt til anvisninger i hvitt og gult. Det inkluderer forklaring av både den lille viseren som fungerer som månedsvisning, gangreserveindikatoren, hvor skuddårsindikatoren er plassert og at datoen kan stilles frem og tilbake uten å skade urverket. Teksten «Watch out for the very rare 29th» i gult blir som prikken over i-en, hvor «very rare» også henviser til selskapets eget slagord.

Egen mekanikk

På innsiden av den 42 millimeter store urkassen i hvitt gull, sitter Mosers eget manuelle HMC 800-urverk. Det er nyeste iterasjon av urverket som vi først så i Perpetual 1 tilbake i 2005 – og som var smått revolusjonerende i sin minimalisme den gang da.

HMC 800. Bilde: H. Moser & Cie.

Urverket ble utviklet i samarbeid med anerkjente Andreas Strehler, som også har arbeidet med selskapets månefase-urverk. Blant de imponerende egenskapene er både et datoskifte som skjer umiddelbart ved midnatt, bruken av kronen for å stille alle funksjoner, samt muligheten for å stille datoen frem og tilbake helt uten fare for å skade mekanismen. Det er alt sjelden kost, spesielt på klokker med evighetskalender. HMC 800 byr i tillegg på solide syv dager gangreserve, takket være doble fjærhus.

Førsteinntrykk

Ettersom hylleutgaven «kun» er en linjeutvidelse av eksisterende modell (og et gjensyn med den populære grønnblå skivefargen med det funky navnet), er det først og fremst de 20 eksemplarene med bruksanvisning som er det nyskapende denne gangen. En lansering som er langt mer enn bare gimmick og tull, selv om det kanskje er manges førsteinntrykk.

To like, men ulike Endeavour Perpetual. Bilde: H. Moser & Cie.

Etter min mening er klokken et meget gjennomtenkt og fiffig utført markedsføringsstunt. En klokke som med største selvfølgelighet blir et midtpunkt og en snakkis, egnet for å skape blest rundt både modellserien, urverket og Moser som sådan. Og kanskje enda viktigere, en klokke egnet for å skape forståelse.

De nesten barnslige skribleriene på tallskiven understreker nemlig alle styrkene og den tekniske kompetansen som skjules på innsiden. Jeg kan nesten se for meg pressefolkenes smil når de kan vise frem tutorial-utgaven, fremfor å forklare den minimalistiske evighetskalenderens virkemåte for n-te gang.

Mer markedsføring enn lansering. Bilde: H. Moser & Cie.

Med kun 20 tilgjengelige eksemplarer, og en pris på godt over en halv million kroner, blir det uansett en lansering for de ytterst få. Men det vet Moser godt – og de vet samtidig at de får de langt mer «bang for the markedsførings-buck» enn total salgsinntekt skulle tilsi.

Fakta og pris

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Calendar «Funky Blue»
H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Calendar «Tutorial»

Diameter: 42 millimeter
Tykkelse: 11,9 millimeter
Kassemateriale: Hvitt gull
Urskive: «Funky Blue»
Glass: Safir
Vannresistens: Ukjent
Rem: Beige lærrem

Urverk: HMC 800
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, evighetskalender
Frekvens: 18.000 vph
Gangreserve: 7 dager

Tilgjengelighet: 20 eksemplarer (Tutorial)
Veiledende pris: 54.000 CHF (Funky Blue) og 59.000 CHF (Tutorial)

Mer informasjon er tilgjengelig på h-moser.com.


ANNONSE