Leses nå
Grand Seiko lanserer SBGJ255 44GS 55th Anniversary Limited Edition

Grand Seiko lanserer SBGJ255 44GS 55th Anniversary Limited Edition

En feiring av den ikoniske 44GS og «Grand Seiko Style».

18. desember 1960 presenterte Seiko den første modellen med «Grand Seiko» på urskiven. Lanseringen markerte starten for selskapets satsing på egenproduksjon av klokker i de øvre prisklassene, og står som en viktig historisk milepæl. Både for Seiko og for japansk klokkeindustri.

Likevel er det en annen modell som kanskje i enda høyere grad har satt sitt preg på utviklingen av det moderne Grand Seiko. 44GS fra 1967 definerte designkoden som senere refereres til som «Grand Seiko Style».

Grand Seiko 44GS (1967). Bilde: Seiko

I praksis dreier det som om ni trekk, som omfatter urskive, visere og kasse. Distinkte trekk som fortsatt gjør seg gjeldende for hver eneste nye Grand Seiko – om enn i noe varierende grad.

«Grand Seiko Style». Grafikk fra grand-seiko.com.

Seiko kan sies å ha en tradisjon for signifikante lanseringer i årets siste måned. Nå har merket trukket sløret av en ny Grand Seiko-modell, som feirer neste års 55-årsjubileum for introduksjonen av 44GS.

44GS 55th Anniversary Limited Edition

Grand Seiko Heritage Collection Hi-Beat 36000 GMT 44GS 55th Anniversary Limited Edition (SBGJ255). Bilde: Grand Seiko

I kjent stil har nykommeren fått en langtrukken beskrivelse. «Grand Seiko Heritage Collection Hi-Beat 36000 GMT 44GS 55th Anniversary Limited Edition» – eller bare SBGJ255 om vi holder oss til referansen.


ANNONSE


Allerede fra startblokken forstår vi at det dreier seg om «hi-beat» og GMT-funksjon, som ikke helt overraskende besørges av et 9S86. Gangreserven er på solide 55 timer, mens presisjonen oppgis av Grand Seiko til +5/-3 sekunder per dag.

Urverket ble introdusert med referanse SBGJ005 i 2014, som samme år hentet hjem en «Petite Aiguille» fra Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG). Siden den gang har urverket drevet stort og smått av Grand Seikos mekaniske 5 Hz GMT-modeller. I anledningen nye SBGJ255 er 9S86-verket blitt pyntet opp med en spesiell gullfarget rotor av titan, påført Grand Seikos løve-emblem.

Kaliber 9S86. Bilde: Grand Seiko.

Til tross for en kapabel innside er nok likevel det ytre som er det store trekkplasteret ved den nye spesialmodellen. Kassen er en moderne tolkning av 44GS, forsiktig justert og blåst opp til 40 mm. Finishen er fortsatt eksepsjonell, med blankpolert «Zaratsu» og børstede elementer. Denne gangen har Grand Seiko har gått for titan fremfor rustfritt stål, og i motsetning til inspirasjonskilden fra 1967 kommer klokken på lenke.

Urskiven har en sølvhvit børstet finisj, som skaper en tydelig kontrast mot de blankpolerte fasetterte viserne, indeksene og datovinduet. Fargen til den blånerte GMT-viseren matches av både GS-logoen og tekstlinjen med «GMT».

Bilde: Grand Seiko

Førsteinntrykk

Det er ikke første gangen Grand Seiko byr på en moderne 44GS-inspirert modell – ei heller i kombinasjon med 9S86. Føler du at du egentlig har sett årets nyhet før, er kanskje SBGJ211 fra 2017 klokken du tenker på.

Modeller som ligner er ikke et ukjent fenomen hos Grand Seiko, men går vi ned på detaljnivå er det likevel ingen tvil om at SBGJ255 er en ny referanse. Og den videre satsingen på den sterkt 44GS-inspirerte kassen er noe jeg applauderer. For det er denne plattformen som kanskje best fanger Grand Seikos filosofi, historikk og teknisk know-how.

Bilde: Grand Seiko

Eksotiske urskiver er noe Grand Seiko beviselig mestrer. Derfor er det kanskje litt synd at merket har gått for en mer klassisk variant, uten samme visuelle særpreg som for eksempel «Snowflake», «Mt. Iwate» og «White Birch». Personlig er dette noe jeg savner i det som skal være en spesialmodell i 1.200 eksemplarer.

Les også...

Samtidig er den enklere estetikken mer i tråd med den originale 44GS – men også SBGW047 «Tribute to 44GS» fra 2013, som undertegnede har på håndleddet mens denne artikkelen skrives.

Fakta og pris

Grand Seiko Heritage Collection Hi-Beat 36000 GMT 44GS 55th Anniversary Limited Edition
SBGJ255

Diameter: 40 mm
Tykkelse: 14 mm
Kassemateriale: Titan
Urskive: Sølvhvit, børstet
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Lenke: Titan

Urverk: 9S86
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: 55 timer

Tilgjengelighet: 1.200 eksemplarer, januar 2022
Veiledende pris: 91.950 kroner (ikke endelig bekreftet)

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.


ANNONSEANNONSE