Leses nå
Tett på Grand Seiko Sport Collection SBGJ237

Tett på Grand Seiko Sport Collection SBGJ237

Sporty mekanisk GMT med høy frekvens og bezel av safirglass.

Mens flere andre merker har tråkket hardt på bremsen, er det nærmest full guffe hos Grand Seiko. Selv om det planlagte Basel-substituttet «Grand Seiko Summit» i Japan ble avlyst i mars, presenterte merket alle nyhetene digitalt. Storslippet var en likevel bare begynnelsen på et lanseringsløp som mer eller mindre vil gå gjennom hele året.

Grand Seiko SBGJ237 er blant modellene som debuterer nå i sommer, og var nylig innom for fremvisning via den nordiske distributøren Optura. Som en del av Grand Seikos sportskolleksjon, går tankene fort i retning av Spring Drive, keramiske elementer, og et distinkt design. Klokker som sjelden er førstekjøp inn i GS-universet – men som kanskje oftere sitter på håndledd med flere Grand Seiko i boksen.

Grand Seiko SBGJ237. (Bilde: Tidssonen)

Moderne med bredere appell

Nye SBGJ237 er imidlertid en langt mindre ervervet smak enn det familietilhørigheten kunne tilsi. Designet er sporty, kontemporært og ukontroversielt, hvor kun den fysiske størrelsen kan være det mest opplagte ankepunktet. Med en diameter på 44,2 mm og tykkelse på 14,4 mm, snakker vi om en klokke som ikke akkurat er usynlig på håndleddet.

(Bilde: Tidssonen)

Likevel oppleves klokken som både luksuriøs og raffinert. Både Grand Seiko og Seiko er ikke ukjente med å dra på litt i dimensjonene, men er samtidig grunnleggende japanske merke. Kanskje kan det forklare hvorfor klokkene likevel byr på god bærekomfort selv på slankere håndledd.

Eksepsjonelt eksteriør

Estetisk er kassen typisk Grand Seiko, med en noe større rikdom av kurver, vinkler, flater og finisj enn typiske sveitsere i samme klasse. Ikke like dramatisk som de mest voldsomme tolkningene av «Grand Seiko style», men definitivt godteri for entusiastene. Også lenken oppleves som svært solid og velfinisjert, men låsen er fortsatt lenkens svakeste ledd (pun intended). Direkte dårlig er den ikke, men den føles definitivt ikke like premium som konkurrenter som f.eks. Omega og Rolex.

I front er det likevel fristende å hevde at Grand Seiko gjør rent bord. Den blå urskiven og viserne holder et eksepsjonelt høyt nivå, og er rammet inn av et lekkert blått og hvitt GMT-bezel med innlegg av safirglass. Under ulike lysforhold går bezelet nærmest fra kongeblått til svart som natten, mens skiven holder seg i spekteret midnattsblå til svart. I praksis er SBGJ237 noe som oppleves live – og hvor bildene vanskelig fanger klokkens personlighet.

Høyfrekvent indre

Teknisk er SBGJ237 basert på Grand Seikos automatiske kaliber 9S86 fra 2014, som kort og godt er en GMT-variant av det mer brukte 9S85. Den ekstra GMT-viseren bruker 24 timer på én rotasjon, og viser vanligvis «hjemmetid». På reiser stilles den ordinære timeviseren til lokaltid, og ved bruk av det roterbare GMT-bezelet kan tiden i opptil tre ulike tidssoner vises samtidig. I motsetning til f.eks. Rolex, har Grand Seiko inkludert en 24-timers skala i ytterkant av urskiven, for lettere tidsavlesning når bezelet er i bruk.

Lukket baklokk skjuler for innsyn til det flotte urverket. (Bilde: Tidssonen)

Urverket jobber på 36.000 halvsvingninger per time (5 Hz), og under «normal bruk» mener Grand Seiko at avviket er innenfor +8 til -1 sekund(er) per dag. Gangreserven på 55 timer er absolutt godkjent, men ville sannsynligvis vært høyere dersom urverket hadde blitt utviklet i dag. Grand Seiko har droppet glass i baklokket, men urverket byr likevel på en pen maskinell finisj. Se gjerne The Naked Watchmaker for en grundig titt på den indre mekanikken.

Avsluttende tanker

I mine øyne er Grand Seiko SBGJ237 en klokke hvor veldig mye er rett. Kjennere av Grand Seiko vil trolig se likhetene til den eksisterende SBGE201 (og varianter av denne), som blir stående som en slags Spring Drive-basert søskenmodell. Endret fargepalett gir imidlertid et langt sprekere uttrykk, og bruken av et helmekanisk urverk bidrar til en mer symmetrisk urskive. SBGJ237 leveres for øvrig også i en alternativ mekanisk variant i form av Grand Seiko SBGJ239.

Grand Seiko SBGJ237. (Bilde: Tidssonen)

Veiledende pris er oppgitt til 79.950 kroner, som er en fair prislapp for sterke spesifikasjoner og eksepsjonell opplevd kvalitet. Prismessig er Omega Seamaster Planet Ocean 600M Master Chronometer GMT en nærliggende konkurrent, og i teorien er også Rolex GMT-Master II verdt å nevne. Tre sterke kandidater hvor fasit på «vinneren» ligger i hver enkelt kjøpers klokkehjerte snarere enn spesifikasjonene på papiret.

Grand Seiko SBGJ237. (Bilde: Tidssonen)

Fakta og pris

Modell: Grand Seiko SBGJ237
Diameter: 44,2 mm
Tykkelse:
14,4 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 20 bar (200 m)

Urverk: Grand Seiko 9S86
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: Cirka 55 timer
Oppgitt presisjon: +5 til -3 sek. per dag (statisk)

Lenke: Rustfritt stål

Veiledende pris: 79.950 kroner
Tilgjengelighet: Juli 2020

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!