Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Glashütte Original Senator Observer

Glashütte Original Senator Observer

Glashütte Original var et av de merkene som hadde svevd litt under radaren, inntil jeg i 2007-2008 fikk tak i en DVD med deres manufakturfilm. 40 minutter senere var det bare å konstatere at flere enn sveitserne kunne lage «skikkelige» ur.

Det vil være en løgn å hevde at merket har hatt en eksplosiv vekst siden da, men det er ingen tvil om at stadig flere kjennere begynner å oppdage det som foregår hos Swatch Groups litt «annerledes» merke i Glashütte. I likhet med den lille tyske landsbyens andre store urmerke (et stenkast fra Glashütte Originals fabrikkbygning), er Glashütte Original et merke som hvisker der mange andre skriker. Påtatt selvhøytidelighet, ville markedsføringsstunt, og et vulgært fokus på alt som glitrer, er fraværende – med andre ord et merke som bør være en god match for oss her i nord.

glashutte-original-senator-observer-berlin-8310

Da Glashütte Original inviterte til en visitt, var jeg derfor ikke vanskelig å be. Første etappe var imidlertid lagt til Berlin, hvor Glashütte Original var en av partnerne til det 66. Berlinale. Under tiden i den tyske hovedstaden fikk jeg muligheten til å bli bedre kjent med Glashütte Original Senator Observer, og klokken ble med på en liten rundtur i den tyske hovedstaden.

GLASHÜTTE ORIGINAL SENATOR OBSERVER

glashutte-original-senator-observer-berlin-8066

Glashütte Original Senator Observer ble introdusert i forbindelse med fjorårets Baselworld, og er dermed en av merkets ferskeste modeller. Klokken representerer definitivt Glashütte Originals mer maskuline side, og er et velkomment tillegg i kolleksjonen. Spesielt etter at både pilotklokkene Senator Navigator og sportsklokkene Sport Evolution, ble vraket for noen år siden uten umiddelbare arvtakere.

Senator Observer kan ved første øyekast minne om en pilotklokke, men bygger på en av Glashüttes andre tradisjoner. Inspirasjonen er hentet fra merkets observasjonsur, som ble benyttet i marine sammenhenger. Og det er faktisk snakk om ganske gamle tradisjoner – til tross for at Glashütte Original-navnet ble tatt i bruk så sent som i 1994, som en del av privatiseringen av det statseide foretaket VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB).

Berlinmurens fall – en forutsetning det Glashütte Original vi kjenner i dag.
Berlinmurens fall – en forutsetning for det Glashütte Original vi kjenner i dag.

GUB var i sin tid resultatet av DDRs nasjonalisering av hele den Glashütte-baserte urindustrien i 1951, hvor tradisjonsrike selskaper – inkludert det opprinnelige A. Lange & Söhne – ble samlet under en felles paraply. «Original» er derfor ingen overdrivelse, og Glashütte Original bygger i høy grad på det historiske grunnlaget fra Ferdinand Adolph Lange, Julius Assmann, Moritz Grossman og Adolf Schneider, fra midten av 1800-tallet. Senator Observer fanger deler av denne arven, men er samtidig i tråd med samtiden. Den er ingen ren reproduksjon av en gammel modell, men hyller fortiden med respektfulle og diskré nikk.

DET YTRE

glashutte-original-senator-observer-berlin-8131
Senator Observer foran Konzerthaus Berlin som ble gjenoppbygget fra 1977 etter å ha blitt bombet av de allierte under 2. verdenskrig.

Senator Observer byr på en matt sort tallskive, med store og godt lesbare numeraler utført i en klassisk font. Både elementene på skiven og viserne i hvitt gull byr på et betydelig innslag av grønn Super-LumiNova, som gir en ytterligere god lesbarhet i mørke omgivelser. Verdt å nevne er også det faktum at tallskiven er produsert på Glashütte Originals egen fabrikk i Pforzheim. At dette gjøres «in-house» er slettes ingen selvfølge i hverken denne eller langt høyere prisklasser. Skivedesignet er svært symmetrisk, og har underskiver for sekunder, og gangreserveindikator plassert henholdsvis kl. 9 og kl. 3. En artig detalj er hvordan sistnevnte benytter de tyske ordene «Auf» og «Ab» – «opp» og «ned».

glashutte-original-senator-observer-berlin-8135

Nederst på tallskiven finner vi Glashütte Originals karakteristiske store doble datovindu, som merket selv omtaler som en såkalt «panoramadatum». Glashütte Original er slettes ikke alene om å gå for et dobbelt vindu, men den tekniske løsningen er såvidt jeg vet unik. Her er det nemlig ingen datodisker som overlapper, dvs. hele datoen vises i ett plan. Dette er garantert en bonus for detaljfokuserte entusiaster.

glashutte-original-senator-observer-berlin-8136

For de som har vært borti en Glashütte Original tidligere, vil nok kassens design være lett gjenkjennelig. Middels tykt bezel, ganske kraftige horn, forholdsvis myke former, og en fin miks av børstede og polerte flater. For kassedesign med litt størrelse, er sistnevnte en viktig faktor for å skape kontraster, samt heve den opplevde kvalitetsfølelsen. Rent spesifikasjonsmessig er stålkassens diameter oppgitt å være 44 mm, mens tykkelsen er 12 mm. En riperesistant safirkrystall har funnet veien til både front og baklokk, og Senator Observer er vanntett til 5 bar (50 meter).

DET INDRE

glashutte-original-senator-observer-berlin-8077

Glashütte Original tilhører en eksklusiv liten gruppe ekte manufakturer, som er i stand til å produsere det meste av komponenter in-house. Balansefjæren og støtsbeskyttelsen (Incabloc) er eksempler på komponenter som leveres utenfra. Vel, «utenfra», da det strengt tatt er snakk om leverandører i Swatch Group. I Senator Observer finner vi det egenproduserte kaliber 100-14. Det selvtrekkende urverket har 55 timer gangreserve, og tikker med en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz).

glashutte-original-senator-observer-berlin-8075

Rent estetisk er verket helt klart blant de mer imponerende i sin prisklasse, med klassiske detaljer som 3/4 platine (karakteristikk for urverk produsert i Glashütte), svanehalsregulator, «Glashütte-striper» og polerte skruer og kanter. Ideelt sett hadde det vært stas med en håndgravert balanseklobe, lignende de som finnes på noen av Glashütte Originals andre kalibere, men strengt tatt er finishnivået uansett veldig bra.

PÅ HÅNDLEDDET

glashutte-original-senator-observer-berlin-8107
Museum Island.

På papiret tilhører Senator Observer klokker i den større enden av skalaen, men bærer den litt mindre på håndleddet. Faktisk oppleves den mer som en 42 mm klokke – i alle fall for undertegnede. De forholdsvis korte buede hornene, og et buet baklokk, bidrar til at uret bør kunne sitte komfortabelt på de fleste håndledd.

Berliner Dom.
Berliner Dom.

Den svarte kalveskinnsremmen (21/18 mm) har mørkebrune sømmer, og oppleves som både tilstrekkelig tykk, samt av meget god kvalitet. Foldespennen er definitivt blant de mer solide designene der ute, og innbyr til tillit. Mange vil nok være enige i at modellen gjør seg best på skinnerem, men en variant på lenke i rustfritt stål er også tilgjengelig.

Brandenburger Tor.
Brandenburger Tor.

Stilmessig har Senator Observer kameleonpotensiale – sett den på en litt slitt brun og røffere rem, og man har en skikkelig tøff og vintageinspirert klokke. Bytt over til en lekker svart alligatorrem, og de fleste vil være komfortable med å bære klokken til dressen. Glashütte Original har mestret en balansegang mellom det maskuline og raffinerte, uten at det føles som om det er inngått noen kompromisser.

AVSLUTTENDE TANKER

glashutte-original-senator-observer-berlin-8082

Da jeg fikk overlevert «min» Senator Observer av Glashütte Original, ble jeg fortalt at jeg langt i fra var  den eneste som hadde vist interesse for nettopp denne klokken under Berlinale. Faktisk var modellen den mest etterspurte. Overraskende? Egentlig ikke, for rent estetisk er Senator Observer kankje den tøffeste modellen i Glashütte Originals kolleksjon for øyeblikket – backet av en historisk inspirasjon som tiltaler mange klokkeinteresserte.

A photo posted by hodinkee (@hodinkee) on

Prismessig ligger Glashütte Original Senator Observer på 101.700 kroner på rem, mens varianten på lenke er priset til 113.000 kroner. Videre er det signalisert at det vil komme en prisøkning på ca. 5 prosent i mars. Over 100.000 kroner for en klokke er på ingen måte småpenger, men viktigere enn selv prisen er det å vurdere nøyaktig hva det er man får for pengene. Svaret er en designmessig godt gjennomført og velfinisjert klokke, med in-house urverk signert et høyt respektert og til dels undervurdert merke. Personlig mener jeg prisen er høyst forsvarbar – også sammenlignet med typiske konkurrenter som IWC, Jaeger-LeCoultre og Zenith.

Er man av typen som bruker klokken til å vise frem egen status ovenfor den brede befolkningen, bør man definitivt gå for noe annet – for Glashütte Original er selve antitesen til dette. Setter man derimot pris på den tysk nedtonethet, historisk inspirert design, og ærlig håndverk, er Glashütte Original Senator Observer definitivt verdt en nærmere kikk.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.