Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Dybdeomtale: Glashütte Original Senator Excellence

Dybdeomtale: Glashütte Original Senator Excellence

Sponset av Glashütte Original – egne meninger.

Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: Det må være noe spesielt i drikkevannet i Glashütte. Den saksiske landsbyen sør for Dresden, er på størrelse med et lite norsk tettsted. Allikevel er området sentrum for Tysklands urindustri, med velrespekterte aktører som A. Lange & Söhne, Nomos og Moritz Grossmann. Og ikke minst Glashütte Original.

[separator type=»thick»]

Glashütte Original Senator Excellence

Selv om det er fristende å omtale Glashütte Original som «undervurdert», er dette en i overkant grov forenkling av virkeligheten. Riktignok er det langt mellom de norske håndleddene som bærer en Glashütte Original, men merket nyter høy status blant de kjennerne som vet. Med sin klassisk-inspirerte estetikk, lett gjenkjennelige tyske særtrekk, samt en sterk satsning på in-house, innehar klokkene kvaliteter som bør være en god match for norske klokkeentusiasters preferanser.

glashuette-original-senator-excellence-05794

Årets nye «Senator Excellence» er ikke bare grunnmodellen i en splitter ny kolleksjon med samme navn, men markerer også introduksjonen av neste generasjons in-house-urverk fra Glashütte Original. Modellen ble introdusert under Baselworld i mars, og i høst fulgte merket opp med to nye familiemedlemmer.

Senator Excellence ble lansert i tre ulike referanser, hvor spesielt to av utgavene byr på sterke familielikheter. Begge disse har nemlig lyse sølvfargede urskiver med romerske numeraler, og forskjellen ligger primært i urkassen (rødt gull eller stål). Den gjenværende varianten i stål – den jeg har testet – byr derimot på en lett matt sort urskive, med arabiske numeraler og et generøst innslag av Super-LumiNova.

[separator type=»thick»]

Det ytre

Å designe en enkel «three-hander», er noe de fleste klokkemerker klarer å få til. Å designe en enkel «three-hander», som også interessant og særegen, er derimot å anse som et lite kunststykke. Glashütte har lykkes i å gi samtlige av Senator Excellence-variantene en distinkt egenart, og de to sølvfargede variantene byr på en god dose nedtonet eleganse. For meg personlig, var det imidlertid utgaven med den mørke urskiven, som fanget min oppmerksomhet under årets Baselworld.

glashuette-original-senator-excellence-05821

Senator Excellence med sort urskive, deler flere designtrekk med eksisterende modeller som Senator Observer og Senator Chronometer. Enkelte vil umiddelbart tenke i retning pilotklokker, men det handler faktisk om inspirasjon hentet fra gamle marinekronometere. I likhet med pilotklokkene, var god lesbarhet et av de viktigste kriteriene. Og nettopp lesbarheten er det ingenting å si på. De tradisjonelle «lozenge»-formede viserne kan enkelt leses av mot de store numeralene, samtidig som den ytre skalaen gir presisjon ned til nærmeste minutt eller sekund. Den gode lesbarheten følger med videre over i dunkel belysning, for både visere, numeraler og indekser byr på grønn Super-LumiNova.

glashuette-original-senator-excellence-05869

Den sorte urskiven hinter til maskulinitet og et slags funksjonelt fokus, men dimensjonene taler i retning av noe mer raffinert. For kjennere av merket, oppdager man nok raskt at urkassen i stål deler flere likheter med tidligere modeller fra Glashütte (spesielt Senator Automatic). Ser man godt nok etter, er det imidlertid ganske tydelig at designet er justert for et strammere og «skarpere» utseende. Det kler klokken svært godt.

Diameter og tykkelse er på henholdsvis 40 og 10 millimeter, som gjør den til en forholdsvis slank og en diskré klokke.  Kassen har et tredelt design, med børstet finish på mellomkassen og siden av hornene. Øvrige deler er blankpolerte, som gir en fin kontrast. Opplevd kvalitet er meget høy, og skuffer ikke i forhold til forventningene man bør kunne ha i denne prisklassen.

[separator type=»thick»]

Det indre

Da jeg besøkte Glashütte Original sin fabrikk tidligere i år, fikk jeg et godt innblikk i prosessene som ligger bak produksjonen av en Glashütte Original. Etter gjenoppstandelsen på midten av 90-tallet, fortsatte merket med et sterkt fokus på egen produksjon av både urverk og komponenter. Med sin urskivefabrikk i Pforzheim, er de også blant et fåtall merker som også gjør dette in-house.

glashuette-original-senator-excellence-05838

I likhet med de fleste andre merker benyttes det riktignok noen underleverandører (primært fra Swatch Group-systemet), men graden av arbeid gjort «under samme tak», er imponerende. Selv om Glashütte er tilbakeholdne med nøyaktige tall, er det nok ingen tvil om at vi snakker om produksjonstall som ligger nærmere naboen Lange, enn søsterselskapet Omega.

go-manufacture-glashuette

Som nevnt innledningsvis, markerer Senator Excellence introduksjonen av en helt ny generasjon med in-house-urverk fra den saksiske produsenten. Kaliber 36 er på mange måter et svært moderne urverk, som er tiltenkt en sentral rolle for Glashütte i årene som kommer.

Til tross for at den første Senator Excellence kun byr på visning av timer, minutter og sekunder, er kaliber 36 velegnet som base for modulære komplikasjoner. Det har vi allerede sett starten på, med lanseringen av to nye kaliber 36-baserte modeller i oktober. Rent spesifikasjonsmessig har urverket en gangreserve på hele 100 timer, men kraftkilden er kun ett fjærhus, som huser en 68 cm (!) lang fjær. Frekvensen er 28.800 vph (4 Hertz), og for første gang benytter merket en antimagnetisk balansefjær i silisium.

glashuette-original-senator-excellence-05806

Glashütte Original har blitt kjent for sine vakre urverk, og kaliber 36 er ingen skuffelse. Jeg vil kanskje kalle designet «moderne tysk», for det er snakk om tradisjonelle tyske trekk med en moderne vri. 3/4-plate, «Glashütte ribbing» (eller Cotês de Genève som det kalles andre steder), blånerte skruer, polerte kanter – og ikke minst en karakteristisk skjelettert rotor med innslag av 21k gull. I forhold til prisen er det neppe urimelig å argumentere for at Glashütte Original byr på noen visuelt sett mest interessante urverkene i klassen, med et innslag av både maskinell og håndfinishering.

Kaliber 36 betyr også starten på Glashütte Original sitt nye program for testing og kvalitetssikring, som foretas av merket internt. I løpet av en kontinuerlig test over 24 dager, testes og justeres klokkene i seks posisjoner, og ved ulike grader av gangreserve. Kriteriene for testingen er strengene enn bransjestandarden COSC, og hver klokke leveres med et sertifikat som viser testresultatet.

[separator type=»thick»]

På håndleddet

Komfortmessig er det ingenting å utsette på klokken (i alle fall ikke på mine nokså gjennomsnittlige håndledd). Urkassen måler som nevnt «bare» 40 mm, og hornene er korte og forholdsvis buet. Sammen med det baklokkets buede kanter, legges forutsetningene til rette for god bærekomfort for de aller fleste.

glashuette-original-senator-excellence-05879

Senator Excellence er en klokke som lett kan skli inn i flere settinger. Størrelsesmessig kan den passere som en dressklokke, men den har også nok karakter til å stå på egne ben i mindre formelle anledninger. Den brune standardremmen av kalveskinn er utvilsomt av god kvalitet, men jeg innrømmer gjerne at den ikke helt er min kopp te. Heldigvis er veien er kort til en sort eller brun alligatorrem – og samtidig utvider man klokkens stilmessige repertoir. Senator Excellence med sort urskive, er nok en typisk klokke hvor det kan være mye glede å hente i å leke litt med ulike remmer.

[separator type=»thick»]

Avsluttende tanker

Glashütte Original treffer godt med nye Senator Excellence. Etter å ha fått kikke nærmere på klokken under Baselworld tidligere i år, hadde jeg en viss formening om hvordan klokken ville være å leve med. Allikevel overgår klokken forventningene.

glashuette-original-senator-excellence-05766

Hvorfor? For meg handler det om den sjeldne kombinasjonen av rafinnement og maskulinitet, samtidig som innsiden både er forholdvis interessant, vakker og praktisk. Glashütte Original er også en produsent som fremstår som ærlig og med god bakkekontakt, med klokker som leverer minst like mye som de lover. Det er ikke noe som nødvendigvis gjelder aller merker i dag.

Prismessig starter Senator Excellence i stål på 82.800 kroner, med utgaven med sort urskive priset til 83.500. Vil man over på gull, skytes prisen opp til 151.000. Jeg skal spare meg for å bagatellisere prisen, for selv om stadig flere norske klokkekunder legger mer penger på bordet for en «skikkelig klokke», er det klart at det er snakk om en solid sum kroner.

glashuette-original-senator-excellence-05771

Med et originalt in-house-urverk, et gjennomført design, høy finish på kasse og urverk (med innslag av håndfinisjering), vil jeg allikevel påpeke at Senator Excellence fremstår som et attraktivt kjøp i sin prisklasse. Med sterke spesifikasjoner og omfattende kvalitetssikring, er Senator Excellence et barn av tiden. For i usikre økonomiske tider, kutter de svakeste i kvalitet og produksjonskostnader, mens de sterkeste satser på bedre kvalitet og mer valuta for pengene til sluttkunden.

Glashütte Original forhandles i Norge av Thune Stortingsgaten.

thune__senator_excellence__980x120