Leses nå
Frederique Constant presenterer Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz

Frederique Constant presenterer Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz

Erstatter den tradisjonelle balansen med et nytt regulerende organ av silisium.

Frederique Constant har alltid vært litt annerledes fra konkurrentene i den tett befolkede mellomklassen. Fremfor å dilte etter røkla, har det sveitsiske merket flere ganger utfordret status quo.

I tillegg til å være blant de første med egenutviklede urverk i tilgjengelige prisklasser, har merket fått mye oppmerksomhet for sine «billige» tourbilloner og evighetskalendere.

«Monolithic Oscillator»

Frederique Constant «Monolithic Oscillator». Bilde: Eric Rossier

I dag trekker Frederique Constant sløret av et nytt stykke innovativ teknologi, som dramatisk bryter med gamle urmakertradisjoner. Med det nye baseurverket FC-810, erstatter Frederique Constant den tradisjonelle balansen med en ny oscillator av silisium. Oscillatoren er utviklet i samarbeid med nederlandske Flexous Mechanisms, som er en del av inkubatoren YES!Delft.

Det nye regulerende organet, som omtales som «Monolithic Oscillator», har en frekvens på hele 288.800 halvsvingninger per time (40 Hz) – etter sigende verdens første med en slik høy frekvens, og ti ganger raskere enn et typisk moderne urverk (4 Hz). Oscillatoren har en tykkelse og diameter som er sammenlignbar med en tradisjonell balanse, men er utført i ett sammenhengende stykke, med to vekter for finjustering. Kort og godt erstattes 26 komponenter av én.


ANNONSE


«Eksplodert» visining av kaliber FC-810. Bilde: Frederique Constant

Sammenlignet med konvensjonelle balanser av tradisjonelle legeringer, er oscillatoren av silisium antimagnetisk, lettere og mindre sensitiv for temperaturendringer. Færre komponenter innebærer betydelig redusert friksjon, og silisium trenger heller ikke smøring. Teoretisk sett ligger forholdene til rette for høy presisjon og langsiktig driftsikkerhet.

Slimline Monolithic Manufacture

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture. Bilde. Eric Rossier

Kaliber FC-810 har en gangreserve på 80 timer, og debuterer i tre nye referanser i begrenset antall. Slimline Monolithic Manufacture har et klassisk uttrykk med 40 mm kasse, romertall, datovisning og «open heart». Sistnevnte gir fritt innsyn til den nye oscillatoren, og skaper en tydelig kontrast mellom det tradisjonelle og det moderne.

Klokken kommer i 810 eksemplarer i rustfritt stål med blå urskive, samt et tilsvarende antall med sølvfarget skive. Den tredje varianten har kasse av 18 karat rødt gull, og blir kun tilgjengelig i 81 stykk. Prisene er satt til henholdsvis 4.495 og 14.995 euro.

Førsteinntrykk

Oscillatorer av silisium er fortsatt et veldig nytt fenomen i klokkeverdenen, og de kommersielle utsiktene for ideen er nokså uprøvd. Frederique Constant er imidlertid ikke den første til å ta konseptet til markedet, hvor Zenith presenterte Defy Lab i 2017, og senest Defy Inventor i 2019.

Totalpakken Frederique Constant presenterer er imidlertid noe annerledes enn Zeniths varianter. For det første er frekvensen økt til hele 40 Hz, mens oscillatoren er dimensjonert til å oppta omtrent samme plass som en tradisjonell balanse. Dette muliggjør klokker med et mer konvensjonelt utseende, samtidig som prisene er satt til et betydelig mer tilgjengelig nivå.

I mine øyne er ikke konseptet med et nytt regulerende organ av silisium en «naturlig» progresjon i jakten på bedre (og kanskje på sikt billigere) mekaniske urverk. Snarere er det snakk om radikal innovasjon, som satt helt på spissen kan sammenliges mer med teknologier som Spring Drive, enn f.eks. Omegas Co-Axial-system – i alle fall med tanke på graden av avvik fra tradisjonelle mekaniske urverk.

Hvorvidt moderne løsninger som Frederique Constants silisium-oscillator har en fremtid, koker egentlig ned til ett spørsmål: Tross løftene om bedre presisjon og driftsikkerhet – ønsker vi oss egentlig en klokke hvor det tradisjonelle pumpende hjertet er byttet ut med en merkelig høyteknlogisk komponent av silisium? Personlig er svaret klart «nei».

Bilde: Eric Rossier

Fakta og pris

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Diameter: 40 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål / 18 k rødt gull
Urskive: Sølvfarget (stål) / blå (stål) / sølvfarget (gull)
Glass: Safirglass
Vannresistens:
Rem: Alligatorrem, foldespenne

Urverk: FC-810, egenprodusert
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 288.800 vph (40 Hz)
Gangreserve: 80 timer

Tilgjengelighet: 810 (stål, sølv) / 810 (stål, blå) / 81 eksemplarer (gull)
Veiledende pris: 4.995 euro (stål) / 14.995 euro (gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på frederiqueconstant.com.


ANNONSE