Nyttårsaften 2019

Edzilla

Community Manager
Støttemedlem
Medlem
5. sep. 2011
Innlegg
13.288
Sted
Oslo
Hva skal spises og hva skal drikkes på nyttårsaften?

I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang ;)
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.

Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?

Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?

Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.

Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!


Foreløpig kjøreliste!
IMG_7808.jpg


Hvordan blir deres nyttårsaften?
 
Får en veggie-gjest og har ikke så stort kjøkken så det blir en stor rett og innkjøpt panettone fra Lina Stores. Bolognese lagd på tørkede kantareller samt standardgrønnsaker, passata, melk og vin i et par timer. Satser på en del Gin Mare i drinker eller GT utover kvelden.

Anbefaler forresten denne kalkunoppskriften for sous-vide. 55c i 24t gjør at den blir hinsides mør og saftig.
 
  • Liker
Reaksjoner: Tubbs og Edzilla
Får en veggie-gjest og har ikke så stort kjøkken så det blir en stor rett og innkjøpt panettone fra Lina Stores. Bolognese lagd på tørkede kantareller samt standardgrønnsaker, passata, melk og vin i et par timer. Satser på en del Gin Mare i drinker eller GT utover kvelden.

Anbefaler forresten denne kalkunoppskriften for sous-vide. 55c i 24t gjør at den blir hinsides mør og saftig.

Høres som du har rimelig kontroll på kvelden @ahpadt !
Men du. Har hørt fra flere hold at 6 timer pluss på 58-60 grader gjør at kjøttet på kalkunbrystet går i oppløsning. Aka pulled turkey.
 
Hva skal spises og hva skal drikkes på nyttårsaften?

I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang ;)
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.

Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?

Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?

Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.

Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!


Foreløpig kjøreliste!
Vis vedlegg 175619

Hvordan blir deres nyttårsaften?
Imponerende setup! Hadde elsket dette. Forstår lite av vinalternativene dine dessverre. Når det kommer til SV har jeg imidlertid noget erfaring. Har i tidligere tider entusiastisk badet noen dusin kalkunbryst men kommet frem til at gamlemåten gir et bedre resultat;
- svi i jernpanne
- senk temperaturen, ha i smør, timian og fire fedd hvitløk
- bruk en skje og hell stadig smør over
- ta ut av panne, krydre med ønsket og legg i ildfast med termometer
- 100 graders ovn, stekes til ønsket kjernetemperatur

når det gjelder egen nyttårsaften skal den feires med barna i seng og et herremåltid tilberedt for konemor.Indrefilet av trøndersk villhjort, en fløtesaus som øker BMI’en momentat også står jeg mellom risotto eller en eller annen fancy potetrett samt et par aspargestopper for fargenes del. Vin; ja, den med en pinne hengende på, hvis ikke @Edzilla kan slenge ut et tips som sender meg til polet ila morgendagen
 
Imponerende setup! Hadde elsket dette. Forstår lite av vinalternativene dine dessverre. Når det kommer til SV har jeg imidlertid noget erfaring. Har i tidligere tider entusiastisk badet noen dusin kalkunbryst men kommet frem til at gamlemåten gir et bedre resultat;
- svi i jernpanne
- senk temperaturen, ha i smør, timian og fire fedd hvitløk
- bruk en skje og hell stadig smør over
- ta ut av panne, krydre med ønsket og legg i ildfast med termometer
- 100 graders ovn, stekes til ønsket kjernetemperatur

når det gjelder egen nyttårsaften skal den feires med barna i seng og et herremåltid tilberedt for konemor.Indrefilet av trøndersk villhjort, en fløtesaus som øker BMI’en momentat også står jeg mellom risotto eller en eller annen fancy potetrett samt et par aspargestopper for fargenes del. Vin; ja, den med en pinne hengende på, hvis ikke @Edzilla kan slenge ut et tips som sender meg til polet ila morgendagen

Helt enig vedr. SV. Har faktisk ikke bukt maskinen mer enn par ganger siste året. Er vel grønnsaker som har vært i posen da.
Men grunnet litt tett program og mange til bords, så velges SV pga enkelheten. Orker ikke stresse i hvit skjorte og dress.
Kos dere masse på nyttårsaften. villhjort er ikke ueffent. Elsker vilt, og lite som slår norsk hjort :)
Pinne kan du vel ta en ellers hverdag,. Til vilt så ville en hvilken som helst Musar fungert utmerket. Men Ch. Musar 2012 som er på basisutvalget vil gjøre vei i vellinga.
Godt måltid og godt nytt år @twt2
 
  • Liker
Reaksjoner: ahpadt og twt2
Hva skal spises og hva skal drikkes på nyttårsaften?

I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang ;)
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.

Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?

Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?

Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.

Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!


Foreløpig kjøreliste!
Vis vedlegg 175619

Hvordan blir deres nyttårsaften?

Ikke ofte jeg spiser hummer :) Går meg litt vill i Molitor pga den vanvittige bredden, men hvis det er den jeg tror, så ja. Tror det er litt over 20g sukker, noe som bør fungere med god syrebalanse, men personlig liker jeg litt mindre sødme til hummer, kanskje Alsace, f.eks ZH Clos Häuserer i en søt årgang, dvs 2015 eller 2013. Siste jeg drakk til Hummer var en Alsace-riesling jeg ikke husker i farten og Alde sider. Sideren satt best faktisk. Kunne vært artig å prøve Aakre sin også.
 
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?

Ikke smakt Jadoten, men moden vin til lite vininteressert er vel ikke innertier? Tyler er safe, men litt skuffet sist jeg smakte, tror det var 2014, liker Chardonnayen deres bedre. Kanskje en annen amerikaner?
 
Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.

Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!


Foreløpig kjøreliste!
Vis vedlegg 175619

Hvordan blir deres nyttårsaften?

Hva med en god Eiswein til desserten. Den har nok syre til å fange opp syrligheten i desserten og passe yperlig imo.
 
Vi har fått familiemedlemmer hjem fra utlendighet i jula, så her blir det reprise på julemiddagen: Pinnekjøtt, svinemør og rabbestappe. Juleølet blir byttet ut med champagne av det kraftigere slaget.
Vis vedlegg 175730
Til moltekremen prøver vi denne:
Vis vedlegg 175731

Nydelig valg av skumpa!
Rebel er uten tvil en av mine alle tiders favoritter.
 
  • Liker
Reaksjoner: chrbir
Helt enig vedr. SV. Har faktisk ikke bukt maskinen mer enn par ganger siste året. Er vel grønnsaker som har vært i posen da.
Men grunnet litt tett program og mange til bords, så velges SV pga enkelheten. Orker ikke stresse i hvit skjorte og dress.
Kos dere masse på nyttårsaften. villhjort er ikke ueffent. Elsker vilt, og lite som slår norsk hjort :)
Pinne kan du vel ta en ellers hverdag,. Til vilt så ville en hvilken som helst Musar fungert utmerket. Men Ch. Musar 2012 som er på basisutvalget vil gjøre vei i vellinga.
Godt måltid og godt nytt år @twt2

Kalkun holder seg mye bedre over tid siden kjøttet ikke er så mørt som kylling. Se video for sluttresultatet:


Har selv brukt disse temperaturene på bryst og lår de siste 2-3 årene og det blir alltid en slager. Kalkun har blitt #1 favorittjulemat i huset grunnet dette. Ribbehvasadu? ;)
 
  • Liker
Reaksjoner: Edzilla
Har sett filmen par ganger. Ser ut som et godt resultat. Men jeg synes det jeg har klart å få ut av SV-kalkun tidligere (riktignok med reverse sear) er nok like så bra. Mitt lille triks er å legge kalkunbrystene i saltlake natten over. Da blir den vanvittig saftig.
God middag :)
 
Hva skal spises og hva skal drikkes på nyttårsaften?

I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang ;)
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.

Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?

Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?

Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.

Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!


Foreløpig kjøreliste!
Vis vedlegg 175619

Hvordan blir deres nyttårsaften?
Når kan vi komme?



Tenkte på å hente restene ;)
 
  • Liker
Reaksjoner: sunshine
Pinot noir slår alltid an. Det champagnemisbruket vi ser her, er jo en skandale. Til tross for at jeg er barnslig nok til å like sablering.
Her i gården blir det finnbiff med en god nebbiolo til gjestene. Jeg er som vanlig sjåfør og edru, og starter det nye året i trimrommet. Koster på meg en kaffe før midnatt og en bedre sigar.